Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου

Είναι συχνό το φαινόμενο έπειτα από μια αθλητική δραστηριότητα που εμπεριέχει έντονη καταπόνηση στις αρθρώσεις, παραδείγματος χάρη ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, τένις κ.α.

αλλά και λόγω προχωρημένης ηλικίας, να βιώσουμε μια ενόχληση στο γόνατο.

Αυτό δεν ανησυχεί κανέναν μέχρι να αντιληφθεί ο πάσχων, ότι αισθάνεται ένα διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του γονάτου, και πως μια σειρά από συμπτώματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου είναι μια πιθανή εξήγηση, και χρήζει άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Τι ρόλο όμως εξυπηρετεί ο μηνίσκος στην ανθρώπινη φυσιολογία;

Το γόνατο αποτελείται από δύο μηνίσκους τον έσω και τον έξω με επίκεντρο την προστασία της κάθε άρθρωσης. Μέσα στην άρθρωση του γονάτου οι μηνίσκοι αποτελούμενοι από χόνδρο λειτουργούν σαν “ελατήρια” που απορροφούν τους κραδασμούς ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη. Επίσης βοηθούν στην ομοιόμορφη κατανομή του ανθρώπινου βάρους στην άρθρωση.

Η ρήξη μηνίσκου συγκαταλέγεται στις συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις και εμφανίζεται συχνά σε αθλητές και ιδιαίτερα στον ανδρικό πληθυσμό. Η βλάβη προκαλείται συνήθως από απότομη στρέψη του ποδιού, συχνά όταν το γόνατο είναι λυγισμένο και το άκρο πόδι κάτω στο έδαφος. Ωστόσο, ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας κυρίως λόγω εκφυλισμού καθώς με την πάροδο των ετών μειώνεται η ελαστικότητα του με αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Συμπτωματολογία

 • Έντονος πόνος (κυρίως στο περπάτημα ή τις σκάλες)
 • Οίδημα-πρήξιμο (γύρω από το γόνατο)
 • Δυσκαμψία (αδυναμία πλήρους έκτασης και κάμψης του ποδιού)
 • Αδυναμία στήριξης του βάρους του σώματος.

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Οι βασικές εξετάσεις που γίνονται σε περίπτωση ρήξης μηνίσκου είναι η μαγνητική και η απλή ακτινογραφία. Η κλινική εξέταση από τον ειδικό ορθοπεδικό σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις αποτελούν την βάση για την σωστή διάγνωση.

Συντηρητική Θεραπεία Ρήξης Μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Η θεραπεία είναι ανάλογη με την ηλικία το είδος και το μέγεθος της ρήξης. Σε περίπτωση που ο πάσχων ακολουθήσει μια συντηρητική αγωγή τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις παρακάτω ενέργειες.

 • Ανάπαυση για λίγες μέρες χωρίς επιβαρύνσεις π.χ. εκτέλεση εργασιών
 • Τοποθέτηση του ποδιού ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα
 • Παγοθεραπεία με χρήση ψυχρών επιθεμάτων στην προσβληθείσα περιοχή για λίγα λεπτά με αρκετές επαναλήψεις.
 • Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που μειώνουν τον πόνο και το οίδημα.(Πάντα υπό την καθοδήγηση γιατρού η φαρμακοποιού).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία μπορεί να ”αποτύχει”. Αν αυτό συμβεί, τότε μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αποκατάσταση αρθροσκοπικά.

Τι είναι η αρθροσκόπηση και πως διεξάγεται;

Είναι μία χειρουργική πράξη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση – αποκατάσταση των παθήσεων του γόνατος. Μέσω μιας μικρής τομής 5 χιλιοστών το αρθροσκόπιο, εισάγεται στην άρθρωση για να εξεταστούν οι κακώσεις, καθώς ο χειρουργός παρατηρεί την απεικόνιση στην οθόνη, επίσης μια δεύτερη οπή επιτρέπει την είσοδο ειδικών εργαλείων που αποκαθιστούν τις βλάβες στους χόνδρους η τους συνδέσμους.

Αποθεραπεία μετά την αρθροσκόπηση

Η αποθεραπεία θεωρείται απαραίτητη και απαιτεί την συνεργασία του ασθενούς με τον ειδικό γιατρό. Στόχος είναι η πλήρης επανένταξη στις δραστηριότητες που είχε πριν την βλάβη ο ασθενής. Τις πρώτες ώρες – ημέρες απαιτούνται τα παρακάτω:

 • Ανύψωση του ποδιού τις πρώτες 48 ώρες.
 • Χρήση πάγου πάνω στο γόνατο για 15 με 20 λεπτά για τις πρώτες 48 ώρες
 • Χρήση πατερίτσας εφόσον ο πόνος είναι υποφερτός και το πρήξιμο δεν είναι έντονο.
 • Αποφυγή μεγάλων περιόδων ακινησίας, χρήσης σκάλας.
 • Πολύωρη ορθοστασία.

Ο γιατρός χορηγεί ειδικό ασκησιολόγιο που εκτελεί ο πάσχων από μόνος του ή με την υποστήριξή του φυσικοθεραπευτή.

Συμπερασματικά

Η ρήξη μηνίσκου πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται σοβαρά, με ιατρική καθοδήγηση και με άμεση επίσκεψη στον ειδικό ορθοπεδικό. Η διάγνωση υλοποιείται με άξονα το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση, ελαχιστοποιώντας μακροπρόθεσμα χρόνιες βλάβες

και την ασφαλή μετάβαση στην καθημερινότητα και στις αθλητικές υποχρεώσεις.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα