Βλαισός Μέγας δάκτυλος

Βλαισός Μέγας δάκτυλος

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος είναι ο φλεγμονώδης, παχυμένος ιστός και η υπερτροφία του οστού στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Ο κάλος ή τύλος είναι ένα σκληρό εξόγκωμα στην βάση του δακτύλου του μεγάλου ποδιού, ο οποίος συχνά προκαλεί πόνους και παθαίνει φλεγμονή, δυσκολεύοντας το περπάτημα.

Το υποκείμενο αίτιο είναι συνήθως μία μικρό παραμόρφωση του οστού, που καλείται βλαισός του μεγάλου δακτύλου του ποδιού όπου οι αρθρώσεις στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού προεξέχει, ενώ παράλληλα αναγκάζει το άνω άκρο του μεγάλου δακτύλου να στραφεί προς τα μέσα, προς τα άλλα δάχτυλα του ποδιού.

Το αίτιο για το βλαισό του μεγάλου δακτύλου του ποδιού δεν γνωστό, ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας θεωρούνται παράγοντες κινδύνου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή ουρική αρθρίτιδα. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Η πάθηση είναι συνηθισμένη κυρίως στις νεαρές γυναίκες εξαιτίας ότι φορούν στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια.3 προς 1 γυναίκες – άνδρες.

Συμπτωματολογία

 • Πόνος κατά τη χρήση υποδημάτων.
 • Παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου πού εάν αφεθεί χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση το μεγάλο δάχτυλο μπορεί να βρεθεί ακόμα και πάνω ή κάτω από το δεύτερο σε σειρά δάχτυλο του ποδιού.
 • Δυσκολία στην εφαρμογή των υποδημάτων
 • Γρήγορη κόπωση κατά τη βάδιση
 • Πρήξιμο στη βάση του μεγάλου δακτύλου.

Κλινική εξέταση

Η διάγνωση πραγματοποιείται με απλή εξέταση στο ιατρείο και με ακτινογραφία.

Συντηρητική θεραπεία

Προκειμένου να περιοριστούν τα υποκείμενα συμπτώματα προτείνεται.

 • Η χρήση άνετων υποδημάτων
 • Προστατευτικά επιθέματα
 • Χρήση ειδικών πάτων για την σωστή κατανομή του βάρους
 • Χρήση παυσίπονων για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου(με την καθοδήγηση του ειδικού γιατρού ή του φαρμακοποιού)

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του κάλου αποσκοπεί στη διόρθωση της υποκείμενης παραμόρφωσης του οστού. Ένας συνήθης τύπος χειρουργικής διαδικασίας για την θεραπεία του κάλου συνίσταται στην επαναφορά του σχήματος και την ευθυγράμμιση του παραμορφωμένου στη βάση του δακτύλου του μεγάλου ποδιού. Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης είναι από μισή ώρα έως δύο ώρες, ανάλογα την βαρύτητα και την δυσλειτουργία που έχει προκαλέσει και σε άλλα δάχτυλα του ποδιού. Η επέμβαση διεξάγεται με όλα τα είδη αναισθησίας (περιοχική αναισθησία , γενική επισκληρίδιος) ανάλογα με τον ασθενή, και την γενικότερη κλινική εικόνα, όπως και τις συνοδές παθήσεις.

Αποθεραπεία

 • Ο πάσχων περπατάει μετά το χειρουργείο φορώντας ειδικό υπόδημα
 • Η χρήση του είναι για χρονικό

διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων

 • Ανάρροπη θέση για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων
 • Σταδιακή προσπάθεια εφαρμογής του κοινού υποδήματος

Συμπερασματικά

Εφαρμόζοντας προληπτικά την χρήση άνετων υποδημάτων μπορεί να αποφευχθεί μία πίθανη παραμόρφωση του οστού του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται από το βαθμό ενόχλησης κατά τη βάδιση, τον πόνο και την αισθητική δυσκολία που νιώθει το άτομο στην πάσχουσα περιοχή.

Η αισθητική του ποδιού που προσβάλλεται κατά την έναρξη της συμπτωματολογίας πρέπει να είναι το τελευταίο που θα απασχολήσει τον πάσχων με τον ειδικό γιατρό. Στόχος είναι η αποκατάσταση των δακτύλων του ποδιού, την “μηχανική” που εξυπηρετούν, και την γενικότερη υγιή εικόνα του ποδιού.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα