Ιγνυακή κύστη και αρθροσκόπηση γόνατος

gonato1

Η ιγνυακή κύστη ή κύστη Baker είναι μια πάθηση του γόνατος που παρουσιάζεται αρκετά συχνά σε μεγάλο μέρος των ανθρώπων, ταλαιπωρώντας του ιδιαίτερα.

Σε περίπτωση που μια συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η χειρουργική μέθοδος με την αρθροσκόπηση αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή.

Η αρθροσκόπηση είναι μια σύγχρονη και αξιόπιστη χειρουργική μέθοδος και για αυτό επιλέγεται κατά κόρον από τους εξειδικευμένους ορθοπεδικούς και χειρουργούς.

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει μέγιστα αποτελέσματα, ενώ είναι ελάχιστα επεμβατική.

Τι είναι λοιπόν η ιγνυακή κύστη και πως πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Ιγνυακή κύστη/Κύστη Baker

Τι είναι

Η κύστη Baker είναι μια κύστη που βρίσκεται στην ιγνυακή κοιλότητα, στο πίσω μέρος του γόνατος. Η ονομασία Baker προέκυψε από τον γιατρό και χειρουργό William Morrant Baker, ο οποίος περιέγραψε πρώτος την πάθηση αυτή τον 19° αιώνα.

Αυτές οι κύστες γεμίζουν με αρθρικό υγρό και σχηματίζουν ένα εξόγκωμα (οίδημα) στο πίσω μέρος του γόνατος, που συχνά προκαλεί δυσκαμψία και δυσφορία.

Μια τέτοια κύστη στην ιγνυακή κοιλότητα μεγαλώνει εξαιτίας της υπερβολικής έκκρισης αρθρικού υγρού. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται, όταν προκαλείται κάποια φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος.

Αρκετές φορές (αν όχι τις περισσότερες) μια ιγνυακή κύστη είναι μικρή και ανώδυνη. Αρκετά συχνά μάλιστα, δεν γίνεται καν αντιληπτή.

Κάποιες φορές όμως, η συγκεκριμένη κύστη μεγαλώνει υπερβολικά και μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως επώδυνη για τον ασθενή, οπότε να απαιτηθεί μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία, όπως η αρθροσκόπηση γόνατος.

Τι την προκαλεί

Οι κύστες Baker συνήθως οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα που εντοπίζεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος.

Μερικές από τις βασικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή είναι οι εξής:

  • Ρήξη μηνίσκου.
  • Οστεοαρθρίτιδα.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Ρήξη πρόσθιου χιαστί συνδέσμου (ACL).
  • Άλλες καταστάσεις που βλάπτουν τους ιστούς μέσα στην άρθρωση.

Οι καταστάσεις αυτές αναγκάζουν την άρθρωση να παράγει περίσσεια υγρού, το οποίο μεταφέρεται πίσω από το γόνατο και συσσωρεύεται στον θύλακα.

Ο θύλακας διογκώνεται, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό κύστης.

Σε νεότερους ασθενείς οι κύστες Baker συχνά δεν έχουν σαφή αιτία δημιουργίας.

Συμπτώματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις κύστεων Baker, δεν εμφανίζονται συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη φυσική εξέταση ή αν πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία για κάποιον άλλον λόγο.

Στις περιπτώσεις όμως, που παρουσιαστούν συμπτώματα μπορούν να έχουν τις εξής μορφές:

  • Δυσκαμψία γόνατος, αδυναμία και ευαισθησία στο σημείο όταν πιέζεται.
  • Εντοπισμένος πόνος στο γόνατο.
  • Διόγκωση – ψηλαφητή μάζα στα πλάγια ή στο πίσω μέρος του γόνατος.
  • Οίδημα στο γόνατο.
  • Μηχανικά συμπτώματα όπως το κλείδωμα του γόνατος και η αίσθηση του κλικ.

Εάν η κύστη γίνει πολύ μεγάλη, μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στις φλέβες του ποδιού, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο, αδυναμία ή ακόμη και μούδιασμα, αν υπάρχει νευρική συμπίεση.

Συχνά, τα συμπτώματα μιας κύστης Baker μπορεί να μοιάζουν με αυτά ενός θρόμβου αίματος ή θρόμβωσης βαθιάς φλέβας. Σε περίπτωση, έντονων πόνων και πρηξίματος είναι κομβικής σημασίας να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό ορθοπεδικό, προκείμενου να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Σπανιότερα, μια κύστη μπορεί ακόμη και να σκάσει.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό ο οποίος θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, θα λάβει ιατρικό ιστορικό και θα ζητήσει κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, μαγνητική τοπογραφία).

Αντιμετώπιση

Συντηρητική Θεραπεία

Εφόσον τα ευρήματα του ορθοπεδικού δεν δείξουν σοβαρή βλάβη, θα επιλεχθεί σε αρχικό στάδιο μια συντηρητική μέθοδος θεραπείας. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση του ασθενούς.
  • Παγοθεραπεία.
  • Στοχευμένη φυσιοθεραπεία.
  • Αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγεται και η παρακέντηση για την αφαίρεση του αρθρικού υγρού.

Χειρουργική Θεραπεία με αρθροσκόπηση γόνατος

Σε σοβαρά περιστατικά στα οποία τα συμπτώματα επιμένουν, είναι επώδυνα και ο ασθενής υποφέρει επιλέγεται η αρθροσκόπηση.

Σε αυτήν τη διαδικασία, ο χειρουργός κάνει ελάχιστες μικροσκοπικές τομές στο γόνατο για να εισάγει μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) υψηλής ανάλυσης στην άρθρωση του γόνατος.

Η κάμερα εμφανίζει σε μια οθόνη το εσωτερικό της άρθρωσης και ο χειρουργός, αφού εντοπίσει τη βλάβη, εισάγει τα απαραίτητα μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία για να την αποκαταστήσει.

Χάρης τη μέθοδο της αρθροσκόπησης ο χειρουργός μπορεί να εντοπίσει την οποιαδήποτε βλάβη και να την αποκαταστήσει χωρίς επεμβατικές διαδικασίες.

Η αποθεραπεία είναι εύκολη και η μετεγχειρητικοί πόνοι εκμηδενίζονται. Οι επιπλοκές με τη μέθοδο αυτή έχουν σημαντικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Η μέθοδος της αρθροσκόπησης έχει προσφέρει σπουδαία αρωγή στην ιατρική κοινότητα και έχει βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν σοβαρές παθήσεις που τους ταλαιπωρούν.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς και χειρουργούς. Οποιαδήποτε άλλη πηγή είναι αναξιόπιστη και επικίνδυνη.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα