Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα, τις ινώδους ταινίας με την οποία ένας μυς προσφύεται σε κάποιο οστό, ενώ η τενοντοελυτρίτιδα, είναι η φλεγμονή του περιβλήματος των ιστών που περιβάλλουν τον τένοντα. Συνήθως οι δύο παθήσεις εμφανίζονται παράλληλα. Οι τένοντες που προσβάλλονται είναι εκείνοι γύρω από τα δάχτυλα και τους καρπούς.
Αιτιολογία
- Κατάχρηση λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων (πληκτρολόγηση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή)
- Μικροβιακή φλεγμονή
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα
- Συχνοί τραυματισμοί
- Εγκυμοσύνη/θηλασμός
- Εμμηνόπαυση
Κλινική εξέταση
Η λήψη ιστορικού σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση εντοπίζουν την έκταση των βλαβών
Απεικονιστικές εξετάσεις
- Ακτινογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Αιματολογικός έλεγχος
Συντηρητική Θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία στις παθήσεις της τενοντίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ακόμη και στην άμεση ανάρρωση του ασθενούς από την πάθηση. Αυτά που προτείνονται από το ειδικό είναι
- Ακινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής
- Ανάπαυση της πάσχουσας περιοχής
- Τροποποίηση των δραστηριοτήτων
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (με την καθοδήγηση γιατρού η φαρμακοποιού)
- Ενέσεις κορτιζόνης
- Φυσιοθεραπευτική υποστήριξη
Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ο ειδικός θα προτείνει την χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αποκατάσταση των βλαβών.
Οι κυρίες παθήσεις της τενοντίτιδας στο χέρι
(Δάκτυλα καρπός)
- Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα 1ου ραχιαίου διαμερίσματος(σύνδρομο De Quervain)
- Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα 2ου ραχιαίου διαμερίσματος
- Η τενοντοελυτρίτιδα του μακρού εκτείνοντα τον Αντίχειρα
- Η τενοντοελυτρίτιδα του ωλένιου εκτείνοντα τον Καρπό
- Τενοντίτιδα των εκτεινόντων τους δακτύλους
- Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (Trigger Finger)
- Τενοντίτιδα του κερκιδικού καμπτήρα του καρπού
- Τενοντίτιδα του ωλένιου καμπτήρα του καρπού
Συμπερασματικά
Η τενοντίτιδα είναι μία φλεγμονώδη κατάσταση που προσβάλλει διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος που υποστηρίζονται από ομάδες τενόντων. Η συμπτωματολογία της τενοντίτιδας περιλαμβάνει τον έντονο πόνο που αυξάνεται με την κίνηση, την δυσκαμψία, το οίδημα, τον περιορισμό στην κίνηση, την έλλειψη δύναμης. Η δυσφορία που προκαλούν τα συμπτώματα στον ασθενή συνήθως επηρεάζουν την καθημερινότητά του, την εργασιακή του απόδοση και τη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες. Η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική αντικαθιστώντας ένα μέρος των δραστηριοτήτων που καταπονούν την πάσχουσα περιοχή. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αλοιφών, χορηγούνται από τον ειδικό γιατρό με στόχο την ανακούφιση του πόνου και του οιδήματος.
Επίσης σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας είναι η φυσικοθεραπευτική εκπαίδευση-υποστήριξη βελτιώνοντας το “ρεπερτόριο” των κινήσεων, και ενδυναμώνοντας τις μυϊκές ομάδες, ώστε να περιοριστούν πιθανές υποτροπές κατά την περίοδο της αποθεραπείας. Τέλος η χειρουργική θεραπεία στις παθήσεις με τενοντίτιδα στο χέρι(δάχτυλα) προτείνεται από τον ειδικό με γνώμονα την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής, εξαλείφοντας τους έντονους πόνους, την δυσκαμψία και την φλεγμονή που έχει “εγκατασταθεί” και εμποδίζει τις καθημερινές συνήθειες και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις να εκτελεστούν και να εκπληρωθούν με άνεση και ασφάλεια.