Το σύνδρομο αυτό ονομάζεται και σύνδρομο πρόσκρουσης η τενοντίτιδα ώμου. Θεωρείται μία κοινή παθολογία στην περιοχή του ώμου, καθώς συμβαίνει σε αθλητές που χρησιμοποιούν συχνά και έντονα τα χέρια τους όπως οι κολυμβητές και οι τενίστες. Το σύνδρομο αναπτύσσεται ανεξάρτητα την ηλικία, σε νεαρούς αθλητές η αιτία είναι συνήθως η έντονη καταπόνηση του ώμου.
Φυσιολογία
Το στροφικό πέταλο αποτελείται από 4 μυϊκές ομάδες που περιβάλλουν την ωμογλήνη και το βραχιόνιο οστό σχηματίζοντας ένα πέταλο. Οι μύες αυτοί (υπερακάνθιος υπακάνθιος υποπλάτιος ελάσσονας στρογγυλός)ελέγχουν την άρθρωση του ώμου και υποστηρίζουν την ανύψωση και τις στροφικές κινήσεις του βραχίονα. Κατά την ανύψωση το στροφικό πέταλο ολισθαίνει κάτω από το ακρώμιο. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις παρουσιάζεται μία ανατομική δυσκολία ,εξαιτίας της στενότητας δημιουργείται μία προστριβή στο στροφικό πέταλο και στο ακρώμιο. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ερεθισμό στους τένοντες, πάχυνση του ορογόνου θυλάκου, και κατά συνέπεια την δημιουργία φλεγμονής συνοδευόμενη από τενοντίτιδα.
Συμπτωματολογία
Συνήθως κατά την έναρξη του συνδρόμου τα συμπτώματα είναι ήπια, και ο πόνος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα. Στη συνέχεια η ένταση του πόνου αυξάνεται ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες του ύπνου με τον πάσχοντα να δυσφορεί. Οι κινήσεις πάνω από την ωμική ζώνη και πάνω από το κεφάλι πραγματοποιούνται με δυσκολία.
Κλινική διάγνωση
Για την διάγνωση του συνδρόμου απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις.
- Ακτινογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Υπερηχογράφημα
Συντηρητική Θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται για το μετριασμό των συμπτωμάτων και την ανακούφιση του ασθενούς. Ο ειδικός γιατρός μπορεί να προτείνει τα εξής.
- Ανάπαυση από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που μπορεί να προκαλούν φορτίσεις στην πάσχουσα περιοχή π.χ (επαγγελματίες αθλητές)
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων(με την καθοδήγηση γιατρού φαρμακοποιού)
- Αποφυγή μετακίνησης βαριών αντικειμένων και άρσης βαρών
- Ενέσεις κορτιζόνης
- Φυσικοθεραπευτική υποστήριξη
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ο γιατρός θα αξιολογήσει την πιθανότητα για χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης με αρθροσκοπική επέμβαση.
Χειρουργική θεραπεία
Η αρθροσκοπική επέμβαση για την αποκατάσταση του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής στοχεύει στην δημιουργία χώρου γύρω από το στροφικό πέταλο ώστε να κινείται απρόσκοπτα χωρίς προστριβή με το ακρώμιο οστό. Η αρθροσκοπική επέμβαση είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, με μειωμένη την πιθανότητα επιπλοκών και την ταχεία επάνοδο του πάσχοντα στις υποχρεώσεις.
Αποθεραπεία
Κατά την περίοδο της αποθεραπείας και για τη αποφυγή εμφάνισης υποτροπών ο ειδικός μπορεί να προτείνει τα εξής.
- Περιορισμό των επαγγελματικών υποχρεώσεων όπως σε επαγγελματίες αθλητές πού καταπονούν τις αρθρώσεις τους για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η αποθεραπεία.
- Αποφυγή άρσης και μετακίνησης βάρους ιδίως πάνω από την ωμική ζώνη και της κεφαλής.
- Φυσικοθεραπευτική υποστήριξη με σκοπό την ενδυνάμωση των μυών του ώμου και της γύρω περιοχής.
Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την έκταση της βλάβης. Η επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες- δραστηριότητες κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται διάστημα τριών έως έξι μηνών.
Συμπερασματικά
Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής συμβαίνει συνήθως σε επαγγελματίες αθλητές που καταπονούν συχνά την περιοχή γύρω από τον ώμο, όπως κολυμβητές, βολεϊμπολίστες, καθώς και σε επαγγελματίες στο χώρο των κατασκευών.
Η έγκαιρη διάγνωση από τον ειδικό σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να επαναφέρει τον πάσχοντα στην κατάσταση προ τραυματισμού απολαμβάνοντας την καθημερινότητα του και αποδίδοντας στις επαγγελματικές υποχρεώσεις.