Οριστική αντιμετώπιση βλάβης SLAP με αρθροσκόπηση

slap1

Η μέθοδος της αρθροσκόπησης έχει εδραιωθεί στην ορθοπεδική χειρουργική λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει.

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που προσφέρει μέγιστα αποτελέσματα.

Μια πάθηση στην οποία μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις και οριστική θεραπεία είναι η βλάβη SLAP. Πρόκειται για μια βλάβη που εμφανίζεται στην άρθρωση του ώμου και συχνά ταλαιπωρεί αρκετό πληθυσμό.

Η άρθρωση του ώμου αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα και είναι πολύ σημαντική για την ελευθερία των κινήσεων.

Για τον λόγο αυτόν, η άμεση αντιμετώπιση, αλλά και η επιλογή του ιδανικότερου τρόπου θεραπείας είναι υψίστης σημασίας.

Αδιαμφισβήτητα, η αρθροσκόπηση αποτελεί μια από τις ιδανικότερες μεθόδους θεραπείας.

Τι είναι λοιπόν η βλάβη SLAP; Πως μπορεί να βοηθήσει η αρθροσκόπηση στην αντιμετώπισή της;

Τι είναι η βλάβη SLAP

Η βλάβη SLAP είναι μια ρήξη που εντοπίζεται στο ανώτερο τμήμα του επιχειλίου χόνδρου (labrum) της ωμογλήνης στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Πρόκειται για μια αρκετά επώδυνη πάθηση, που περιορίζει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Η ονομασία SLAP αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων «Superior Labrum Anterior to Posterior».

Ο επιχείλιος χόνδρος προσφέρει σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου και αποτρέπει τα υπεξαρθρήματα και τα εξαρθρήματα, δηλαδή τη μετατόπιση ώμου.

Στην άρθρωση του ώμου, η βραχιόνιος κεφαλή αρθρώνεται με την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης, η οποία ονομάζεται ωμογλήνη.

Ο επιχείλιος χόνδρος (labrum) είναι μια ινοχόνδρινη δομή, που περιβάλλει την ωμογλήνη, αυξάνοντας έτσι την καμπυλότητά της. Βοηθά, επομένως στην αύξηση της σταθερότητας του ώμου.

Επιπλέον, ο επιχείλιος χόνδρος, είναι το σημείο πρόσφυσης τενόντων (μακράς κεφαλής) και των συνδέσμων που σταθεροποιούν τον ώμο.

Η βλάβη SLAP εντοπίζεται μπροστά και πίσω από το σημείο που ξεκινά ο τένοντας του δικεφάλου.

Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αποτελεί μεμονωμένη βλάβη ή να συνυπάρχει και με άλλες όπως με τη Ρήξη Τενόντιου Πετάλου, Αστάθεια/Εξάρθρημα Ώμου κ.ά.

Αίτια εμφάνισης βλάβης SLAP

Μεγάλο μέρος των ασθενών που αντιμετωπίζουν αυτήν τη βλάβη, ανήκουν στον χώρο του αθλητισμού. Η επαναλαμβανόμενη  δραστηριότητα που απαιτεί έντονη χρήση του ώμου, ενδέχεται να προκαλέσει την ρήξη αυτή.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τα συχνότερα αίτια είναι τα εξής:

  • Οξύς τραυματισμός (μπορεί να είναι μια πτώση με τεντωμένο χέρι, έντονο τράβηγμα, πτώση από μηχανή κ.ά.).
  • Έντονες επαναλαμβανόμενες κινήσεις και καταπόνηση του ώμου (απότομες κινήσεις, άρσεις βαρών, στηρίξεις κ.ά.).
  • Εκφύλιση και φθορά του ώμου λόγω ηλικίας (η βλάβη SLAP είναι συχνή σε ηλικίες άνω των 40 ετών, λόγω χρόνιας επιβάρυνσης).

Συμπτώματα βλάβης SLAP

Το κύριο σύμπτωμα της βλάβης είναι ο έντονος πόνος όταν κάποιος επιχειρεί να κινήσει τον ώμο του. Οι κινήσεις αυτές είναι συνηθώς κινήσεις που γίνονται πάνω από το οριζόντιο επίπεδο του ώμου, όπως ύψωση των χεριών πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού.

Επίσης, ο πόνος αυτός μπορεί να συνοδεύεται από το αίσθημα της αναπήδησης, του κλικ ή του μπλοκαρίσματος του ώμου. Κατ΄επέκταση, υπάρχει και περιορισμός στο εύρος των κινήσεων της άρθρωσης.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση της βλάβης από έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό είναι κομβικής σημασίας.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση του ασθενούς και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό. Παράλληλα, θα χρειαστούν και οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία).

Η αρθροσκόπηση εκτός από σπουδαία χειρουργική θεραπευτική μέθοδος, αποτελεί και ένα χρήσιμο μέσο για την έγκυρη διάγνωση της βλάβης.

Αντιμετώπιση βλάβης και αρθροσκόπηση

Η θεραπεία που θα επιλεγεί για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες (μέγεθος βλάβης, ηλικία ασθενούς κ.ά.). Συνήθως όμως, σε ένα πρώιμο στάδιο επιλέγεται μια πιο συντηρητική θεραπεία με φυσιοθεραπεία κ.λπ.

Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, επιλέγονται αρθροσκοπικές μέθοδοι. Η αρθροσκόπηση και οι τεχνικές της περιλαμβάνουν τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται σε μια επέμβαση.

Σε πιο νέους ηλικιακά ασθενείς (κάτω των 35 ετών), η αρθροσκόπηση στοχεύει στην αποκατάσταση και επαναφορά του επιχειλίου χόνδρου στην ανατομική του θέση, με ειδικές άγκυρες και ράμματα.

Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 35 ετών), η θεραπεία γίνεται με την αρθροσκοπική τενοτομή, ακολουθούμενη από ένδο ή εξωαρθρική τενοντόδεση.

Σε ασθενείς άνω των 65 ετών, που το επίπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων είναι χαμηλό, διενεργείται μόνο τενοτομή (διατομή και αφαίρεση) του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.

Συμπερασματικά, η αρθροσκόπηση επιλέγεται λόγω των μέγιστων αποτελεσμάτων της, των ελάχιστων μετεγχειρητικών συμπτωμάτων και φυσικά λόγω της ταχείας αποκατάστασης.

Είναι υψίστης σημασίας η αρθροσκοπική χειρουργική να διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς με εμπειρία.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα