Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια από τις συχνότερες επιλογές των ειδικών ιατρών για τη χειρουργική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων λόγω των πλεονεκτημάτων της.
Με την αρθροσκόπηση ώμου αντιμετωπίζονται πολλές παθήσεις που εντοπίζονται στην περιοχή του ώμου όπως το Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής.
Το Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής αποτελεί μια κοινή πάθηση στην περιοχή του ώμου και ταλαιπωρεί συχνά αρκετούς ανθρώπους και ιδιαιτέρως αθλητές.
Είναι γνωστό και ως Σύνδρομο Πρόσκρουσης ή «Ώμος του κολυμβητή», καθώς εμφανίζεται συχνά σε αθλητές της κολύμβησης.
Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται κυρίως αθλητές που χρησιμοποιούν έντονα τα χέρια τους, καταπονώντας τους ώμους τους όπως αθλητές tennis, μπέιζμπολ κ.ά.
Τι είναι το Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής; Τι περιλαμβάνει μια αρθροσκοπική αντιμετώπιση;
Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής: Τι είναι
Με τον όρο Υπακρωμιακή Προστριβή περιγράφεται ουσιαστικά η κλινική κατάσταση στην οποία οι τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου προσκρούουν, έρχονται δηλαδή σε επαφή με γειτονικές ανατομικές δομές με αποτέλεσμα να δημιουργείται ερεθισμός, αλλά και συμπτώματα φλεγμονής.
Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από μια ομάδα μυών και τενόντων που συνδέουν το άνω άκρο του βραχιονίου οστού με τον κορμό.
Αποτελεί μια δομή που υποστηρίζει την ανύψωση και την περιστροφή του βραχίονα.
Το στροφικό πέταλο βρίσκεται κάτω από την κορυφή του ώμου και ονομάζεται ακρώμιο. Όταν συμβαίνει Υπακρωμιακή Προστριβή, το στροφικό πέταλο τρίβεται πάνω στο ακρώμιο.
Κατά την ανύψωση του άνω άκρου, ο χώρος ανάμεσα στο στροφικό πέταλο και το ακρώμιο στενεύει, οδηγώντας σε αύξηση της πίεσης.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί τον τραυματισμό του στροφικού πετάλου και τελικά την προστριβή.
Συμπτώματα
Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με αιφνίδιους πόνους στην περιοχή του ώμου, οι οποίοι όμως σε αρχικά στάδια είναι ήπιοι και αντιμετωπίζονται με αναλγητικά.
Καθώς όμως η πάθηση εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο δύσκολα, αφού η ένταση του πόνου αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει όταν το άνω άκρο ανυψώνεται πάνω από το επίπεδο της κεφαλής ή στρέφεται προς τα πίσω.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Ήπιος, αλλά σταθερός πόνος στο άνω άκρο.
- Πόνος που μεταφέρεται από το πρόσθιο τμήμα του ώμου προς την πλάγια μεριά του βραχίονα.
- Πόνος που επιδεινώνεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Αδυναμία του άνω άκρου.
- Δυσκαμψία και δυσκολία πραγματοποίησης κινήσεων πάνω από το κεφάλι και πίσω από την πλάτη.
Ομάδες ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο
Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου. Αυτές οι ομάδες αφορούν συνήθως ανθρώπους που ασχολούνται με επαγγέλματα ή αθλήματα που απαιτούν έντονη χρήση των ώμων.
Η συμμετοχή σε αθλήματα στα οποία χρειάζεται δυναμική κίνηση ή συχνή και έντονη κίνηση πάνω από το επίπεδο της κεφαλής, αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου.
Οι πιο συνηθισμένες αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο είναι οι εξής:
- Κολύμβηση.
- Tennis.
- Μπέιζμπολ.
- Ρίψεις.
Αντίστοιχα, υπάρχουν και επαγγέλματα που απαιτούν ανύψωση μεγάλων φορτίων ή έντονη κίνηση των άνω άκρων, αυξάνοντας τον κίνδυνο.
Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τις εξής εργασίες:
- Επίπονες κατασκευαστικές εργασίες.
- Συχνή άρση και μεταφορά βαριών αντικειμένων.
- Εργασίες ελαιοχρωματισμού.
Διάγνωση
Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από τον ειδικό ορθοπεδικό ο οποίος λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς. Στη συνέχεια, ελέγχει ενδελεχώς την κλινική εικόνα του και αξιολογεί την κατάστασή του.
Το πιθανότερο είναι να ζητηθεί και απεικονιστικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:
- Ακτινογραφία.
- Μαγνητική τομογραφία.
- Υπερηχογράφημα.
Συντηρητική Θεραπεία
Στο αρχικό στάδιο του συνδρόμου που η κατάσταση δεν χρήζει ακόμη χειρουργικής αντιμετώπισης προτείνεται η συντηρητική θεραπεία.
Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:
- Παύση δραστηριοτήτων που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση της πάσχουσας περιοχής (π.χ. για τους επαγγελματίες αθλητές).
- Απαγόρευση εργασιών που περιλαμβάνουν άρση βαριών αντικειμένων.
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (σύμφωνα τις ιατρικές συστάσεις).
- Ενέσεις κορτιζόνης.
- Φυσιοθεραπευτική υποστήριξη και ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ο γιατρός προτείνει τη χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση.

Χειρουργική Θεραπεία: Αρθροσκόπηση
Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται κατά κόρον παγκοσμίως για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου.
Το γεγονός ότι είναι ελάχιστα επεμβατική, έχει εύκολη και άμεση αποκατάσταση και φυσικά εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών την καθιστά τη βέλτιστη επιλογή.
Στην περίπτωση του αναλυθέντος συνδρόμου, η αρθροσκοπική αντιμετώπιση στοχεύει στη διόρθωση όλων των αιτιών που το προκαλούν, επιχειρώντας να δημιουργηθεί περισσότερος ελεύθερος χώρος για τους τένοντες.
Μέσω 3 – 4 μικρών τομών στο δέρμα (συνήθως μικρότερων του 1 εκατοστού), ο χειρουργός εισάγει στον ώμο μια μικροσκοπική κάμερα που ονομάζεται αρθροσκόπιο και η εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης προβάλλεται σε μια μεγάλη οθόνη υψηλής ανάλυσης.
Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζονται με ακρίβεια οι ανατομικές βλάβες. Στη συνέχεια, εισάγει τα ειδικά εξίσου μικροσκοπικά ιατρικά εργαλεία για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Αποθεραπεία
Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την έκταση της βλάβης. Σε εκείνο το διάστημα συστήνεται φυσιοθεραπευτική υποστήριξη και αποχή από έντονες δραστηριότητες.
Για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ενδεχομένως να παρέλθει διάστημα 4 έως 6 εβδομάδων και σε σοβαρότερες περιπτώσεις διάστημα 3 έως 6 μηνών.
Γίνεται λοιπόν φανερό, πόσο σπουδαία είναι η αρωγή της αρθροσκόπησης στην αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντικές.
Σε κάθε περίπτωση, έχει εξέχουσα σημασία να ενημερωνόμαστε και να καθοδηγούμαστε αποκλειστικά από τους ειδικούς θεράποντες ιατρούς.
Meta tittle: Αρθροσκόπηση ώμου: Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής
Meta description: Η αρθροσκόπηση ώμου είναι η πιο αποτελεσματική χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Υπακρωμιακής Προστριβής.