Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια από τις πιο πρωτοποριακές και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, που συμπληρώνει το φάσμα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων στο ανθρώπινο σώμα.
Η αρθροσκόπηση μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στην άρθρωση του γόνατος, του ώμου, της ποδοκνημικής και του καρπού.
Χάρη στις αρθροσκοπικές τεχνικές, ο εξειδικευμένος θεράπων ιατρός, μπορεί να βλέπει απευθείας μέσα στο ισχίο, να εντοπίζει τις διάφορες βλάβες και να προχωρά άμεσα στην αποκατάστασή τους, χωρίς να απαιτείται ανοιχτό χειρουργείο.
Τι είναι λοιπόν η αρθροσκόπηση ισχίου;
Αρθροσκόπηση ισχίου
Τι είναι
Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδος, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να έχει ξεκάθαρη εικόνα της κατάσταση της άρθρωσης του ισχίου χωρίς, να χρειαστεί μεγάλη τομή μέσω του δέρματος κι άλλων μαλακών ιστών.
Αποτελεί χειρουργική επέμβαση μιας μέρας, με διάρκεια συνήθως γύρω στα 30 λεπτά. Φυσικά, η διάρκεια εξαρτάται και από το περιστατικό και τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει ο γιατρός.
Ποια είναι τα οφέλη της αρθροσκοπικής επέμβασης στο ισχίο;
Σε αντίθεση με τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, η αρθροσκόπηση, προσφέρει άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βλάβης, με λιγότερο πόνο και ουλές. Αντίστοιχα, λόγω των ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών της, διαταράσσει λιγότερο την άρθρωση του ισχίου.
Μέσα από αυτά τα πλεονεκτήματα, δίνεται η δυνατότητα στους χειρουργούς, να μπορούν να αποκαθιστούν βλάβες σε αρχικά στάδια, χωρίς να επιτρέπουν την περαιτέρω επιδείνωση.
Επιπλέον, το πιθανότερο είναι οι ανάγκες για φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες μετά την επέμβαση, να είναι λιγότερες. Η φυσιοθεραπεία βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση, αποκατάσταση και επαναφορά του ασθενούς στην καθημερινότητα.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση ισχίου;
Η μέθοδος της αρθροσκόπησης, επιλέγεται τόσο για τη διάγνωση κακώσεων και παθήσεων όσο και για την άμεση αντιμετώπισή τους. Μερικές από της παθήσεις στις οποίες ενδείκνυται η αρθροσκόπηση είναι οι εξής:
- Ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης – Βλάβη Slap.
- Υμενίτιδα ισχίου.
- Κροτούν ισχίο.
- Ελεύθερα σώματα.
- Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.
- Τροχαντηρίτιδα ισχίου.
- Εκφυλιστική ρήξη του μέσου και μικρού γλουτιαίου μυός.
- Ρήξη του στρογγυλού συνδέσμου.
- Οστεοαρθρίτιδα.
- Ρευματολογικής προέλευσης αρθρίτιδες.
- Φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου.
Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;
Σκοπός της αρθροσκόπησης ισχίου είναι η είσοδος στην άρθρωση του ισχίου μίας μικροκάμερας, η οποία προσφέρει μια ξεκάθαρη εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης. Έτσι, συμβάλλει στον εντοπισμό της βλάβης και στην αποκατάστασής της, μέσω των μικροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων που θα εισέλθουν επίσης. Οι τομές είναι ελάχιστες και μικροσκοπικές.
Η αρθροσκόπηση ισχίου γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Το πόδι του ασθενούς βρίσκεται σε έλξη προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος, ώστε να μπορέσει ο χειρουργός να εισάγει τα εργαλεία και να εκτελέσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Επιπλοκές και κίνδυνοι κατά την αρθροσκόπηση του ισχίου
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν κάποιες πιθανές επιπλοκές, το ίδιο ισχύει και στη αρθροσκόπηση ισχίου. Το εντυπωσιακό όμως είναι, πως τα ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών είναι πραγματικά πολύ χαμηλά, σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που προκύπτουν είναι το προσωρινό μούδιασμα, το οποίο προκαλείται από την είσοδο των αντικειμένων, καθώς μπορεί να τεντωθούν τα νεύρα. Εννοείται ότι το μούδιασμα υποχωρεί.
Μετεγχειρητικό στάδιο
Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο πόνος που θα εμφανιστεί είναι ελάχιστος και άμεσα αντιμετωπίσιμος με την αρωγή του γιατρού.
Υπάρχουν πολλοί τύποι φαρμάκων (οπιοειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τοπικά αναισθητικά) που προτείνονται και χορηγούνται στον ασθενή ανάλογα με το μέγεθος του πόνου. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό από αυτά, προκειμένου να τον ανακουφίσει από τον πόνο.
Η παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο δεν διαρκεί πάνω από μια μέρα, αφού είναι σε θέση να πάνε σπίτι τους λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η παραμονή τους στο νοσοκομείο γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Εν συνεχεία, με τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή γίνονται οι απαραίτητες πράξεις, προκειμένου ο πάσχων να επιστρέψει στην καθημερινότητά του όσο το δυνατόν ταχύτερα
Η αρθροσκόπηση και οι πρακτικές της έχει προσφέρει πολλά στους ασθενείς και στην ιατρική κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και δεν ακολουθούμε αμφίβολης αξιοπιστίας πηγές.