Τόσο οι ασθενείς όσο και η ίδια η επιστημονική κοινότητα χρωστά πολλά στην μέθοδο της αρθροσκόπησης!
Η αρθροσκόπηση και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί, έχουν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στους ασθενείς. Για κάθε ασθενή, το επικείμενο χειρουργείο αποτελεί έναν «βραχνά» και τον γεμίζει με πολύ άγχος και αγωνία για την εξέλιξη και κατάληξή του.
Φυσικά, είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού όλα τα χειρουργεία, απλά και σύνθετα, εγκυμονούν κινδύνους. Στην αρθροσκόπηση όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.
Η αρθροσκόπηση είναι πραγματικά μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης πολλών ορθοπεδικών παθήσεων. Δεν έχει καμία σχέση, με τα σύνθετα και πιο δύσκολα ανοιχτά χειρουργεία που επιλέγονταν τα παλαιότερα χρόνια.
Πάμε λοιπόν, να δούμε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σπουδαίο θέμα.
Αρθροσκόπηση VS Ανοιχτά χειρουργεία
Η αρθροσκοπική χειρουργική που παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την εξέλιξη, βάζει τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία στον ώμο, στο ισχίο, στο γόνατο και στην ποδοκνημική.
Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική, ελάχιστα επεμβατική, που επιτρέπει μέσω μικροσκοπικών τομών να αποκαλυφθεί το εσωτερικό της άρθρωσης, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια και να αποκατασταθούν επί τόπου οι όποιες βλάβες, χωρίς να απαιτείται η νοσηλεία του ασθενούς.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την αρθροσκόπηση, ο ορθοπεδικός χειρουργός εισάγει στην άρθρωση μέσω μίας μικρής οπής (περίπου 3 – 5 χιλιοστών) μια μικροκάμερα με ισχυρό φωτισμό, το αρθροσκόπιο, μέσω του οποίου προβάλλεται σε μια ειδική οθόνη, σε μεγέθυνση, έγχρωμη και εξαιρετικά ευκρινής η εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης.
Παλαιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο, η οποία ήταν αναγκαία, αλλά έφερε κάποια δύσκολα χαρακτηριστικά.
Ήταν μια κρίσιμη διαδικασία, αφού προκαλούσε διαδερμικά τραύματα, μεγαλύτερο τραυματισμό της άρθρωσης, απαιτούσε πολυήμερη νοσηλεία και ακινητοποίηση της άρθρωσης με πόνο για αρκετές εβδομάδες.
Η αρθροσκόπηση έδωσε ζωτικές λύσεις στα παραπάνω προβλήματα.
Φυσικά, στην αρθροσκοπική χειρουργική αναπτύσσονται διαρκώς νέες τεχνικές και νέα εξειδικευμένα εργαλεία, που την καθιστούν ολοένα και λιγότερο επεμβατική. Διαφορετικές, εξελιγμένες τεχνικές εφαρμόζονται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της βλάβης.
Στις απλές βλάβες, μπορεί να γίνει άμεση επιδιόρθωσή τους όπως συρραφή τενόντων, συρραφή μηνίσκου, λύση συμφύσεων, ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις, εφαρμόζονται σύνθετες τεχνικές με χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή ή τενοντομεταφορές, για την υποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου μυός.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, η εφαρμογή βιολογικών θεραπειών (π.χ. εγχύσεις Βλαστοκυττάρων – Stem Cells ή Αυτόλογων Χονδροκυττάρων, Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια – PRP) σε συνδυασμό με την αρθροσκόπηση, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση των βλαβών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση διαρκεί περίπου μία ώρα. Πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς.
Συμπτώματα βλαβών που οδηγούν σε αρθροσκόπηση
Η δυσλειτουργία της όποιας άρθρωσης μπορεί να οφείλεται σε τραυματικά ή και παθολογικά αίτια. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος, ήπιος ή και οξύς, η δυσκαμψία, το οίδημα (πρήξιμο) και η αστάθεια.
Όταν μια συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα, τότε συνιστάται από τους ειδικούς η αρθροσκόπηση.

Τι κερδίζει ο χειρουργός με τις αρθροσκοπικές τεχνικές
Ο ειδικός ορθοπεδικός χειρουργός που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει την επέμβαση, αποκτά κάποιες σημαντικές δυνατότητες μέσα από τις αρθροσκοπικές τεχνικές. Αυτές είναι οι εξής:
- Δύναται να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης και να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πολύ μικρές και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία. Έτσι, προλαμβάνεται άμεσα η επιδείνωση μιας βλάβης.
- Επίσης, μπορεί να επιδιορθώσει τις ενδαρθρικές και περιαρθρικές βλάβες με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ μικρών ιατρικών εργαλείων, εμφυτεύσιμων αδρανών και βιοσυμβατών υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες.
Οι τομές που γίνονται είναι λίγων χιλιοστών (σε αντίθεση με τις μεγάλες τομές που γίνονται στα ανοιχτά χειρουργεία) και τραυματίζουν ελάχιστα τους μυς και τους γύρω ιστούς, με αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανών επιπλοκών και του μετεγχειρητικού πόνου.
Τα όποια σημάδια δημιουργούνται, εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε μερικούς μήνες.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, η αρθροσκόπηση έχει προσφέρει πολλά και σπουδαία πράγματα στην ιατρική και στους ασθενείς.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς να συμβουλεύεται πάντα τον γιατρό του και να ακολουθεί αποκλειστικά τις οδηγίες που θα λάβει από εκείνον. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να τον εκθέσει σε κινδύνους.