Τραυματισμοί στην περιστροφική μανσέτα: Αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση ώμου

Τραυματισμοί στην περιστροφική μανσέτα Αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση ώμου

Οι τραυματισμοί στην περιστροφική μανσέτα αποτελούν μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τον ώμο και είθισται να αντιμετωπίζονται με την τεχνική που ονομάζεται αρθροσκόπηση ώμου. Η περιστροφική μανσέτα αποτελείται από μια ομάδα τεσσάρων μυών και των αντίστοιχων τους τενόντων, οι οποίοι συνδέονται με τον βραχιόνιο μυ του ώμου. Λειτουργεί ως σταθεροποιητής της αρθρώσεως και επιτρέπει την κίνηση και την ευελιξία του ώμου.

Οι τραυματισμοί στην περιστροφική μανσέτα μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, όπως οι αθλητικές δραστηριότητες, τα ατυχήματα και οι άκαμπτες κινήσεις του ώμου. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν διαστρέμματα, ρήξεις ή φλεγμονές στους μύες ή τους τενόντες, ζητήματα που διαγιγνώσκονται με μια αρθροσκόπηση ώμου.

Τραυματισμοί στην περιστροφική μανσέτα

Πιο συγκεκριμένα, τα συχνότερα είδη τραυματισμών είναι:

  1. Εξάρθρημα (εξάρθρωση) ώμου: Ως εξάρθρημα ώμου (ή αστάθεια ώμου) ορίζεται η μετατόπιση της επιφάνειας του βραχιονίου οστού από την επιφάνεια της ωμοπλάτης. Έτσι, δημιουργούνται βλάβες στην ανατομία της περιοχής του ώμου όπως αποκόλληση επιχειλίου χόνδρου, ρήξη θυλάκου κ.λπ.

Εξάρθρημα μπορεί να προκληθεί κατά κύριο λόγο στο πρόσθιο τμήμα του ώμου, παρότι έχουμε και περιπτώσεις που εμφανίζονται στο οπίσθιο ή το κατώτερο σημείο του ώμου, με μια σχετική σπανιότητα. Το ακριβές σημείο στο οποίο έχει προκληθεί η εξάρθρωση εντοπίζεται με την αρθροσκόπηση ώμου.

Τα συμπτώματα του εξαρθρήματος περιλαμβάνουν έντονο πόνο, δυσκινησία, οίδημα, παραμόρφωση της άρθρωσης αλλά και μούδιασμα, το οποίο μπορεί να επεκτείνεται και στο υπόλοιπο χέρι.

  • Ρήξη τένοντα: Η ρήξη τένοντα αποτελεί μία από τις συχνότερες κακώσεις που πλήττουν συχνότερα τους αθλητές και τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε φυσικές δραστηριότητες. Περιμένουμε ότι ένας τένοντας θα διαρρηχθεί μετά από μία απότομη και έντονη κίνηση ή κατά τη διάρκεια υπερβολικής έντασης που ασκείται στον συγκεκριμένο μυϊκό ή μυϊκοσκελετικό συνδετικό ιστό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη, επηρεάζοντας σημαντικά την κινητικότητα και την απόδοση του ατόμου.

Ο τένοντας είναι μια συνδετική ίνα που συνδέει τον μυς με τον οστό. Είναι αρκετά ανθεκτικός, αλλά μπορεί να υποστεί φθορές και τραυματισμούς αν υπάρξει υπερβολική ή μη φυσιολογική ένταση που ασκείται πάνω του. Οι ρήξεις τένοντα μπορούν να λάβουν χώρα σε διάφορα μέρη του σώματος, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τένοντες που διασχίζουν διάφορες αρθρώσεις.

Μερικοί από τους κυριότερους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ρήξη τένοντα περιλαμβάνουν τραυματισμό, υπερβολική άσκηση, βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες υπερτάσεις και γήρανση των ιστών. Η ακριβής διάγνωση και θεραπεία γίνονται με σχετική ευκολία και μικρό χρόνο αποθεραπείας με μία αρθροσκόπηση ώμου.

  • Τενοντίτιδα περιστροφικής μανσέτας, ή αλλιώς Σύνδρομο Πρόσκρουσης: Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή των τενόντων της περιστροφικής μανσέτας. Είναι συνήθης σε αθλητές και άτομα που επαγγελματικά ασχολούνται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου.

Τα συμπτώματα αυτής της μορφής τενοντίτιδας είναι: πόνος, δυσκινησία ή αδυναμία ανύψωσης του βραχίονα, περιορισμός στην κινητικότητα και οίδημα. Συνήθως προκαλείται από αυξημένη χρήση του σημείου, και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την αρθροσκόπηση ώμου.

Η αρθροσκόπηση ώμου για τους τραυματισμούς στην περιστροφική μανσέτα

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των τραυματισμών στην περιστροφική μανσέτα. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός αρθροσκόπιου μέσω μιας μικρής τομής στον ώμο, που επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει και να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό με ελάχιστες επεμβάσεις.

Τα πλεονεκτήματα στην αρθροσκόπηση ώμου είναι πολλά. Καταρχάς, η διαδικασία αποφεύγει την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, μειώνοντας τον χρόνο ανάρρωσης και τους κινδύνους επιπλοκών. Επιπλέον, η αρθροσκόπηση επιτρέπει μια ακριβή αξιολόγηση του τραυματισμού και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, όπως η ραφή του τενόντα, η αποκατάσταση από ρήξη ή η αφαίρεση των φλεγμονών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει η αρθροσκόπηση ώμου όταν εφαρμόζεται είναι η μικρή επίπτωση στα γύρω ιστούς. Η μικρή τομή που απαιτείται για την εισαγωγή του αρθροσκόπου μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή μετεγχειρητικά, ενώ επιτρέπει και πιο γρήγορη ανάρρωση. Επιπλέον, η αρθροσκόπηση ώμου επιτρέπει την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του ώμου, επαναφέροντας την κινητικότητα και τη δύναμη στον ασθενή.

Οι τραυματισμοί στην περιστροφική μανσέτα είναι συχνά συνηθιζόμενοι και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αναπηρία. Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης αυτών των τραυματισμών, επιτρέποντας την ακριβή διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Με την ταχεία ανάρρωση και την επανακτηθείσα λειτουργικότητα του ώμου, η αρθροσκόπηση είναι μια τεχνική που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα