Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί ένα συχνό τραυματισμό στην περιοχή του γονάτου. Οι αθλητικές δραστηριότητες που περιέχουν έντονη καταπόνηση στο ανθρώπινο σώμα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, το βόλεϊ και άλλα σε συνδυασμό με τις απότομες επιταχύνσεις που απαιτούνται (stop and go) για την ανάπτυξη του παιχνιδιού-δραστηριότητας προκαλούν αυτού του είδους την κάκωση. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι ένα τροχαίο, ή μία πτώση κατά την εκτέλεση μιας εργασίας.
Φυσιολογία
Οι χιαστοί σύνδεσμοι αναπτύσσονται εντός της άρθρωσης του γόνατος ελέγχοντας την προσθιοπίσθια κίνηση. Ο πρόσθιος χιαστός εμποδίζει την παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό “προσφέροντας” στροφική σταθερότητα στο γόνατο.
Ο οπίσθιος χιαστός εμποδίζει την οπίσθια παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό.
Αιτιολογία
Η ρήξη μπορεί να συμβεί για τους εξής λόγους.
- Έπειτα από σύγκρουση δύο αθλητών με μεγάλη ταχύτητα
- Όταν ο αθλητής-ασκούμενος επιβραδύνει απότομα ύστερα από ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας
- Από ένα άλμα και την ανώμαλη προσγείωση στο έδαφος
- Έπειτα από αλλεπάλληλες αλλαγές στην κατεύθυνση προσπερνώντας π.χ. τους αντιπάλους του
Κλινική διάγνωση
Σε περίπτωση ρήξης πρόσθιου χιαστού απαιτείται ακτινολογικός έλεγχος και μαγνητική τομογραφία ώστε να αποκλειστεί τυχόν συνυπάρχουσα βλάβη όπως μηνίσκου, πλαγίων συνδέσμων κ.α
Συμπτωματολογία
- Ισχυρός πόνος στο γόνατο
- Χαρακτηριστικός ήχος κατά την στιγμή του τραυματισμού (σαν κάτι να σπάει)
- Οίδημα
- Η κίνηση -βάδιση είναι αδύνατη
- Αιμορραγία στο εσωτερικό της άρθρωσης (αίμαρθρο)
Συντηρητική Θεραπεία
Στην συντηρητική αντιμετώπιση η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του γόνατος σε ένα βαθμό. Με την χορήγηση ειδικού ασκησιολογίου μπορεί να επανέλθει η σταθερότητα της άρθρωσης. Παρόλα αυτά όσοι επιλέγουν την συντηρητική αντιμετώπιση συνήθως παρουσιάζονται δευτεροπαθείς κακώσεις λόγω της αστάθειας που υποβόσκει.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού πραγματοποιείται με την αρθροπλαστική γόνατος με πλαστική του συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική) η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη χειρουργική μέθοδο.
Λαμβάνοντας μόσχευμα από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος και τοποθετώντας το
στο σημείο όπου έχει υποστεί την ρήξη. Οι τύποι μοσχεύματος είναι ο επιγονατιδικός τένοντας καθώς και οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων(ισχνού και ημιτενοντώδη)
Αποθεραπεία
Ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο για διάστημα μία έως δύο μέρες. Είναι σε θέση να βαδίζει με την υποστήριξη πατερίτσας. Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική στην αποκατάσταση και την ανάρρωσή του γόνατος. Αυτή περιλαμβάνει.
- Παγοθεραπεία
- Υδροθεραπεία
- Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας και της δύναμης των μυών
- Μαλάξεις
Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι 6 έως 12 μήνες σε περίπτωση ολικής ρήξης. Ρήξη πρώτου και δευτέρου βαθμού
απαιτεί διάστημα αποχής 2 έως 8 εβδομάδες.
Συμπερασματικά
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί ένα συχνό αθλητικό τραυματισμό. Μπορεί να συμβεί ύστερα από ένα” βίαιο” γεγονός, πτώση από ένα πολυώροφο κτίριο τροχαίο κ.α. Απαιτεί άμεση ιατρική διάγνωση και τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις που θα εντοπίσουν την έκταση της βλάβης. Είναι γεγονός πως οι επαγγελματίες αθλητές βρίσκονται συχνά στο χειρουργικό τραπέζι με σκοπό την γρήγορη επιστροφή στις αθλητικές υποχρεώσεις. Η εμπειρία του ειδικού ορθοπεδικού και η συνεργασία του πάσχοντα συντελούν στην επιστροφή στην καθημερινότητα χωρίς επιπλοκές.