Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

arthroskopisi

Οι τραυματισμοί και οι παθήσεις στην άρθρωση του γόνατος επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Οποιοδήποτε πρόβλημα και αν εμφανίσει το γόνατό σας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αμελήσετε καθώς η κατάστασή του θα επιδεινωθεί. Προτείνεται να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας, ο οποίος ανάλογα με το πρόβλημα θα επιλέξει και την ορθή θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις η μέθοδος αντιμετώπισης που επιλέγεται είναι η αρθροσκόπηση γόνατος.

Τί είναι όμως η αρθροσκόπηση γόνατος, πότε είναι απαραίτητη, τι απαιτείται πριν και μετά από την υλοποίησής της; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κατανοητές απαντήσεις παρακάτω.

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που ενδείκνυται για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεων του γόνατος. Το γόνατο ήταν η πρώτη άρθρωση για την οποία χρησιμοποιήθηκε αυτή η τεχνική και αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές του σώματος. Χρησιμοποιείται πλέον για τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία των προβλημάτων που φέρει η περιοχή του γόνατος, παρότι αρχικά χρησιμοποιούταν σχεδόν αποκλειστικά ως διαγνωστικό εργαλείο.

Για την καλύτερη κατανόηση του τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος, θα αναφερθεί παρακάτω συνοπτικά, η διαδικασία της.

Η διαδικασία έχει ως εξής: μέσω μιας μικρής τομής στο γόνατο, εισέρχεται σε εκείνο μια κάμερα μικρού μεγέθους (αρθροσκόπιο) που συνδέεται με έναν φακό οπτικών ινών, η οποία επιτρέπει στον ορθοπαιδικό να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Παράλληλα, μέσω μιας ακόμα μικρής τομής περίπου ίδιου μήκους με την πρώτη, εισέρχονται ειδικά ιατρικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του θέματος που σας ταλαιπωρεί. Η διόρθωση του προβλήματος πραγματοποιείται άμεσα.

Η εμφάνιση επιπλοκών περιορίζεται σε ένα χαμηλό ποσοστό, μικρότερο του 1% των περιπτώσεων. Η πλειονότητα των ασθενών επιστρέφει στην καθημερινότητά της σύντομα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς εφόσον το πρόβλημα δεν ήταν πολύ σοβαρό. Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης είναι άμεση και εγγυημένη.

Τι απαιτείται πριν από τη διαδικασία αρθροσκόπησης

Όπως σε όλες τις εγχειρήσεις, έτσι και στην αρθροσκόπηση γόνατος, πριν την έναρξη του χειρουργείου απαιτείται να πραγματοποιηθούν μερικές εξετάσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής είναι σε θέση να χειρουργηθεί. Αν αποφασίσετε με τον γιατρό σας, πως θέλετε να προχωρήσετε σε αρθροσκόπηση, τότε είτε την ημέρα εισαγωγής σας στο νοσοκομείο για την επέμβαση, είτε μια άλλη πριν από εκείνη θα πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εξέταση. Την ημέρα της εγχείρησης, θα χρειαστεί να είστε νηστικοί.

Το είδος της αναισθησίας που απαιτείται

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης και την κλινική εικόνα του ασθενούς η αναισθησία που θα επιλεχθεί μεταξύ του ορθοπαιδικού  αναισθησιολόγου και του ασθενή ενδέχεται να είναι είτε, block σκέλους, ραχιαία ή ολική αναισθησία.

Μετά την εγχείρηση

Η διάρκεια της εγχείρησης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περίπτωσης και μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως και μερικές ώρες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν απαιτείται παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο και εκείνος επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν. Ο γιατρός, πιθανόν, να σας δώσει ένα χαρτί με οδηγίες για τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης.

Ενδεχομένως, να σας ζητηθεί να τοποθετείτε πάγο στο γόνατό σας ή να το διατηρείτε υψωμένο σε κάποιο στήριγμα, όταν ξαπλώνετε ή κάθεστε. Για την επαναφορά του γόνατος και την ενδυνάμωσή του, θα χρειαστούν κάποιες ασκήσεις, τις οποίες σε ήπιες περιπτώσεις μπορείτε να μάθετε να τις πραγματοποιείτε μόνοι σας, δίχως φυσιοθεραπευτή. Πολλοί γιατροί, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του περιστατικού θα προτείνουν να απευθυνθείτε σε έναν φυσιοθεραπευτή, ο οποίος θα σας δείξει πέρα από ασκήσεις ενδυνάμωσης και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να βαδίζετε, προκειμένου να μην ρίχνετε το βάρος σας στο εγχειρημένο πόδι.

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια επέμβαση στην οποία υποβάλλονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, αφού συνδυάζει υψηλό ποσοστό επιτυχίας με απειροελάχιστο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να τονισθεί, ότι οφείλετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον γιατρό και τις ενημερωτικές πήγες που θα αναζητήσετε και εν τέλει θα εμπιστευτείτε. Πρόχειρες συμβουλές και πηγές χωρίς εγκυρότητα και αξιοπιστία ενδέχεται να σας εκθέσουν σε κινδύνους. Πάντα απευθυνόμαστε και ακολουθούμε ρητά τις οδηγίες των ειδικών ιατρών.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα