Αν είστε αθλητής και ειδικά αν κάνετε πρωταθλητισμό, γνωρίζετε πολύ καλά πως ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σας συμβεί εν μέσω των προπονήσεών σας είναι ένας άσχημος τραυματισμός. Ακόμη και αν το πρόβλημα δεν σας φαίνεται μεγάλο στην αρχή, ενδέχεται να προμηνύει δυσκολίες ή ένα τραύμα σοβαρότερο από αυτό που μπορεί να είχατε υπολογίσει.
Αν η αγάπη σας για το άθλημα που κάνετε είναι μεγάλη, είναι λογικό ορισμένες φορές να αγνοείτε το σώμα σας, το οποίο μπορεί να καταπονείτε περισσότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει. Εντούτοις, αν δεν προσέχετε όσο πρέπει και δεν αντιμετωπίζετε άμεσα τα εκάστοτε προβλήματα, είναι πολύ πιθανό να μείνετε εκτός προπονήσεων και αγώνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα χρειαζόσασταν αν είχατε ζητήσει τη συμβουλή του γιατρού σας νωρίτερα.
Καθώς αρκετά συχνά πολλοί τραυματισμοί που αντιμετωπίζουν οι αθλητές αφορούν τις αρθρώσεις τους, εδώ αναφέρουμε ορισμένα οφέλη που μπορεί να έχει η αρθροσκόπηση, ως η πλέον σύγχρονη και κατάλληλη μέθοδος θεραπείας.
Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική, χειρουργική διαδικασία, που αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία για να μπορέσει ο γιατρός να πραγματοποιήσει μικρές τομές και να αποκτήσει συνολική εικόνα του εκάστοτε τραύματος, χωρίς να χρειάζεται να κάνει ανοιχτό χειρουργείο για να εξακριβώσει τη φύση του προβλήματος.
Περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να απαιτηθεί αρθροσκόπηση
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες ο γιατρός θα μπορούσε να σας προτείνει την αρθροσκόπηση ως την πιο κατάλληλη (ή ίσως ακόμη και ως τη μοναδική) λύση. Ορισμένοι από τους πιθανούς τραυματισμούς είναι:
- Ρήξη πρόσθιου/οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
- Ρήξη μηνίσκων
- Ρήξη τενόντιου πετάλου
- Αστάθεια – Εξάρθρημα Επιγονατίδας
- Εξάρθρημα ώμου
- Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα ώμου
- Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
- Βλάβη SLAP
Και, φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τραυματισμοί που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, ειδικά αν αθλείται τακτικά και έντονα. Ποια μπορεί, λοιπόν, να είναι τα οφέλη από μια αρθροσκόπηση για έναν αθλητή;
Τα οφέλη της αρθροσκόπησης για τους αθλητές
- Γρήγορη ανάρρωση
Φυσικά, το πιο σημαντικό από όλα για έναν αθλητή είναι το να μην μείνει για πολύ καιρό χωρίς προπόνηση και γενικά χωρίς άσκηση. Το καλό, λοιπόν, με τη διαδικασία της αρθροσκόπησης είναι ότι η ανάρρωση δεν παίρνει πολύ καιρό. Ακριβώς επειδή η διαδικασία δεν είναι πολύ επεμβατική και οι τομές που γίνονται είναι μικρές, αυτό μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης και επιταχύνει την επούλωση.
- Επιστροφή στο σπίτι
Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα που θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο του. Συνεπώς, γλιτώνει την αναστάτωση της ρουτίνας του, την μεταφορά των πραγμάτων που χρειάζεται από το σπίτι στο ιατρείο, αλλά και την ταλαιπωρία των οικείων του, οι οποίοι θα έπρεπε σε άλλη περίπτωση να βρίσκονται μαζί του για παν ενδεχόμενο.
- Λιγότερος πόνος
Σε αντίθεση με ένα ανοιχτό χειρουργείο, η αρθροσκόπηση δεν προκαλεί τον ίδιο βαθμό μετεγχειρητικού πόνου. Ακριβώς επειδή η διαδικασία δεν προκαλεί εκτεταμένες βλάβες και δεν απαιτεί μεγάλες τομές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις περιοχές γύρω από το τραύμα, δεν παρουσιάζεται σημαντική καταστροφή των ιστών.
- Λιγότερο άγχος
Και μόνο η ιδέα ενός χειρουργείου είναι εξαιρετικά αγχωτική. Πόσο μάλλον για έναν αθλητή, ο οποίος φαντάζεται εξ αρχής πως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αναρρώσει θα είναι μεγάλος και πως ίσως το σώμα του επηρεαστεί συνολικά από τη διαδικασία. Ωστόσο, μέσω της αρθροσκόπησης, αυτό το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί περίπου μία ώρα (ανάλογα βέβαια και με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε ασθενής), ενώ ανάλογα και με το ιστορικό του ασθενούς, μπορεί να γίνει με τον συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας. Και, όπως προαναφέραμε, ο ασθενής θα μπορεί πιθανότατα να επιστρέψει στο σπίτι του με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας είναι ιδανική για τους ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν γρήγορα στην καθημερινότητά τους. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αθλητές εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Να θυμάστε, όμως, πως πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα και με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.