Σύνδρομο Πρόσκρουσης της Ποδοκνημικής και οριστική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση

podoknimi1

Μια από τις πολλές ορθοπεδικές παθήσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με αρθροσκόπηση είναι και το Σύνδρομο Πρόσκρουσης της Ποδοκνιμικής.

Το Σύνδρομο Πρόσκρουσης της Ποδοκνημικής αποτελεί μία επώδυνη πάθηση στο πρόσθιο τμήμα του αστραγάλου, κυρίως κατά την προς τα πάνω κίνηση του ποδιού. Η πάθηση αυτή εντοπίζεται κυρίως σε ποδοσφαιριστές και δρομείς. Αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα σχετίζονται επίσης με το σύνδρομο πρόσκρουσης και κυρίως το μπάσκετ και το βόλλεϋ.

Με την αρθροσκόπηση, οι εξειδικευμένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί καταφέρνουν να θεραπεύσουν την πάθηση με τεράστια ποσοστά επιτυχίας.

Φυσικά, η επιτυχία αυτή οφείλεται στις σπουδαίες αρθροσκοπικές τεχνικές οι οποίες ενώ είναι ελάχιστα επεμβατικές, φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα.

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ποδοκνιμικής

Κλινική εικόνα και αίτια εμφάνισης

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ποδοκνημικής είναι η κλινική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται πόνος και περιορισμός στο εύρος κινήσεων της άρθρωσης από κάποια οστική ή μαλακών μορίων, ανωμαλία.

Η ποδοκνημική άρθρωση αποτελείται από το κατώτερο τμήμα του οστού της κνήμης και το ανώτερο τμήμα του οστού του αστραγάλου. Σε περίπτωση που κατά την προς τα πάνω κίνηση του ποδιού το πρόσθιο τμήμα της κνήμης έρχεται σε επαφή με το πρόσθιο και άνω τμήμα του αστραγάλου, ο πάσχων παραπονιέται για έντονο πόνο.

Εκτός από τον πόνο, υπάρχει αίσθημα ακαμψίας ή μπλοκαρίσματος της ποδοκνημικής στη ραχιαία έκταση. Επίσης, μπορεί να υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) στην πρόσθια επιφάνεια του αστραγάλου.

Συχνότερη αιτία εμφάνισης του συνδρόμου είναι τα επαναλαμβανόμενα μικροτραύματα στην περιοχή, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία οστεοφύτων (επιπλέον οστού).

Τα οστεόφυτα περιορίζουν την κίνηση και όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, δημιουργείται τριβή και προκαλείται  πόνος.

Η παραπάνω συμπτωματολογία μπορεί να εκδηλωθεί και λόγω δημιουργίας ουλώδους ιστού στην περιοχή, μετά από τραυματισμούς όπως για παράδειγμα μετά από διαστρέμματα. Ένα 20 – 40% των ασθενών έχουν χρόνιο πόνο μετά από διάστρεμμα της ποδοκνημικής.

Διάγνωση

Ο ειδικός ορθοπεδικός προκειμένου να φτάσει στη διάγνωση του συνδρόμου, θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση του ασθενούς. Στη συνέχεια θα ζητήσει να γίνουν και οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν απλές ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία της ποδοκνημικής.

Με τον τρόπο αυτόν, ο γιατρός θα αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.

Συντηρητική θεραπεία

Η πρώτη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πάθησης, θα περιλαμβάνει συντηρητικές μεθόδους, αποκλείοντας επεμβατικές τεχνικές. Μια συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Περιορισμό των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την συμπτωματολογία.
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • Χρήση ανατομικών υποπτέρνιων και πάτων, που στοχεύουν στην ελαφρά ανύψωση της πτέρνας και αποφόρτιση της πάσχουσας περιοχής.

Στις περιπτώσεις όμως, παρουσίας οστεοφύτων (επιπλέον οστού), το πρόβλημα είναι μηχανικό και δεν δύναται να αντιμετωπιστεί οριστικά.

Η συντηρητική θεραπεία αποσκοπεί στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα.

Χειρουργική θεραπεία με αρθροσκόπηση

Σε ασθενείς λοιπόν, με έντονο πόνο που επιμένει και  παρά τη συντηρητική θεραπεία, ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής δίνει την οριστική λύση του προβλήματος.

Πρόκειται για μία ελάχιστη επεμβατική μέθοδο, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, κατά την οποία αφαιρούνται τα οστεόφυτα. Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός και η αφαίρεση των μαλακών μορίων, των οστεοφύτων ή του τρίγωνου οσταρίου (os trigonum) αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη χειρουργική θεραπεία.

Η αρθροσκόπηση χάρης στις σύγχρονες και επαναστατικές της τεχνικές, επιτυγχάνει να αντιμετωπίζει τις παθήσεις αποτελεσματικά, χωρίς να παρουσιάζει επιπλοκές ή δύσκολες μετεγχειρητικές συνθήκες.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια μέρα της επέμβασης και σε μερικές μέρες να επανέλθει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η θεραπεία με αρθροσκόπηση αποτελεί μια μέθοδο που επιλέγεται κατά κόρον στην ορθοπεδική χειρουργική, παγκοσμίως. Τα σπουδαία αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών την καθιστά βέλτιστη επιλογή.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση οι όποιες πρακτικές ή οδηγίες για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, πρέπει να προέρχονται μόνο από τους ειδικούς ορθοπεδικούς. Οποιαδήποτε άλλη πηγή πληροφόρησης εγκυμονεί κινδύνους.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα