Με τον όρο «Παγωμένος Ώμος», γνωστού και ως συμφυτική θυλακίτιδα, εννοούμε την κατάσταση, όπου ο ασθενής ταλαιπωρείται από απώλεια κινήσεων και πόνο στην άρθρωση του ώμου. Τα συμπτώματα σταδιακά επιδεινώνονται ενώ βελτίωση της κατάστασης επέρχεται σε βάθος χρόνου ύστερα από ειδική θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο», καθώς τα συμπτώματα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Η πάθηση εντοπίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών και σε άτομα με διαβήτη ή θυροειδοπάθεια.
Τα στάδια του «Παγωμένου Ώμου»
Η πορεία του «Παγωμένου Ώμου» εξελίσσεται σε 3 στάδια:
- 1ο στάδιο: Το στάδιο αυτό είναι το πιο επίπονο αφού ξεκινάει ο πόνος για τον ασθενή και βαθμιαία μειώνεται η λειτουργικότητα της άρθρωσης. Διαρκεί συνήθως από 6 έως 9 μήνες.
- 2ο στάδιο: Σε αυτή τη φάση της συμφυτικής θυλακίτιδας (διαρκεί συνήθως 4 με 6 μήνες), η κατάσταση κάπως αρχίζει να σταθεροποιείται, αφού ο πόνος μειώνεται. Η καθημερινότητα του ασθενούς όμως δυσχεραίνεται λόγω της έντονης δυσκαμψίας.
- 3ο στάδιο: Στο συγκεκριμένο στάδιο η δυσκαμψία και ο πόνος σιγά-σιγά υποχωρούν και επανέρχεται η κινητικότητα. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 μήνες ή και 2 έως 3 χρόνια.
Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως μεγαλύτερων σε ηλικία ασθενών, η κατάσταση δύναται να μετατραπεί σε χρόνια. Για τέτοιους ασθενείς, η βέλτιστη λύση είναι να προχωρήσουν σε αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο» ή σε κάποια άλλη επεμβατική μέθοδο.

Διάγνωση
Τα συμπτώματα του «Παγωμένου Ώμου» δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από άλλες κακώσεις στην ίδια περιοχή. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί μια λάθος διάγνωση πρέπει να επιλέξουμε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό. Η διάγνωση προκύπτει μέσω της λήψης ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης. Ο γιατρός εξετάζει το εύρος κινήσεων του ώμου, τόσο όταν τον κινεί ο ασθενής (ενεργητικό εύρος κίνησης), όσο και όταν τον κινεί ο γιατρός (παθητικό εύρος κίνησης). Στους ασθενείς με «Παγωμένο Ώμο» αμφότερα είναι περιορισμένα. Ενδεχομένως να ζητηθεί και απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφίες ή μαγνητική.
Θεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις προτείνονται συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιφλεγμονώδη φάρμακα), την έγχυση κορτιζόνης στην περιοχή και τη φυσικοθεραπεία. Με τις συγκεκριμένες μεθόδους συχνά επιτυγχάνεται η ανακούφιση από τον πόνο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η συντηρητική θεραπεία δεν φέρνει αποτέλεσμα. Τότε απαιτείται επέμβαση και η συνηθέστερη που επιλέγενται από τους γιατρούς είναι η αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο».
Αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο»
Η αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο» και συγκεκριμένα η αρθροσκοπική απελευθέρωση του ώμου, αποτελεί μονόδρομο για ορισμένους ασθενείς, ώστε να «λυτρωθούν» από την επίπονη κατάσταση. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που σπανιότατα εμφανίζει επιπλοκές.
Ποια είναι η διαδικασία της εγχείρησης
Κατά την αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο» ο γιατρός θα ανοίξει δύο τομές μερικών χιλιοστών στο δέρμα του ασθενούς, στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του ώμου αντίστοιχα. Στη μία εισάγει μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο), το οποίο παρέχει στο χειρουργό ευκρινείς εικόνες που προβάλλονται σε μια οθόνη στην αίθουσα του χειρουργείου. Στην άλλη τομή, εισάγει τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία για τη λύση όλων των συμφύσεων του ώμου.
Πιο συγκεκριμένα, το αρθροσκόπιο εισάγεται από την τομή στο πίσω μέρος του ώμου και πρωτίστως επιλύεται το μπροστινό μέρος του θύλακος, ο οποίος συνήθως παρουσιάζει συμπτώματα πάχυνσης και ερυθρότητας, λόγω της φλεγμονής. Στη συνέχεια, το αρθροσκόπιο επανατοποθετείται, ώστε να επιλυθεί και το οπίσθιο μέρος του θύλακος.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν και επιπλέον παθήσεις (όπως η ρήξη τενόντιου πετάλου), τότε ταυτόχρονα με την αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο» θα αντιμετωπιστούν και εκείνες. Η αναισθησία που χρησιμοποιείται εξαρτάται από την περίπτωση. Πολλάκις, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε φυσικοθεραπευτή, για να κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και να επαναφέρει την κινητικότητα του ώμου στα φυσιολογικά επίπεδα. Η πλήρης ανάρρωση απαιτεί συνήθως 6 εβδομάδες μέχρι και 3 μήνες, αλλά η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι αμεσότερη.
Η αρθροσκόπηση για «Παγωμένο Ώμο» είναι μια αποδοτική και αποτελεσματική μέθοδος αλλά ποτέ δεν πρέπει να αποφασίζουμε χωρίς την σύμφωνη γνώμη και διάγνωση από τους ειδικούς ιατρούς. Πάντοτε θα επιλέγουμε την ενημέρωση και καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο γιατρό αφού οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας εκθέσει σε κινδύνους.