Η διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελαφρώς επεμβατική διαδικασία, αναίμακτη και μη επίπονη, η οποία στοχεύει στη διάγνωση (που μπορεί να ακολουθηθεί και από μία θεραπευτική προσέγγιση) των παθήσεων του ώμου, μέσω της εισχώρησης μιας μικροσκοπικής κάμερας στα ενδότερα του ώμου, με τη βοήθεια του εργαλείου που ονομάζεται αρθροσκόπιο.
Ας δούμε βήμα – βήμα τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου.
Διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου: Βήμα – βήμα η διαδικασία
Τοποθέτηση Ασθενούς
Η τοποθέτηση του ασθενούς είναι πρωτίστως θέμα προτίμησης του χειρουργού, καθώς τόσο η πλάγια κατάκλιση όσο και η θέση της «ξαπλώστρας» έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές.
Η πλευρική θέση κατάκλισης βοηθά στην πρόληψη της διεγχειρητικής εγκεφαλικής υποαιμάτωσης και επιτρέπει την απόσπαση της προσοχής κατά μήκος της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ενδοαρθρική οπτικοποίηση. Επιπλέον, έχει μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού που σχετίζεται με την ανάπτυξη πληγών πίεσης και νευραπραξίας.
Προπαρασκευαστική αποστείρωση
Η αποστειρωμένη προετοιμασία και το ντύσιμο γίνονται μετά από την κατάλληλη τοποθέτηση του ασθενούς. Προτιμάται να πλένει ο ασθενής το σημείο της χειρουργικής επέμβασης στο σπίτι με ένα ειδικό scrub το προηγούμενο βράδυ και το πρωί του χειρουργείου.
Οι τρίχες του σώματος αφαιρούνται με κουρευτική μηχανή στην προεγχειρητική περιοχή από το ιατρικό προσωπικό. Μόλις ο ασθενής διασωληνωθεί και τοποθετηθεί στο χειρουργείο, το χειρουργικό άκρο απομονώνεται με ειδικές πλαστικές κουρτίνες.
Ολόκληρο το άνω άκρο, από τη μασχάλη μέχρι τις άκρες των δακτύλων, σκουπίζεται με οινόπνευμα και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου χρησιμοποιείται για τη μείωση του βακτηριακού φορτίου).
Ο ώμος και το άνω άκρο είναι ντυμένα με αποστειρωμένες κουρτίνες και το χέρι και ο πήχης είναι τυλιγμένα με ένα αδιαπέραστο ζέρσευ. Οι άκρες των κουρτινών σφραγίζονται στο δέρμα με λωρίδες 2 ιντσών. Ο ώμος προετοιμάζεται ξανά με έναν δεύτερο γύρο αποστείρωσης και ολόκληρη η χειρουργική ομάδα αλλάζει τα εξωτερικά της γάντια.
Αναισθησία
Πιθανότατα θα λάβετε γενική αναισθησία για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου, γεγονός που σημαίνει ότι θα κοιμάστε και δεν θα μπορείτε να νιώσετε πόνο. Αντίστοιχα, μπορεί να υποστείτε περιφερειακή αναισθησία. Η περιοχή του χεριού και των ώμων σας θα μουδιάσει και ως αποτέλεσμα, και πάλι δε θα αισθάνεστε πόνο.
Προσδιορισμός Επιφανειών – Ορόσημων
Μετά την προετοιμασία για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου, και το ντύσιμο, αναγνωρίζονται και σημειώνονται επιφανειακά τα ορόσημα της ανατομίας του ώμου, συμπεριλαμβανομένου του ακρωμίου, του κορακοειδή, της κλείδας, της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και της ωμοπλάτης. Η οπίσθια πλάγια γωνία του ακρωμίου είναι πάντα ψηλαφητή, ακόμη και σε ώμους με μεγάλο μαλακό ιστό.
Τυπική τοποθέτηση πυλών εισόδου
Οι πύλες εισόδου είναι τα σημεία εισχώρησης του αρθροσκοπίου, στο οποίο προσκολλάται η κάμερα που θα μας δώσει την εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης (αυτή, με λίγα λόγια, είναι η περιγραφή του τι εστί διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου!)
Οπίσθια Πύλη
Η τυπική οπίσθια πύλη πρέπει, κατά τη διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου, να τοποθετείται στο «μαλακό σημείο» του υποακανθίου. Αυτό είναι τυπικά 2 εκατοστά κάτω και 2 εκατοστά μέσα στο οπίσθιο πλάγιο όριο του ακρωμίου, αλλά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ανατομία του ασθενούς.
Κατά την είσοδο στην άρθρωση, χρησιμοποιείται ένα αμβλυμένο τροκάρ και στοχεύει προς τον κορακοειδή μέχρι να διεισδύσει η οπίσθια κάψουλα.
Πρόσθιες Πύλες
Η ακριβής θέση της πρόσθιας πύλης εξαρτάται από την προβλεπόμενη διαδικασία, για την αρθροσκόπηση ώμου. Σε περιπτώσεις αρθροσκόπησης για επιδιόρθωση του στροφικού πετάλου ή τενοντίτιδας του δικεφάλου, η πρόσθια πύλη τοποθετείται συνήθως κεντρικά εντός του μεσοδιαστήματος του στροφέα, ακριβώς κοντά στον υποπλάτιο τένοντα.
Σε περιπτώσεις αρθροσκόπησης για την αντιμετώπιση της παθολογίας των χειλέων, χρησιμοποιούνται συνήθως 2 πρόσθιες πύλες. Η πρόσθια κάτω πύλη είναι τυπικά η πύλη εργασίας και τοποθετείται ακριβώς δίπλα στον υποπλάτιο τένοντα.
Η πρόσθια ανώτερη πύλη είναι μια βοηθητική πύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή ή το κλείσιμο των ραμμάτων και τοποθετείται ακριβώς πάνω ή ακριβώς μπροστά από τον τένοντα του δικεφάλου, φροντίζοντας να μην βλάψει τον τένοντα του υπερακανθίου.
Η διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιείται συχνά για την αξιολόγηση και τη θεραπεία πολλών παθήσεων του ώμου, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων του περιστροφικού πετάλου, των ρωγμών και της υποακρωμιακής πρόσκρουσης. Η συστηματική προσέγγιση που περιγράφεται βοηθά, επίσης, στη διευκόλυνση της πλήρους και συνεπούς αξιολόγησης της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών.
Κίνδυνοι στην διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου;
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την τεχνική είναι ιατρογενείς τραυματισμοί που προέρχονται είτε από την τοποθέτηση του ασθενούς είτε από την ίδια την αρθροσκόπηση. Η τεχνική, ωστόσο, επιτρέπει τη συνεπή απεικόνιση όλων των σχετικών δομών, γεγονός που σημαίνει ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου ενέχει, στην πραγματικότητα, ελάχιστη επικινδυνότητα.
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι το golden standard για τη διάγνωση της παθολογίας του ώμου και επομένως μια αξιόπιστη προσέγγιση στη διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου είναι το κλειδί για τη συνεπή και πλήρη αξιολόγηση της άρθρωσης.
Τα πλεονεκτήματα που έχει η διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου φαίνεται να υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Ποτέ, άλλοτε, η διάγνωση των προβλημάτων του ώμου δεν υπήρξε ευκολότερη ή λιγότερο επίπονη.
METADATA