Αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP: Όταν το σώμα γιατρεύει τον εαυτό του

kyrariki-therapia

Η αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) είναι από τις πλέον καινοτόμες μεθόδους επούλωσης πληγών του σώματος, που έχει επιδείξει η ιατρική. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, όπως είναι η ελληνική ονομασία του PRP, χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς της ιατρικής (κυρίως στην αισθητική, την ορθοπεδική και την οδοντιατρική). Ειδικά, στον τομέα της ορθοπεδικής, επιλέγεται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση των τραυματισμών των αθλητών.

Τι είναι η αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP

Το ανθρώπινο αίμα αποτελείται από 3 ειδών κύτταρα: τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Τα τελευταία περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες είναι γνωστές ως αυξητικοί παράγοντες. Η αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP χρησιμοποιεί αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες, λόγω του σημαντικού ρόλου που κατέχουν στην ίαση τραυματισμών. Το πλάσμα που χρησιμοποιείται στην PRP περιέχει πολύ περισσότερους αυξητικούς παράγοντες, από εκείνους που βρίσκονται στο αίμα (περίπου 5 με 10 φορές πλουσιότερο). Η δράση της αυξημένης αυτής ποσότητας των πρωτεϊνών, φαίνεται να είναι αναζωογονητική, αλλά μερικές φορές ακόμα και αναγεννητική για τους πάσχοντες ιστούς.

Πως δημιουργείται και ποια η διαδικασία της θεραπείας

Για να δημιουργηθεί το πλάσμα, που αξιοποιείται στην αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP, ο γιατρός ξεκινά παίρνοντας αίμα από τον ασθενή. Στη συνέχεια, μέσω φυγοκέντρησης τα αιμοπετάλια του ορού απομονώνονται από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Αφού ολοκληρωθεί η φυγοκέντρηση, το πλάσμα ενεργοποιείται με χλωριούχο ασβέστιο, προκειμένου να απελευθερωθούν οι αυξητικοί παράγοντες.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 45 με 60 λεπτά και δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενούς. Είναι σχετικά απλή διαδικασία και δύναται να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε ιδιωτικό ιατρείο. Προτού τοποθετηθεί στην πάσχουσα περιοχή το πλάσμα PRP, γίνεται η προετοιμασία της περιοχής. Το γεγονός, πως η αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP βασίζεται στις ικανότητες ίασης του ίδιου του οργανισμού, σημαίνει πως δεν προκύπτουν επιπλοκές και είναι απολύτως ασφαλής. Είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν μέχρι 3 ενέσεις σε διάστημα 3 μηνών, οι οποίες όμως απέχουν μεταξύ τις 2 με 3 εβδομάδες.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου PRP

Η αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP εκτός του ότι δεν δημιουργεί επιπλοκές στον ασθενή, έχει κάποια επιπρόσθετα πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

 • Δεν απαιτείται αναισθησία για την πάσχουσα περιοχή.
 • Αποτελεί μέθοδο θεραπείας για ανθρώπους που δεν δύνανται να εγχειρηθούν.
 • Ο κίνδυνος μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης είναι μηδαμινός.
 • Ταχύτερη περίοδος ίασης από άλλες εγχειρητικές μεθόδους.
 • Μειώνει σημαντικά τον πόνο που νιώθουν οι ασθενείς.
 • Περιορίζει το οίδημα λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, επιτρέποντας στον οργανισμό να αρχίσει να θεραπεύεται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χρησιμοποιείται και στην αισθητική ιατρική.

Παθήσεις στις οποίες αξιοποιείται η θεραπεία

Η αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όσο και πρόσφατων κακώσεων (κατά κύριο λόγο αθλητών). Μερικές από τις παθήσεις στις οποίες αξιοποιείται συνήθως η θεραπεία είναι οι παρακάτω:

 • Μερική ρήξη συνδέσμων.
 • Οστεοαρθρίτιδα.
 • Διαφόρων ειδών τενοντίτιδες.
 • Επικονδυλίτιδα («αγκώνας του τενίστα»).
 • Χονδροπάθειες.
 • Μυϊκοί τραυματισμοί.
 • Διαστρέμματα.

Οι αθλητές σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν τη μέθοδο PRP για την αντιμετώπιση των τραυματισμών τους, λόγω της αποδεδειγμένης ανακούφισης από τον πόνο και της ταχύτερης επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες. Η θεραπεία PRP θεωρείται επίσης, ότι είναι αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση κακώσεων, που δεν επιδέχονται κανένα άλλο είδος θεραπείας. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα μεγιστοποιείται, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες συντηρητικές μεθόδους.

Προς το παρόν, η αυτόλογη κυτταρική θεραπεία PRP δεν έχει καθιερωθεί σε μεγάλο εύρος αφού είναι σχετικά καινούρια μέθοδος. Τα θετικά της όμως αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά, σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Το γεγονός πως δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι από τη χρήση της και δύναται να πραγματωθεί μέχρι και σε ιδιωτικό ιατρείο, την καθιστούν αξιόλογη και αξιόπιστη  επιλογή. Ειδικά, για ασθενείς που για διάφορους λόγους (που έχει ορίσει ο γιατρός τους) δεν τους επιτρέπεται να χειρουργηθούν, αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή. Η ικανότητα του οργανισμού, να προχωρήσει στην ίαση του ίδιου του σώματός του είναι αναμφίβολά εντυπωσιακή και ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι πάντοτε και πρωτίστως συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και δεν επιλέγουμε πρακτικές και μεθόδους αμφιβόλου εγκυρότητας.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα