Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία πάθηση, από τις πιο συνήθεις ασθένειες των χεριών. Αυτό που την πυροδοτεί σε ένα βαθμό είναι η πολύωρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αν και δεν θεωρείται η μόνη αιτία, παρόλο που κατά την χρήση επιφορτίζεται έντονα η περιοχή των καρπών προκαλώντας προοδευτικά έντονο πόνο.

Προσβάλλει περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό, κυρίως κατά την περίοδο της μέσης ηλικίας και κατά το διάστημα της εμμηνόπαυσης.

Φυσιολογία

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας σωληνοειδής σχηματισμός στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Περιβάλλεται από οστά και συνδέσμους(εγκάρσιος σύνδεσμος) που προστατεύουν τα νεύρα και τους τένοντες που αναπτύσσονται προς το χέρι. Μέσα στο εσωτερικό του σωλήνα διέρχονται το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων.

Το μέσο νεύρο” υποστηρίζει” την αισθητικότητα στη ζώνη του αντίχειρα, του δείκτη ,του μέσου, και του μισού παράμεσου. Επίσης είναι υπεύθυνο στη νευρωνική δικτύωση των μυών, που βρίσκονται στην παλάμη και κινούν τον αντίχειρα.

Αιτιολογία

Μία συχνή αιτία για τη δημιουργία της συμπτωματολογίας, είναι η πίεση που προκαλείται κυρίως από την πολύωρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και την καταπόνηση των καρπών του χεριού. Επίσης ο υπερθυρεοειδισμός, οι ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση, της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και οι μεταβολικές διαταραχές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Τα κατάγματα των οστών του καρπού, φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και τοπικοί όγκοι ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Ο γυναικείος πληθυσμός επιβαρύνεται περισσότερο εξαιτίας της κατασκευαστικής ανατομίας του καρπιαίου σωλήνα σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό καθώς διαθέτουν μικρότερο εύρος, έτσι δικαιολογείται σε ένα βαθμό η συχνότερη εμφάνιση του συνδρόμου. Επίσης τείνει να εμφανίζεται με την παρουσία και άλλων ασθενειών του χεριού όπως το σύνδρομο DE Quervain. (στενωτική τενοντοελυτρίτιδα) και άλλες.

Συμπτωματολογία

  • Αίσθημα βάρους στον καρπό του χεριού
  • Μούδιασμα με επίκεντρο τα δάχτυλα του αντίχειρα και του δείκτη
  • Εμφάνιση πόνου στο χέρι στα δάχτυλα και ορισμένες φορές μπορεί να μεταφερθεί στην περιοχή του ώμου.
  • Αδυναμία στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων και στο να κρατούνται αντικείμενα π.χ. κινητό τηλέφωνο κούμπωμα πουκάμισου (σε προχωρημένο επίπεδο)

Συνήθως τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κύριο χαρακτηριστικό ο ασθενής να κινεί-τινάζει το χέρι του ώστε να μειώνει το αίσθημα μουδιάσματος.

Κλινική διάγνωση

Η λήψη ιστορικού σε συνδυασμό με τον έλεγχο γύρω από την αισθητικότητα, και την μυϊκή ανταπόκριση, παράλληλα με ορισμένες δοκιμασίες που υποβάλλει ο ειδικός γιατρός την περιοχή του χεριού, εντοπίζονται τα συμπτώματα και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Επίσης το ηλεκτρομυογράφημα(ονομάζεται και μελέτη αγωγιμότητας νεύρων)μπορεί να βοηθήσει στη σωστή διάγνωση.

Συντηρητική Θεραπεία

Στο αρχικό στάδιο το σύνδρομο αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει.

  • Ανάπαυση και αλλαγή των καθημερινών συνηθειών που προκαλούν την επιδείνωση ή την έναρξη των συμπτωμάτων π.χ. πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • Χρήση νάρθηκα κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ύπνου
  • Χρήση ψυχρού επιθέματος που μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων
  • Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (με την καθοδήγηση του ιατρού ή του φαρμακοποιού)

Χειρουργική επέμβαση

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από τρεις μήνες και ο ασθενής δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του, τότε ο γιατρός μπορεί να προτείνει την χειρουργική επέμβαση.

Η σύγχρονη εγχείρηση με ενδοσκοπική μέθοδο αποτελεί την πλέον ασφαλή και λιγότερο επίπονη για τον πάσχων χειρουργική διαδικασία, με σκοπό την άμεση αποκατάσταση του ασθενούς. Η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου επιτυγχάνεται κατόπιν διατομής του εγκάρσιου συνδέσμου. Η διάρκειά του χειρουργείου είναι περίπου 10 με 20 λεπτά και διεξάγεται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Η τομή είναι ενός εκατοστού. Με την ενδοσκοπική μέθοδο ο ασθενής με το πέρας του χειρουργείου χρησιμοποιεί σχεδόν άμεσα το χέρι του, με ανακούφιση από τον πόνο και τις αιμωδίες (μουδιάσματα).

Αποθεραπεία

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί το χέρι του μετά την πρώτη μετεγχειρητική αλλαγή.

  • Χρήση επιδέσμου με εφαρμογή ειδικής

ανάρτησης που θα αποτρέπει το οίδημα

  • Διατήρηση ανάρροπης θέσης του χεριού
  • Επιτρέπεται η καθημερινή δραστηριότητα με την αποφυγή επίπονων εργασιών
  • Η οδήγηση επιτρέπεται αμέσως μόλις νιώσει ο ασθενής άνετα
  • Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από το είδος της εργασίας, και από την μέθοδο της χειρουργικής διαδικασίας που επιλέχθηκε (ανοιχτή η αρθροσκοπική επέμβαση) Ο μέσος χρόνος επιστροφής είναι έως τρεις εβδομάδες κυρίως για τις χειρωνακτικές εργασίες.

Συμπερασματικά

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μία συχνή πάθηση των χεριών, δημιουργώντας δυσκολία στην επαγγελματική απόδοση του ατόμου στην εργασία και στην καθημερινότητά του. Η επίσκεψη στον ειδικό είναι απαραίτητη καθώς ο ασθενής διαπιστώνει την σταδιακή επιδείνωση της συμπτωματολογίας και της δυσφορίας που του προκαλούν. Η συντηρητική θεραπεία σε συνδυασμό με την χειρουργική μέθοδο που μπορεί να επιλεχθεί από τον ειδικό, και τον πάσχοντα μπορεί να οδηγήσει στην υγιή αποκατάσταση των χεριών.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα