Η πάθηση αυτή προκαλείται όταν οι ενώσεις αλάτων ασβεστίου αναπτύσσονται και επικάθονται πάνω στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.
Ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός παραμένει άγνωστος. Προσβάλλει άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών. Ορισμένες φορές μπορεί να προσβληθεί και ο άλλος ώμος. Άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό ή σακχαρώδη διαβήτη έχουν πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Αιτιολογία
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία, θεωρείται πως η τοπική ισχαιμία στους τένοντες του στροφικού πετάλου ως συνέπεια του εκφυλισμού ή άλλων παραγόντων οδηγεί στην εναπόθεση κρυστάλλων από τα χονδροκύτταρα.
Συμπτωματολογία
Η εκδήλωση της πάθησης αποτελείται από τρία στάδια.
Αρχικά η συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες του ώμου είναι ασυμπτωματική απορροφώντας το ο ανθρώπινος οργανισμός.
Αρχικά το ασβέστιο έχει σκληρή μορφή, έπειτα μετατρέπεται σε κοκκώδη μορφή και στη συνέχεια καταλήγει σε ρευστή μορφή. Σταδιακά ο πόνος που το συνοδεύει είναι ιδιαίτερα ισχυρός
Προκαλώντας δυσφορία και έκπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
- Ισχυρός πόνος
- Δυσκαμψία
- Έντονος περιορισμός της κίνησης του χεριού
- Οίδημα
- Αίσθημα θερμότητας στην περιοχή
Κλινική διάγνωση
Η λήψη ιστορικού σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση επιτρέπει τον εντοπισμό της βλάβης.
Η ακτινογραφία ώμου θα βοηθήσει στο να εντοπιστούν οι εναποθέσεις ασβεστίου στην προσβεβλημένη περιοχή και στην πληρέστερη διάγνωση από τον ειδικό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μαγνητική τομογραφία και υπέρηχος.
Συντηρητική Θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία αποσκοπεί στον μετριασμό της συμπτωματολογίας και της ενόχλησης που προκαλούν στον ασθενή. Προτείνονται από τον ειδικό τα εξής.
- Ανάπαυση και μετριασμός των κινήσεων που επιδεινώνουν το αίσθημα του πόνου
- Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (με την καθοδήγηση γιατρού ή φαρμακοποιού)
- Ενέσεις κορτιζόνης σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό
- Φυσικοθεραπεία
Χειρουργική θεραπεία
Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν παρουσιάσει βελτίωση, ώστε να είναι σε θέση να αποκτήσει την λειτουργικότητα που είχε πριν την πάθηση, και εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρού πόνου στην περιοχή, μπορεί να προταθεί η αρθροσκόπηση ώμου με σκοπό την αφαίρεση των αλάτων ασβεστίου. Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που μέσω μικροσκοπικών τομών ο χειρουργός με την βοήθεια κάμερας υψηλής ευκρίνειας μπορεί να εντοπίσει την εναπόθεση των αλάτων στην περιοχή του ώμου και να τα αφαιρέσει με μεγάλη ακρίβεια.
Συμπερασματικά
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να εκδηλωθεί ύστερα από μία ασυμπτωματική περίοδο. Εφόσον εκδηλωθεί, η παρουσία ισχυρού πόνου καθηλώνει τον ασθενή περιορίζοντας το εύρος κινήσεων του χεριού, “παραγκωνίζοντας” την αυτονομία, την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής. Η συντηρητική θεραπεία προσφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις τον μετριασμό ενδεχομένως και την ίαση σε κάποιες περιπτώσεις. Συνήθως μετά από 6 μήνες περίπου συντηρητικής θεραπείας προτείνεται η χειρουργική θεραπεία μέσω της αρθροσκοπικής ώμου που θεωρείται η οριστική λύση στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, επιτρέποντας στον ειδικό χειρουργό να παρέμβει στο εσωτερικό του ώμου και να “καθαρίσει” την προσβεβλημένη περιοχή από τις μάζες αλάτων, που έχουν εναποτεθεί με την πάροδο του χρόνου. Η υποτίμηση της συμπτωματολογίας (θα περάσει από μόνο του) μπορεί να “παγιώσει” μία χρόνια δυσκαμψία στον ώμο περιορίζοντας την καθημερινότητα, την επαγγελματική απόδοση και την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.