Διαφορές ανάμεσα σε αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική γόνατος

arthoplastiki-gonatos

Σε κάποιες περιπτώσεις παθήσεων των γονάτων ενδείκνυνται επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης, όπως η αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική γόνατος.

Η καλή κατάσταση και λειτουργία των γονάτων μας είναι κομβικής σημασίας για τη γενικότερη υγεία μας. Εάν κάποιο από τα γόνατά μας εμφανίζει οποιαδήποτε ενόχληση και δυσλειτουργία πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ορθοπεδικό. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αμελούμε την υγεία των γονάτων μας, γιατί είναι βέβαιο πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ενδεχομένως να καταλήξει χρόνια.

Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, η αρθροσκόπηση ή η αρθροπλαστική γόνατος είναι απαραίτητες.

Ανατομία γόνατος

Πριν αναφερθούμε εκτενέστερα στις παραπάνω μεθόδους είναι χρήσιμο, να αναφέρουμε συνοπτικά την ανατομία του γόνατος για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητά του.

Το γόνατο αποτελεί την πιο σύνθετη άρθρωση του σώματος. Αποτελείται από τα οστά του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας. Η τελευταία βοηθάει και στο μηχανισμό κάμψης και έκτασης του γόνατος. Τα υπόλοιπα σημαντικά μέρη του γόνατος αποτελούν τα εξής:

  • Μηνίσκοι: Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) συμβάλλουν στην απορρόφηση των κραδασμών και στη σταθερότητα της άρθρωσης. Οι κακώσεις τους (π.χ. ρήξη μηνίσκων) αποτελούν μερικά από τα συχνότερα αίτια αρθροσκόπησης.
  • Σύνδεσμοι: Στο γόνατο υπάρχουν 4 διαφορετικοί σύνδεσμοι: 2 πλάγιοι που βρίσκονται στην εσωτερική και την εξωτερική επιφάνεια του γόνατος και οι 2 χιαστοί σύνδεσμοι στο κέντρο του γόνατος (οι κακώσεις τους αποτελούν άλλη συχνή αιτία για αρθροσκόπηση γόνατος).
  • Αρθρικός χόνδρος: Ιστός που επιτρέπει στα οστά την κίνηση, χωρίς να τρίβονται μεταξύ τους.
  • Αρθρικός υμένας: Το περίβλημα της άρθρωσης, που τη διαχωρίζει από τους γύρω ιστούς.

Κατ’ επέκταση, η καλή υγεία των γονάτων μας είναι απαραίτητη για να είμαστε σε θέση να κινούμαστε άνετα, αλλά και για να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας με τις αγαπημένες μας δραστηριότητες.

Αφού αναλύθηκε η χρησιμότητα του γόνατος ας δούμε παρακάτω πως θα διορθώσουμε ενδεχόμενες παθήσεις με την αρθοπλαστική και την αρθροσκόπηση γόνατος.

Αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια αξιόπιστη κι αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Οι ασθενείς και οι γιατροί επιλέγουν τη μέθοδο αυτή προκειμένου να ανακουφιστούν οριστικά από τον πόνο και να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή.

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των δομικών στοιχείων της άρθρωσης του γόνατος, δηλαδή των χόνδρων, των συνδέσμων και των οστών. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην περιοχή του γόνατος, αρχικά μετά από σωματική καταπόνηση. Στα πιο προχωρημένα στάδια ο πόνος γίνεται συνεχής, ενώ παρατηρείται και περιορισμός της κίνησης και παραμόρφωση του γόνατος.

H αρθρίτιδα του γόνατος είναι μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα στα αρχικά στάδια της νόσου και χειρουργικά σε ασθενείς με βεβαρημένη κλινική εικόνα.

Η αρθροπλαστική γόνατος λοιπόν είναι η χειρουργική επέμβαση που θα επιλεχθεί, με σκοπό την αντικατάσταση των φθαρμένων μερών της άρθρωσης με τεχνητά υλικά- προθέσεις (πολυαιθυλένιο – κράματα μετάλλων ατσάλι, τιτάνιο). Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που προτείνεται εφόσον οι ασθενείς έχουν εξαντλήσει τις συντηρητικές μορφές θεραπείας.

Αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια τεχνική διάγνωσης και χειρουργικής αντιμετώπισης τραυματισμών ή παθήσεων, που επηρεάζουν την εν λόγω άρθρωση.

Στη συγκεκριμένη επέμβαση, ο γιατρός εισχωρεί μέσω μιας μικρής τομής στο γόνατο, μια πολύ μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) και μέσω μιας δεύτερης, εξίσου μικρής τομής, εισάγει τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία για τη διόρθωση των παθήσεων. Με αρθροσκόπηση γόνατος αντιμετωπίζονται αρκετές παθήσεις όπως οι εξής: ρήξη μηνίσκων, ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, αστάθεια επιγονατίδας, υμενικές παθήσεις κ.ά.

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης

Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής:

  • Οι επιπλοκές είναι σπάνιες (εμφανίζονται σε ποσοστό μικρότερο του 1%) και δεν δημιουργείται σημαντικό τραύμα στους ιστούς.
  • Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται άμεσα. Η αρθροσκόπηση είναι ταυτόχρονα μέθοδος διάγνωσης και αντιμετώπισης κακώσεων.
  • Δεν υπάρχει σοβαρός μετεγχειρητικός πόνος και η περίοδος ίασης είναι συντομότερη.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμα και την ημέρα του χειρουργείου.
  • Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν ολική νάρκωση. Σε αρκετές επεμβάσεις επαρκεί η επισκληρίδιος ή η τοπική αναισθησία.
  • Ο ασθενής επιστρέφει αρκετά σύντομα στην καθημερινότητά του.

Κλείνοντας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μείζον θέμα να απευθυνόμαστε πάντα σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Η υγεία μας πρέπει να διαφυλάσσεται άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα