Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

arthritida-ischioy1

Η Φυσιολογία του Ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου είναι επιφορτισμένη με την στήριξη σε όρθια στάση του ανθρώπινου σώματος, καθώς και με την κάμψη των ποδιών. Επίσης βοηθάει και στην περιστροφή των ποδιών επιτρέποντας μία ποικιλία κινήσεων. Συνδέει τα οστά των κάτω άκρων με την περιοχή της λεκάνης και τα οστά του κορμού. Διαθέτει σφαιρικό σχήμα, και σχηματίζεται από το ανώτερο τμήμα του μηριαίου οστού, με τον όρο κεφαλή, και την υποδοχή στη λεκάνη που αναφέρεται ως κοτύλη πυέλου.

Η επιφάνεια της κοτύλης και της κεφαλής του μηριαίου οστού περιβάλλονται από τον αρθρικό θύλακο που παράγεται το αρθρικό υγρό με σκοπό την ελαχιστοποίηση των τριβών και την απορρόφηση των κινήσεων-φορτίσεων που υποβάλλεται το ανθρώπινο σώμα καθημερινά.

Παθήσεις του ισχίου

  • Οστεοαρθρίτιδα. Είναι μία πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις με κύρια συμπτώματα τον πόνο και την δυσκαμψία.
  • Ρήξη επιχείλιου χόνδρου. Αφορά νεαρά συνήθως άτομα, αθλητές που με επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών πάνω από το κεφάλι όπως το βόλεϊ, πόλο, η εξαιτίας ενός σοβαρού τροχαίου, η πτώση στο έδαφος, μπορεί να επιφέρει βλάβη στην περιοχή του ώμου.
  • Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής. είναι μία πάθηση που σταδιακά μειώνεται η παροχή αίματος στην περιοχή του μηριαίου οστού, και της κεφαλής του. Η οστεονέκρωση αναπτύσσεται σταδιακά η εμφάνιση πόνου στην περιοχή του ισχίου είναι το σύνηθες σύμπτωμα. Στην πορεία ο πόνος επιδεινώνεται και καθίσταται αδύνατη η στήριξη στο πάσχον ισχίο.

Συντηρητική θεραπεία

  • Η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται για τη μείωση του πόνου, και τον περιορισμό της φλεγμονής.
  • Για την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος ο γιατρός προτείνει ειδικό ασκησιολόγιο για να διατηρήσει σε ένα ικανό επίπεδο την ευλυγισία και την ευκαμψία της άρθρωσης και των μυών.
  • Απώλεια βάρους.
  • Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιφέρουν φορτίσεις στο μυοσκελετικό σύστημα π.χ.

ανεβοκατέβασμα σκάλας, άρση βάρους.

Χειρουργική επέμβαση

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου θεωρείται μία συνηθισμένη ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση. Αυτή περιλαμβάνει την αντικατάσταση του φθαρμένου ισχίου με προθέσεις( τεχνητή άρθρωση)από σύνθετα υλικά όπως τιτάνιο. Η διάρκειά είναι 45 με 60 λεπτά περίπου. Με το πέρας το χειρουργείου ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για περίπου μία ώρα. Την πρώτη μέρα της επέμβασης ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Την δεύτερη μέρα ξεκινάει η διαδικασία της βάδισης με την χρήση πατερίτσας, επίσης είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα, και να ανεβοκατεβαίνει ακόμη και σκάλες με την υποστήριξη πατερίτσας. (η χρήση πατερίτσας απαιτείται για διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων). Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι σε γενικές γραμμές δύο έως τέσσερις μέρες ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και την βλάβη – πάθηση.

Ο πόνος μετά το χειρουργείο θεωρείται ανεκτός στις περισσότερες περιπτώσεις, και ορισμένες φορές σχεδόν μηδενικός.

Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μία χειρουργική πράξη, η οποία εισάγει στον ανθρώπινο σκελετό τεχνητά μέλη, με σκοπό την αποκατάσταση βλαβών και χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων.

Αποθεραπεία

Με το πέρας της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προταθεί η φυσικοθεραπεία για τη σωστή βάδιση, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο, και την υποστήριξη στον ασθενή να βελτιώσει σταδιακά την λειτουργικότητα του.

Συμπερασματικά

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται με κύριο στόχο την μείωση του πόνου, την αποκατάσταση της βάδισης, της ευκαμψίας, και της ευλυγισίας των αρθρώσεων.

Τέλος δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ψυχική ευεξία που νιώθει ο πάσχων καθώς επιστρέφει στην ζωή που είχε πριν την βλάβη-πάθηση.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα