Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης παθήσεων του ώμου. Αποτελεί μια βέλτιστη και πολύ σύγχρονη λύση για διάφορα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην άρθρωση, όπως κακώσεις, αρθρίτιδα, δυσκαμψία, ρήξη του τενοντίου πετάλου κ.ά.
Η μέθοδος αυτή είναι ακριβείας, τραυματίζει ελάχιστα την περιοχή, και γενικότερα παρουσιάζει μια σειρά από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως γρήγορος χρόνος ανάρρωσης, σύντομη νοσηλεία, και χαμηλά επίπεδα πόνου, τα οποία θα αναλύσουμε.
Η πρόοδος της επιστήμης, έχει βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση παθήσεων των αρθρώσεων και είναι αρκετά ενδιαφέρον πώς από το ανοιχτό χειρουργείο (η μόνη λύση μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα), έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας την αρθροσκόπηση, μια ασφαλή, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο χειρισμού των δυσλειτουργιών των αρθρώσεων.
Πότε είναι απαραίτητη η αρθροσκόπηση ώμου
Η αρθροσκόπηση ώμου δύναται να βοηθήσει ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται:
- Ρήξη τένοντα ώμου
- Παγωμένος ώμος
- Εξάρθρημα
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Βλάβη SLAP
- Τενοντίτιδα
- Οστεοαρθρίτιδα
- Κακώσεις
- Σύνδρομο πρόσκρουσης
- Φλεγμονή
- Πίεση του υπερπλάτιου νεύρου
Η αρθροσκόπηση γίνεται με τη βοήθεια ενός ενδοσκοπίου που στην άκρη του έχει μια κάμερα, μέσω της οποίας ο γιατρός είναι σε θέση να καταλάβει το πρόβλημα αλλά και την απαραίτητη θεραπεία που θα χρειαστεί. Η όλη διαδικασία κρατάει συνήθως λιγότερο από δύο ώρες και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενή, όπως γίνεται με άλλες επεμβάσεις.
Τα κύρια συμπτώματα των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ώμου, είναι η εμφάνιση έντονου πόνου στην άρθρωση, αλλά και η δυσκολία στην κίνηση. Με βάση αυτά τα συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να υποψιαστεί πως υπάρχει κάποια δυσλειτουργία και πως πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Μετά από διάγνωση, αλλά και κατόπιν συνεννόησης, ασθενής και ιατρός προβαίνουν στην κατάλληλη θεραπεία. Αν αποφασιστεί η θεραπεία με αρθροσκόπηση, τότε η διαδικασία που θα ακολουθήσει, είναι γρήγορη και σχετικά ανώδυνη.
Πόνος και αποθεραπεία
Η αρθροσκόπηση είναι γνωστή ως μια διαδικασία σχετικά εύκολη και γρήγορη. Αυτό σημαίνει πως δεν απαιτείται κάποια νοσηλεία του ασθενή και μπορεί την ημέρα του χειρουργείου να επιτρέψει σπίτι. Αυτό είναι και ένα από τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου.
Αμέσως μετά το χειρουργείο, ο ασθενής δεν θα νιώθει καθόλου πόνο λόγω της αναισθησίας (τοπικής ή μέθης). Μετά το πέρας αυτής, χορηγούνται ήπια παυσίπονα τύπου depon, σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη. Ο πόνος είναι ελάχιστος και η αποκατάσταση γρήγορη.
Εντός λίγων ημερών, ο ασθενής θα είναι σε θέση να κάνει κάποια βασικά πράγματα της καθημερινότητάς του, όπως για παράδειγμα να φάει ή να οδηγήσει. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση από τον επιβλέποντα ιατρό για να διαβεβαιωθείτε πως όλα κυλάνε ομαλά και η επούλωση των τραυμάτων γίνεται εντός του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος χωρίς επιπλοκές.
Πολύ σημαντικό κομμάτι μετά το χειρουργείο είναι βέβαια και αυτό της κατάλληλης αποθεραπείας. Αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή. Είναι μείζονος σημασίας ζήτημα να ακολουθείτε το πρόγραμμα που θα σας δώσει, για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από τους πόνους και άλλα μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με την άρθρωση.
Για να πετύχει μια επέμβαση, πέρα από το κομμάτι του ιατρού, υπάρχει και η συμβολή του ασθενή, ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τις οδηγίες αποθεραπείας ή όχι. Ακόμη και αν ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα οξύς, αυτό δεν σημαίνει πως το σημείο είναι έτοιμο να επιβαρυνθεί. Η σταδιακή αποκατάσταση είναι το κλειδί για μια 100% επιτυχημένη αρθροσκόπηση ώμου.
Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για όλες εκείνες τις κινήσεις που επιτρέπονται ή πρέπει να αποφεύγονται. Ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να πρέπει να αποφευχθούν ορισμένες κινήσεις για να μην προκληθούν ζημιές ή πόνος. Επίσης, μπορεί να προταθεί η ενδυνάμωση κάποιων μυών της περιοχής. Όπως και να έχει, οφείλετε να είστε πολύ προσεκτικοί μετά το χειρουργείο και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού κατά γράμμα.