Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση γόνατος;

arthrogonato

Στην πλειονότητα των κακώσεων στην περιοχή του γόνατος η μέθοδος που επιλέγεται για την αντιμετώπισή τους είναι η αρθροσκόπηση γόνατος. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που επιλέγεται κατά κόρον από τους θεράποντες ιατρούς λόγω των υψηλών ποσοστών επιτυχίας της και των ελάχιστων πιθανοτήτων εμφάνισης επιπλοκών.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως εφαρμόζεται αυτή η τεχνική; Πότε κάνουμε αρθροσκόπηση γόνατος; Στο παρόν άρθρο θα γίνει μία εμπεριστατωμένη αναφορά στις αιτίες που οδηγούν στην εφαρμογή της αυτής της μεθόδου.

Η τεχνική για την αρθροσκόπηση γόνατος

Πριν προχωρήσουμε στην παράθεση των αιτιών, καλό είναι να γίνει μια συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας της συγκεκριμένης αρθροσκόπησης.

Ο ειδικός χειρουργός θα ξεκινήσει την επέμβαση δημιουργώντας δύο μικρές τομές, που ονομάζονται «πύλες». Στη μία θα εισάγει ένα σωλήνα με μια κάμερα στην άκρη (αρθροσκόπιο), η οποίος παρέχει στον γιατρό την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης. Στην άλλη πύλη, εισάγονται τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όντας ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, δεν προκαλεί επιπλοκές στην άρθρωση, ενώ ο ασθενής σύντομα επιστρέφει στην καθημερινότητά του. Η περίοδος ανάρρωσης εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος.

Πότε κάνουμε αρθροσκόπηση γόνατος

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θα παραθέσουμε παρακάτω τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν στην εφαρμογή της αρθροσκόπησης.

  • Ρήξη μηνίσκων

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί, ίσως τη συχνότερη κάκωση που απαιτεί αρθροσκόπηση γόνατος για την αντιμετώπισή της. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους (έσω και έξω), οι οποίοι αποσκοπούν στην απορρόφηση των κραδασμών και στη σταθερότητα της άρθρωσης. Συνήθως, γίνεται μερική αφαίρεση του τμήματος που έχει υποστεί βλάβη, με σκοπό τη διάσωση του εναπομείναντος υγειούς μηνίσκου. Σε νεότερους ασθενείς με πρόσφατους τραυματισμούς, η αντιμετώπιση ενδεχομένως να δύναται να πραγματοποιηθεί με συρραφή, σώζοντας ολόκληρο το μηνίσκο.

  • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί έναν βαρύ τραυματισμό, που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση όλου του ποδιού. Εμφανίζεται συχνότερα, σε ανθρώπους που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλής έντασης, όπως το ποδόσφαιρο και το basket. Ο ρόλος των χιαστών συνδέσμων είναι η διατήρηση της σταθερότητας του γόνατος. Με την εφαρμογή της αρθροσκόπησης, το κατεστραμμένο τμήμα αφαιρείται και αντικαθίσταται με τένοντα από ένα άλλο μέρος του γόνατος του ασθενή. Οι τένοντες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως αυτοί του επιγονατιδικού συνδέσμου ή του ημιτενοντώδους και ισχνού μυός και άλλοι τένοντες από άλλα μέρη του σώματος. Η θεραπεία για την αποκατάσταση και ενδυνάμωση του ποδιού ξεκινάει από την ίδια ημέρα της επέμβασης.

  • Ιγνυακή κύστη/ κύστη Baker

Η ιγνυακή κύστη, γνωστή και ως κύστη Baker, είναι μια πάθηση στην οποία εμφανίζονται κύστες γεμάτες υγρό στο πίσω μέρος του γόνατος. Πολλές φορές εξαφανίζονται μόνες τους αφού τις απορροφά το σώμα. Σε άλλες όμως πιο δύσκολες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Εντοπίζονται συχνότερα σε παιδιά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στην περίπτωση των παιδιών δεν συνδέεται με τραυματισμούς ή παθήσεις του γόνατος. Η εμφάνισή τους είναι δυνατόν να οφείλεται ακόμα και στην ύπαρξη όγκων. Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω του υπερηχογραφήματος, της μαγνητικής τομογραφίας ή της αρθροσκόπησης.

  • Κατάγματα

Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και για την αντιμετώπιση καταγμάτων του γόνατος. Χάρη στη μέθοδο αυτή, δεν απαιτείται πια το άνοιγμα της άρθρωσης και η αποκόλληση του μηνίσκου. Μέσω του αρθροσκόπιου, επιτυγχάνεται μια ηπιότερη τραυματική επέμβαση και ταχύτερη αποθεραπεία. Τα κατάγματα που αντιμετωπίζονται με τη χρήση της αρθροσκόπησης δείχνουν να επουλώνονται ταχύτερα (8-9 εβδομάδες), έναντι όσων ανατάσσονται μέσω άλλων μεθόδων (12 εβδομάδες).

Αυτές ήταν οι συχνότερες αιτίες που οδηγούν στην αρθροσκόπηση γόνατος. Βέβαια η αρθροσκόπηση αυτή, ενδείκνυται και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων και παθήσεων του γόνατος. Για παράδειγμα για τη χονδροπάθεια, την αφαίρεση υμενικής πτυχής κ.ά.

Συμπερασματικά, αφού έγινε λόγος για το πότε κάνουμεαρθροσκόπηση καιποια είναι η τεχνική της δεν πρέπει ξεχνάμε πως πάντα συμβουλευόμαστε τους ειδικούς. Είναι υψίστης σημασίας να θυμάστε ότι πάντα και μόνο με την αρωγή και τις οδηγίες του ειδικού ορθοπaiδικού θα προχωρήσετε στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικής με την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Οποιαδήποτε άλλη πηγή πέραν των ειδικών μπορεί να είναι είναι επικίνδυνη και μη έγκυρη.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα