Αρθροσκόπηση ώμου για κολυμβητές: Πότε είναι εφικτή η επιστροφή στην κολύμβηση;

Αρθροσκόπηση ώμου για κολυμβητές Πότε είναι εφικτή η επιστροφή στην κολύμβση;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούν πόνο και περιορίζουν την κινητικότητα του ώμου. Οι κολυμβητές συχνά υποφέρουν από τραυματικές τενοντίτιδες, ρήξεις χόνδρου, κινητικές δυσλειτουργίες και άλλες σχετιζόμενες με τον ώμο καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Γιατί και… για τι επιλέγεται η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των ανοικτών επεμβάσεων. Ας δούμε γιατί.

Η επέμβαση έχει συνήθως διάρκεια μίας ώρας το πολύ, πραγματοποιείται με ελαφριά αναισθησία  και ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς του επιτρέπει να επιστρέψει σπίτι του ακόμη και την ίδια ημέρα. Ο ελαφρύς επεμβατικός της ρόλος παρέχει πιο ήπια, γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάρρωση χωρίς πολλές παρενέργειες.

Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ελάχιστος. Λόγω των μικρών τομών που πραγματοποιούνται, ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υγιείς γύρω ιστούς είναι ελάχιστος και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ελαττωμένος, με περιορισμένη χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ορισμένες παθήσεις του ώμου που μπορούν να προκληθούν σε κολημβητές – ιδίως επαγγελματίες – και μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμες ή/και ιάσιμες με την αρθροσκόπηση ώμου, ανάλογα, βεβαίως, και με τη φύση του προβλήματος, είναι:

  1. Η ρήξη (μερική, πλήρη, μαζική) του στροφικού πετάλου και του τένοντα ώμου
  2. Το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης
  3. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  4. Η συμφυτική θυλακίτιδα
  5. Η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης
  6. Η οστεοαρθρίτιδα και η ρήξη ενδαρθρικού μηνίσκου της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  7. Η πίεση του υπερπλάτιου νεύρου
  8. Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
  9. Οι κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
  10. Η ύπαρξη ξένων σωμάτων ενδαρθρικά

Η αποθεραπεία του κολυμβητή μετά από την αρθροσκόπηση ώμου

Μετά την αρθροσκόπηση ώμου, ο φυσικός αθλητικός ρυθμός επαναλαμβάνεται. Ωστόσο, οι κολυμβητές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθήσουν ορισμένες κατευθύνσεις πριν να επιστρέψουν πλήρως στην κολύμβηση.

Αρχικά, μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με την ανάρρωση και τη φροντίδα της περιοχής του ώμου. Ορισμένοι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για την αποφυγή επιπλοκών και την επιτάχυνση της ανάρρωσης περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της φυσιολογικής εξέλιξης της περίοδου ανάρρωσης, την τήρηση ενός προγράμματος φυσικοθεραπείας και την αποφυγή επιβάρυνσης του ώμου.

Οι κολυμβητές πρέπει να προσέξουν να μην επιστρέψουν πολύ γρήγορα στη δραστηριότητά τους μετά την αρθροσκόπηση ώμου. Η ακατάλληλη επαναφορά σε πολύ έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και να καθυστερήσει την ανάρρωση. Γενικά, οι γιατροί συνιστούν να μην επιστρέψετε πλήρως στην κολύμβηση πριν από 4-6 μήνες μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την αρθροσκόπηση ώμου, η φυσικοθεραπεία έχει σημαντική θέση στην καθημερινότητά σας. Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε την κινητικότητα και την ισχύ του ώμου. Βεβαίως, οι ασκήσεις αποκατάστασης πρέπει να γίνονται με προσοχή, αρχικά με ελαφριά εντατικότητα και σταδιακά να αυξάνονται. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου, ασκήσεις ευελιξίας και εξάσκηση σε κινήσεις που απαιτούνται για την κολύμβηση.

Η επιστροφή στην κολύμβηση πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον γιατρό σας και τον φυσικοθεραπευτή. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια σταδιακή προσέγγιση, ξεκινώντας με ελαφριά και ήπια άσκηση για τον ώμο, όπως περιπάτους στο νερό ή κινήσεις περιορισμένης έντασης. Καθώς η δύναμη και η κινητικότητα του ώμου αυξάνονται, θα γίνει και ασφαλές να ξεκινήσετε ελαφριά κολύμβηση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Ακολουθείστε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας και συνεργαστείτε με ειδικούς για να επιστρέψετε με ασφάλεια στην κολύμβηση.

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια κοινή επέμβαση για κολυμβητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ώμο. Η ανάρρωση μετά την επέμβαση απαιτεί κατάλληλη περίθαλψη και φυσικοθεραπεία. Επιστροφή στην κολύμβηση πρέπει να γίνεται με σταδιακό και προσεκτικό τρόπο, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα