Αρθροσκόπηση ώμου για την αντιμετώπιση ρήξης του επιχείλιου χόνδρου

a5

Ο επιχείλιος χόνδρος (LABRUM) του ώμου, είναι ουσιαστικά το χείλος του κύριου χόνδρου του. Η ρήξη του επιχειλίου μπορεί να προκληθεί από κάποιον απότομο και σοβαρό τραυματισμό, όπως για παράδειγμα από μια πτώση ή από κάποιο ατύχημα, ή από σταδιακούς μικροτραυματισμούς της περιοχής. Οι ρήξεις επιχείλιου χόνδρου μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκόπηση ώμου, και διακρίνονται σε:

  • Ρήξη του πρόσθιου επιχειλίου
  • Ρήξη του οπίσθιου επιχειλίου
  • Ρήξη SLAP

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου επιχειλίου, που είναι και από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που αφορούν στη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου είναι παρόμοια με τα συμπτώματα οποιασδήποτε πάθησης της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται:

  1. Πόνος στον ώμο
  2. Πόνος στην άρθρωση
  3. Πόνος σε συγκεκριμένες κινήσεις
  4. Δυσκολία στην κίνηση
  5. «Μπλοκάρισμα» του ώμου

Είναι πολύ σημαντικό με το που παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα ή οποιαδήποτε διακοπή στην ομαλή λειτουργία της άρθρωσης, να επισκεφτείτε τον γιατρό για να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Όσο πιο γρήγορα εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να μην παρουσιαστεί νέα ενόχληση μελλοντικά.

Ανάλογα με την κατάσταση του τραυματισμού, αλλά και με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς αλλά και η προτίμησή του, υπάρχει περίπτωση να αποφευχθεί η λύση του χειρουργείου ή αλλιώς της αρθροσκόπησης ώμου. Αυτή η θεραπεία ονομάζεται «συντηρητική» και αποτελείται από ακινητοποίηση του ώμου και φυσικοθεραπεία.

Στην περίπτωση που ο γιατρός αποφανθεί πως πρέπει να γίνει χειρουργείο, τότε αυτό θα γίνει με την σύγχρονη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια πολύ γρήγορη διαδικασία που είναι φημισμένη τόσο για τις μικρές πιθανότητες επιπλοκών όσο και για την ακρίβεια, αλλά και την ασφάλειά της. Ο ασθενής μέσα στη διάρκεια μιας ημέρας θα έχει τελειώσει με το χειρουργείο και θα κληθεί να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα αποθεραπείας μερικών εβδομάδων.

Αρθροσκόπηση ώμου για θεραπεία εμπρόσθιου επιχειλίου

Η αρθροσκόπηση ώμου να είναι μια από τις διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ρήξης. Η διαδικασία παίρνει περίπου 1 ½ με 2 ώρες και δεν απαιτείται κατά κανόνα νοσηλεία, μόνο κατάλληλη αποθεραπεία.

Ωστόσο, αυτό που είναι πολλές φορές το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η διάγνωση της ρήξης. Επειδή ο χόνδρος είναι βαθιά στο σώμα, είναι αρκετά δύσκολο να γίνει διάγνωση χωρίς την χρήση κάποιου μηχανήματος. Υπάρχουν διάφορα τεστ που γίνονται, κάποια πιο έγκυρα από άλλα. Από τους καλύτερους και πιο σίγουρους τρόπους να εξακριβωθεί το είδος της ρήξης είναι η μαγνητική τομογραφία. Φυσικά, αυτά είναι ζητήματα που θα συζητηθούν με τον ορθοπεδικό, που είναι και ο πλέον αρμόδιος να κρίνει σωστά την κατάσταση.

Μην διστάσετε να εκφράσετε οποιαδήποτε απορία σάς δημιουργηθεί. Η αρθροσκόπηση ώμου, αν διαπιστωθεί πως είναι απαραίτητη, είναι από τις καλύτερες και πιο σύγχρονες μεθόδους για την αποκατάσταση του χόνδρου.

Μετά από το χειρουργείο, θα αντιμετωπίσετε μια μικρή ενόχληση, η οποία είναι συνήθως αντιμετωπίσιμη με απλά αναλγητικά. Η επιστροφή στην καθημερινότητα θα είναι πέρα από ομαλή και γρήγορη, καθώς η πλήρης αποκατάσταση δεν θα διαρκέσει πάνω από μερικές εβδομάδες (ανάλογα και με το μέγεθος του αρχικού τραύματος).

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χρησιμοποιούνται πολύ λεπτά εργαλεία, ενώ μέσω των τομών που πραγματοποιούνται, περνιούνται τα εργαλεία που έχουν στην άκρη κάμερα. Επίσης, φροντίζεται η εικόνα στο μόνιτορ να παραμένει ευκρινής, κάτι που μειώνει τα ποσοστά οποιασδήποτε ανακρίβειας.

Η ρήξη του επιχειλίου είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που παρατηρούμε κυρίως σε αθλητές ή σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Παρά τα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα της ιατρικής μεθόδου, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, καλό είναι όσο γίνεται να είστε προσεκτικοί. Να έχετε πάντα τον νου σας για πιθανά συμπτώματα, ώστε να αντιμετωπίσετε την οποιαδήποτε πάθηση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί ποτέ να ξεκινήσετε μια διαδικασία θεραπείας, πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού για να μπορέσει να γίνει σωστά η επούλωση.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα