Με τις σύγχρονες και πολύ σπουδαίες αρθροσκοπικές τεχνικές, αντιμετωπίζονται πλέον πλήθος ορθοπεδικών παθήσεων.
Οι αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και πολλές από αυτές είναι αρκετά σύνθετες. Αρκετά σύνθετη είναι και άρθρωση του γόνατος.
Μερικές σημαντικές παθήσεις που εντοπίζονται στην περιοχή του γόνατος αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση. Τέτοιες παθήσεις είναι και βλάβες στους αρθρικούς χόνδρους.
Η αρθροσκόπηση με τις καινοτόμες χειρουργικές της τεχνικές μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την όποια προσπάθεια αποκατάστασης.
Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος του γόνατος
Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας διαφανής ιστός, ο οποίος καλύπτει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις. Είναι μαλακός, αλλά ισχυρός, λείος και έχει μικρό συντελεστή τριβής, έτσι ώστε να πραγματοποιείται η φυσιολογική κίνηση με ευκολία.
Ο αρθρικός χόνδρος έχει ιδιότητες που του επιτρέπουν να δέχεται φορτία και να απορροφά κραδασμούς.
Το 60 – 80% του συνολικού όγκου του αρθρικού χόνδρου αποτελείται από νερό, το 50% από κολλαγόνο και το υπόλοιπο 50% από χονδροκύτταρα και άλλες ενώσεις του μεσοκυττάριου χώρου, όπως πρωτεογλυκάνες, λιπίδια και ανόργανα άλατα.
Το πάχος του χόνδρου στις αρθρικές επιφάνειες ποικίλλει από 2 – 4 χιλιοστά και μειώνεται με τη γήρανση.
Ο χόνδρος «τρέφεται» με διάχυση από το αρθρικό υγρό, το οποίο παράγεται από τον αρθρικό υμένα.
Όταν ο χόνδρος τραυματίζεται, παύει να είναι λείος, αποκτά γραμμώσεις ή μεγαλύτερα κενά, προκαλώντας δυσλειτουργίες.
Καταρχάς, εμποδίζει την κίνηση, ενώ προκαλεί πόνο. Μάλιστα, η φθορά του χόνδρου σε πολλαπλά σημεία οδηγεί στη δημιουργία αρθρίτιδας.
Αίτια που προκαλούν βλάβες στον αρθρικό χόνδρο
Σε μεγάλο βαθμό, οι βλάβες στους αρθρικούς χόνδρους οφείλονται σε σοβαρούς τραυματισμούς ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς.
Όταν αυτοί δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικευμένη αλλοίωση της άρθρωσης (οστεοαρθρίτιδα).
Μια ακόμη συχνή αιτία είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, μια πάθηση άγνωστης αιτιολογίας, που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Επίσης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση, που προσβάλλει πολλαπλές αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος και εκδηλώνεται με φλεγμονή του αρθρικού υμένα.
Τέλος, η αρθρίτιδα στο γόνατο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας τραυματικής αιτιολογίας όπως κάταγμα, ρήξη μηνίσκου, ρήξη συνδέσμου γόνατος κ.λπ.
Τέλος, βλάβες στους αρθρικούς χόνδρους μπορούν να προκληθούν και από αγγειακές βλάβες (οστεονέκρωση) και αυξημένο σωματικό βάρος.
Συμπτώματα
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω αίτια, θα προκύψουν και κάποια συμπτώματα. Μερικά από τα συμπτώματα που ενδεχομένως δείχνουν βλάβες στον αρθρικό χόνδρο είναι τα εξής:
- Πόνος και δυσλειτουργία στην κίνηση των αρθρώσεων.
- Δυσκαμψία και αδυναμία εκτέλεσης αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Δυσκολία στο περπάτημα.
- Εμφάνιση οιδήματος κυρίως μετά από αθλητική δραστηριότητα ή έντονη καταπόνηση.
- Συσσώρευση υγρού στην άρθρωση.
- Δυσκολία ακόμα και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το βάδισμα, το ανέβασμα σκάλας ή το γονάτισμα.

Μέθοδοι αντιμετώπισης βλαβών των αρθρικών χόνδρων
Συντηρητική Θεραπεία
Σε λιγότερο σοβαρά περιστατικά βλαβών προτείνεται σε αρχικό στάδιο μια συντηρητική θεραπεία. Τέτοιες θεραπείες προτείνονται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
Μερικές από αυτές τις θεραπείες μπορούν να είναι οι εξής:
- Μείωση ή παύση δραστηριοτήτων που καταπονούν την άρθρωση.
- Eιδικό φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα.
- Χρήση ειδικού νάρθηκα με σκοπό την ελαχιστοποίηση του φόρτου που ασκείται στο γόνατο.
- Ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικόυ οξέος ή κορτικοστεροειδών.
- Κ.ά.
Χειρουργική Αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση
Στην περίπτωση που μια συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μια χειρουργική αντιμετώπιση θα κριθεί αναγκαία. Η αρθροσκόπηση και οι τεχνικές της, αποτελούν μια σπουδαία επιλογή.
Η αρθροσκόπηση είναι μια τόσο εξέχουσα χειρουργική τεχνική, καθώς ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο, αφήνοντας πίσω τις κλασικές συμβατικές μεθόδους.
Σε αντίθεση με παλαιότερες τεχνικές, η αρθροσκόπηση δεν απαιτεί μεγάλες τομές (άρα δεν αφήνει ουλές και σημάδια), δεν περιλαμβάνει δύσκολη ή και καθόλου νοσηλεία και εκμηδενίζει τους μετεγχειρητικούς πόνους.
Ταυτόχρονα, προσφέρει και άμεση αποκατάσταση με γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.
Οι επεμβάσεις λοιπόν, που αφορούν παθήσεις του χόνδρου γίνονται συνήθως αρθροσκοπικά, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους.
Ο έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς, τα ευρήματα από τις απεικονιστικές εξετάσεις και θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική.
Οι θεραπευτικές τεχνικές μπορούν να είναι οι εξής:
- Τεχνική μικροκαταγμάτων.
- Λείανση των χονδρικών βλαβών.
- Αυτόλογη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινου τμήματος.
- Εμφύτευση αυξητικών παραγόντων (βλαστοκυττάρων).
- Τοποθέτηση βιοτεχνολογικών υλικών που μετατρέπονται σε αρθρικό χόνδρο.
Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η έγκαιρη διάγνωση από έναν ειδικό και η ορθή αντιμετώπιση της όποια βλάβης, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους επιδείνωσής της.
Απευθυνόμαστε πάντα σε εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς και δεν εμπιστευόμαστε αναξιόπιστες πηγές.