Αθλητικές κακώσεις & αρθροσκόπηση

kakoseis1

Οι αθλητικές κακώσεις είναι πολύ συχνές σε αθλητές και αθλούμενους. Πρόκειται για τραυματισμούς που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της άθλησης ή της προπόνησης. Οι αθλούμενοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τραυματισμούς, σε σχέση με όσους δεν αθλούνται.

Οι κακώσεις αυτές χωρίζονται σε οξείες, χρόνιες ή και σε κακώσεις λόγω καταπόνησης από την συχνή και έντονη δραστηριότητα. Πιο συχνά, εντοπίζονται βλάβες στους μύες, στους τένοντες, στα οστά, στους συνδέσμους και στον αρθρικό χόνδρο.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν αυτών των βλαβών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται η αρθροσκόπηση.

Η αρθροσκόπηση αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και απολύτως αξιόπιστη χειρουργική μέθοδο. Με τις αρθροσκοπικές τεχνικές αντιμετωπίζονται επιτυχώς πληθώρα ορθοπεδικών παθήσεων.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιο συχνές κακώσεις; Πως γίνεται η αρθροσκόπηση; Ποια τα οφέλη της;

Αρθροσκόπηση και αθλητικές κακώσεις

Οι πιο συχνές αθλητικές κακώσεις

Οι αθλητικές κακώσεις ανάλογα με το σημείο το οποίο προσβάλλουν διακρίνονται στις παρακάτω περιπτώσεις.

  • Όταν οι αθλητικές κακώσεις αφορούν τους μύες, πρόκειται για μυϊκές θλάσεις, που μπορούν να είναι από απλά τραβήγματα του μυός, έως και πλήρεις ρήξεις αυτού.
  • Όταν εντοπίζονται στους συνδέσμους, πρόκειται για διαστρέμματα, με μερική ή πλήρη ρήξη των συνδέσμων τους.
  • Όταν επηρεάζουν τους τένοντες, είναι οξείες ή χρόνιες τενοντίτιδες και ρήξεις των τενόντων.
  • Ενώ, όταν προσβάλλουν τον αρθρικό χόνδρο, είναι χονδροπάθεια που μπορεί να είναι από χονδρομαλάκυνση μέχρι και πλήρη ρήξη αυτού.
  • Τέλος, όταν επηρεάζονται τα οστά, προκαλούνται τα οστικά οιδήματα, κατάγματα ή και κατάγματα από κόπωση.

Άλλες συχνές κακώσεις είναι η ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, το σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας, που συναντάται συχνότερα στους δρομείς («γόνατο του δρομέα») ή η Πελματιαία Απονευρωσίτιδα ή περιοστίτιδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση των αθλητικών κακώσεων,  γίνεται ύστερα από την απαραίτητη κλινική εξέταση του πάσχοντος από τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο. Ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία.

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, ώστε να αποφασιστεί η ορθή θεραπευτική μέθοδος.

Θεραπεία: Συντηρητική και χειρουργική

Η αντιμετώπιση της όποια κάκωσης εξαρτάται φυσικά από πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, ο χειρουργός θα πρέπει να αξιολογήσει το είδος του τραυματισμού, την έκτασή του, τη σοβαρότητά του και φυσικά την υφιστάμενη κατάσταση του ασθενούς (ηλικία, άλλες ιατρικές παθήσεις κ.λπ.).

Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός είναι ο μόνος που πρέπει να δώσει τις πρέπουσες κατευθύνσεις.

Συντηρητική Θεραπεία

Συνήθως στα αρχικά στάδια μιας κάκωσης, επιλέγεται ένα σύνολο από συντηρητικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στις πρακτικές αυτές περιλαμβάνονται η παγοθεραπεία, η επίδεση και ανύψωση του σκέλους, η παγοθεραπεία κ.ά., προκειμένου να περιοριστούν τα συμπτώματα, το αιμάτωμα και η φλεγμονή.

Μπορεί να δοθεί και αντιφλεγμονώδης αγωγή, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.Στόχος είναι και η άμεση ανακούφιση του ασθενούς.

Ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθούν επίσης στα αρχικά στάδια και φυσιοθεραπευτικά μέσα, για τη μείωση των οξέων συμπτωμάτων. Με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με εξειδικευμένες διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς.

Στη συνέχεια και εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν, ο γιατρός θα προτείνει κάποια πιο επεμβατική μέθοδο. Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια από τις πιο συχνές επιλογές των γιατρών, λόγω των πολλών και σημαντικών πλεονεκτημάτων της.

Χειρουργική Θεραπεία: Αρθροσκόπηση

Η πιο συνηθισμένη λοιπόν επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αρθροσκόπηση. Η επέμβαση αυτή, αποτελεί ίσως την πιο καθιερωμένη μέθοδο διάγνωσης και χειρουργικής αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει τη διάνοιξη μικρών τομών στις τραυματισμένες αρθρώσεις, την άμεση αποκατάστασή τους, επιτρέποντας στον ασθενή να επανέλθει ταχύτατα στην καθημερινότητά του. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και το ποσοστό επιπλοκών μικρότερο του 1%.

Ως μέθοδος, η αρθροσκόπηση εξελίσσεται διαρκώς και μάλιστα συνδυάζεται με άλλες τεχνικές για την αντιμετώπιση πιο σύνθετων τραυματισμών. Τέτοια περίπτωση είναι η αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού με αρθροσκοπική του γόνατος και ταυτόχρονη πλαστική του συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική).

Για την αντιμετώπιση λοιπόν, των περισσότερων αθλητικών κακώσεων οι ειδικοί ορθοπεδικοί χειρουργοί επιλέγουν κατά κόρον την μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Είναι πολύ σημαντικό, να απευθυνόμαστε μόνο σε εξειδικευμένους ιατρούς και να τηρούμε πιστά τις οδηγίες τους. Οποιεσδήποτε άλλες πηγές πληροφόρησης ελλοχεύουν κινδύνους.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα