Αρθροσκόπηση σε παιδιά και εφήβους: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

kids1

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται αν προτείνεται η εφαρμογή της μεθόδου της αρθροσκόπησης σε παιδιά. Τα παιδιά, ειδικά κατά τις αθλητικές τους δραστηριότητες είναι πολύ επιρρεπή και εκτεθειμένα σε πιθανούς τραυματισμούς.

Φυσικά, το γεγονός αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποια θα είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδος, ειδικά σε πιο σοβαρά περιστατικά.

Η αρθροσκόπηση, είναι γνωστό ότι αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και αξιόπιστες μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης, για ορθοπεδικές παθήσεις.

Γίνεται λοιπόν να εφαρμοστεί η αρθροσκόπηση σε ένα παιδί ή σε ένα έφηβο; Υπάρχουν κίνδυνοι; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.

Αρθροσκόπηση σε παιδιά και εφήβους

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται αν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά η αρθροσκόπηση και οι τεχνικές της.

Τα παιδιά, λόγω του ανέμελου παιχνιδιού ή λόγω της ενασχόλησής τους με τον αθλητισμό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμών. Ιδιαίτερα οι αθλητικές κακώσεις και αντιμετώπισή τους, απασχολούν χιλιάδες γονείς.

Φυσικά, η άθληση προσφέρει σπουδαία οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική υγεία των αθλουμένων.

Έτσι λοιπόν, ο ενθουσιασμός και η ορμή των παιδιών οδηγούν συχνά σε τραυματισμούς και κακώσεις. Η άρθρωση που συχνότερα τραυματίζεται είναι το γόνατο. Συνήθως, προκύπτουν επεισόδια πόνου, καθώς και χωλότητα, δηλαδή δυσχέρεια στη βάδιση.

Εάν ο πόνος επιμένει ή συνοδεύεται από διόγκωση της άρθρωσης και δυσκολία στην βάδιση, τότε είναι απαραίτητη η εξέταση από έναν ειδικό ορθοπεδικό.

Η σωστή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με κάποιες απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις (απλή ακτινογραφία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη), μπορούν να προλάβουν έγκαιρα την όποια επιδείνωση κάποιου τραυματισμού. Ακόμη, μπορούν να αποκλειστούν κατάγματα και κακώσεις που απαιτούν νοσηλεία ή και άλλα μέσα.

Κακώσεις πιο ευαίσθητων σχηματισμών όπως οι μηνίσκοι και οι χιαστοί σύνδεσμοι απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από τον ορθοπεδικό και επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία.

Οι απλές κακώσεις των μηνίσκων εφόσον αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε επούλωση της ρήξης (αυξημένη δυνατότητα επούλωσης των παιδιών και εφήβων).

Πιο σύνθετες βλάβες, καθώς και συνδυασμός μηνισκικών και συνδεσμικών βλαβών, μπορεί να απαιτήσουν για την αντιμετώπισή τους, αρθροσκόπηση.

Παρά το νεαρό της ηλικίας των ασθενών, οι αρθροσκοπικές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια.

Αρθροσκοπική Χειρουργική Τεχνική σε νεαρές ηλικίες

Η αρθροσκόπηση με τις χειρουργικές τεχνικές της, μπορούν να εφαρμοστούν σε παιδιά και εφήβους, αλλά με τη δέουσα προσοχή.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που εντοπίζονται βλάβες στην άρθρωση του γόνατος όπως του μηνίσκου, πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε να διατηρηθούν τα τμήματα της πληγείσας περιοχής (συρραφή, εμφυτεύματα κ.λπ.).

Αυτό πλεονεκτεί, καθώς η χρησιμότητα του ακεραίου μηνίσκου στηνδιατήρηση της αρθρικής υγείας είναι γνωστή και αποδεδειγμένη.

Η αντιμετώπιση των ρήξεων του προσθίου και σπανιότερα του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου στους νεαρούς ασθενείς, είναι διαφορετική.

Αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει τεχνικές αποφυγής και διάσωσης της αυξητικής πλάκας, δηλαδή του σημείου από το οποίο μεγαλώνουν τα οστά.

Καλό είναι οι τραυματισμοί να αποφεύγονται, αλλά όταν συμβαίνουν, είναι κομβικής σημασίας να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά.

Η αντιμετώπιση των αθλητών σε αυτές τις ηλικίες έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Οι αθλητές στην παιδική και εφηβική ηλικία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μικροί ενήλικες.

Πρόκειται για σκελετικά πιο «ανώριμα» άτομα, που είναι περισσότερο ευάλωτα τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες κακώσεις, ιδίως κοντά στις περιοχές των συζευκτικών χόνδρων, δηλαδή στα σημεία που αναπτύσσονται τα οστά.

Επιπλέον, έχουν σαφώς χειρότερο συντονισμό στις κινήσεις τους σε σύγκριση με τους ενήλικες. Αυτό οφείλεται στη μικρότερη δύναμη και στο μη ανεπτυγμένο νευρομυϊκό έλεγχο.

Είναι σημαντικό να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα οι κακώσεις, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές, να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η ασφαλής επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα και να υπάρχει καλή λειτουργικότητα του τραυματισμένου μέλους σε βάθος χρόνου.

Εν κατακλείδι, η αρθροσκόπηση μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα επιθυμητά αποτελέσματα και σε παθήσεις που εντοπίζονται σε άτομα πιο νεαρής ηλικίας. Η αρθροσκοπική τεχνική φέρει σπουδαία και αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, πως τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές, πρέπει να τις λαμβάνουμε μόνο από ειδικούς ορθοπεδικούς χειρουργούς.

Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα