Αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

a2

Το ισχίο είναι μία ιδιαίτερη περιοχή του σώματός μας. Λόγω της τοποθεσίας του αλλά και της λειτουργίας του, είναι ένα από τα σημεία που πολύ συχνά παρουσιάζουν βλάβες, κάποιες πιο έντονες και πιο περίπλοκες από άλλες. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για θεραπεία εξαρτάται φυσικά από την διάγνωση. Μια από τις μεθόδους που καλύπτει ένα εύρος παθήσεων του ισχίου είναι η αρθροσκόπηση ισχίου. Εδώ κάνουμε λόγο για μια μέθοδο άκρως αποδοτική. Συνεπώς, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του χόνδρου ή της γύρω περιοχής, κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεχθεί η συγκεκριμένη, αφού παρουσιάζει πλεονεκτήματα που είναι αδύνατον να αγνοηθούν.

Η ανατομία του ισχίου

Το ισχίο είναι ο συνδετικός κρίκος του κορμού και των κάτω άκρων. Με τη βοήθειά του, έχουμε την ικανότητα να περπατήσουμε, να καθίσουμε, να τρέξουμε, να ισορροπήσουμε κτλ.  Οι περιοχές ενδιαφέροντος της μορφής αρθροσκόπησης που αναφέρουμε είναι  η μηριαία κεφαλή, αλλά και η κοτύλη, η οποία είναι η οστική κοιλότητα της λεκάνης, στην οποία και εφαρμόζει η κεφαλή. Τα δύο αυτά μέρη σε συνδυασμό, είναι υπεύθυνα για την εύρυθμη λειτουργία της άρθρωσης.

Η άρθρωση του ισχίου περιβάλλεται από νεύρα και μυς. Εκεί αποδίδεται και το μεγάλο εύρος κινήσεων. Το ισχίο είναι μια περιοχή που ενώ παρουσιάζει καλή κινητικότητα, προσφέρει ταυτόχρονα σταθερότητα στο σώμα και έτσι γενικά έχει πιο περιορισμένο εύρος κινήσεων σε σχέση με άλλες αρθρώσεις, όπως οι ώμοι, για παράδειγμα.

Οι κινήσεις που πραγματοποιεί το ισχίο είναι:

 • Έσω στροφή
 • Έξω στροφή
 • Απαγωγή
 • Προσαγωγή
 • Περιαγωγή
 • Έκταση
 • Κάμψη

Η κάθε κίνηση χρησιμοποιεί και ενδυναμώνει διαφορετικό σετ μυών.

Θεραπεία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης με αρθροσκόπηση ισχίου

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι ουσιαστικά η κακή επαφή της μηριαίας κεφαλής με την κοτύλη. Αν περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση της πάθησης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του επιχείλιου χόνδρου του ισχίου και σε καταστροφή της άρθρωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζεται συχνά πως οποιαδήποτε ενόχληση, και ειδικά χρόνια ενόχληση, πρέπει να παρακολουθείται, για να μην οδηγηθείτε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης αντιμετωπίζεται με αρθροσκόπηση ισχίου, αν βέβαια αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο.

Ο συγκεκριμένος τύπος πρόσκρουσης χωρίζεται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

 1. Πρόσκρουση δίκην λαβής πιστολιού ή αλλιώς “Cam”
 2. Πρόσκρουση δίκην τανάλιας “Princer”
 3. Συνδυασμός

Και στις τρεις περιπτώσεις, ουσιαστικά υπάρχει κακή σύνδεση μεταξύ της κοιλότητας της κοτύλης και του μηριαίου οστού.

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται τέτοιου είδους παθήσεις είναι ποικίλοι. Αρχικά μπορεί να υπάρχει κάποια δυσπλασία ή να εμφανιστεί αργότερα κάποιο πρόβλημα από κάποια πτώση, από κάποιον αθλητικό τραυματισμό ή από την φθορά του χρόνου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται από το σύνδρομο αυτό είναι:

 • Πόνος
 • Δυσκαμψία κατά την κίνηση

Φυσικά, επειδή αυτά είναι συμπτώματα που παρουσιάζονται και σε άλλες παθήσεις του ισχίου, πριν βγάλετε μόνοι σας κάποια διάγνωση, είναι απαραίτητο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό, ώστε να σας εξετάσει και να σας προτείνει κατάλληλες λύσεις.

Μέσω τεστ και ακτινογραφιών που θα σας κάνει ο γιατρός, θα εξακριβωθεί αν υπάρχει όντως μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Σχετικά με την αρθροσκόπηση ισχίου, αν αυτή ακολουθήσει τη διάγνωση, ο ορθοπεδικός θα κληθεί να αφαιρέσει τις προεξοχές που προκαλούν την τριβή. Αν το σύνδρομο έχει προχωρήσει και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ρήξης του επιχείλιου χόνδρου, θα χρειαστούν άλλες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η συρραφή, οι οποίες θα διεξαχθούν επίσης μέσω της αρθροσκόπησης του ισχίου.

Μέσω μιας ειδικής κάμερας, ο γιατρός μπορεί να δει στο μόνιτορ την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της άρθρωσης και έτσι είναι στην θέση να ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδικασία με μεγάλη ακρίβεια και, συνεπώς, μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Για οποιαδήποτε απορία γύρω από την αρθροσκόπηση ισχίου, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Θυμηθείτε πως είναι καλύτερο να προλάβετε μια κατάσταση πριν γίνει πιο σοβαρή ή ακόμη και μη αναστρέψιμη.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα