Αρθροσκόπηση γόνατος: τι να προσέξετε μετά την επέμβαση

gonato 1

Όπως και σε κάθε επέμβαση, έτσι και μετά την αρθροσκόπηση γόνατος, θα πρέπει να επιδείξετε τη δέουσα προσοχή και να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σας.

Η αρθροσκόπηση είναι ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, το οποίο προσφέρει εγγυημένη αποκατάσταση σε όποια προβλήματα, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες μετεγχειρητικές συνθήκες.

Εννοείται όμως, πως υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξετε και να τηρήσετε με ευλάβεια.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των ειδικών.

Αρθροσκόπηση γόνατος: Οδηγίες για μετά την επέμβαση

 1. Πρώτο 24ωρο μετά το χειρουργείο

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος και ειδικά μετά το πρώτο 24ωρο απαγορεύεται ρητά να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να χειριστείτε μηχανήματα, να πιείτε αλκοόλ, ακόμα και να λάβετε σημαντικές αποφάσεις ή να υπογράψετε σημαντικά έγγραφα.

 • Σχετικά με τις κινήσεις του ποδιού

Πρώτες 48 ώρες

Για τις πρώτες 48 ώρες μετά την αρθροσκόπηση είναι απαραίτητο να κρατάτε το πόδι σας σε υψωμένη θέση.

Ενδεχομένως, να χρειαστούν πατερίτσες για να σας στηρίξουν, ώστε να περπατήσετε. Καλό είναι να μην επιβαρύνεται με πολύ βάρος το χειρουργημένο πόδι σας, για να μην πονέσετε.

Αν δεν υπάρχει έντονο πρήξιμο και πόνος, μπορείτε να αφήσετε τις πατερίτσες. Αποφύγετε να ανεβείτε σκαλιά, την πολύωρη ορθοστασία και το να κάθεστε για πολλές ώρες σε καρέκλα.

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, εάν πρόκειται για καθιστική δουλειά σε 1 εβδομάδα, εφόσον και ο πόνος σας είναι υποφερτός και το επιτρέπει η κατάστασή σας.

Εάν όμως έχετε μια πιο απαιτητική εργασία, μπορεί να χρειαστεί αναρρωτική άδεια μεγαλύτερη των 3 – 4 εβδομάδων. Σε περίπτωση συρραφής μηνίσκου και επεμβάσεων στον χόνδρο, μπορεί να  χρειαστείτε ρυθμιζόμενο νάρθηκα γόνατος και να πρέπει να αποφύγετε την πλήρη κάμψη του γόνατος και την πλήρη φόρτιση για διάστημα 6 εβδομάδων.

Επίσης, το πρώτο 48ωρο μετά την επέμβαση, πρέπει να τοποθετείτε πάγο πάνω στο γόνατο ανά 2 ώρες για 15 λεπτά.

Ασκήσεις

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας, θα πρέπει να πραγματοποιείτε ασκήσεις πρόσθιας ανύψωσης του ποδιού, κάμψεις και εκτάσεις του γόνατος, κινήσεις της επιγονατίδας, καθώς και κάμψεις – εκτάσεις της ποδοκνημικής.

Οι οριστικές κατευθύνσεις πρέπει να δίνονται αυστηρά από τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας.

 • Περιποίηση τραύματος

Σε περίπτωση που οι επίδεσμοι είναι πολύ σφιχτοί ή παρατηρείτε οίδημα, καλό είναι να τους χαλαρώσετε. Αφαιρέστε τον εξωτερικό ελαστικό επίδεσμο και το βαμβάκι τη δεύτερη με τρίτη μετεγχειρητική ημέρα και αλλάξτε το αυτοκόλλητο επίθεμα με ένα καινούργιο.

Εάν θέλετε να κάνετε μπάνιο καλύψτε το τραύμα με μια πλαστική σακούλα. Τα ράμματα θα πρέπει να κοπούν σε 7 – 8 ημέρες μετά το χειρουργείο. Μετά και από αυτό, μπορείτε να κάνετε μπάνιο ελεύθερα.

 1. Φαρμακευτική αγωγή

Στο γόνατό σας και στις αρθροσκοπικές τομές έχει τοποθετηθεί τοπικό αναισθητικό μακράς δράσης. Αυτό διαρκεί συνήθως για 6 – 7 ώρες μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες 4 – 5 ημέρες ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, σχετικά με την αναλγητική αγωγή που θα λαμβάνετε(συνήθως κάποιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες).

Μόλις ο πόνος γίνει υποφερτός, διακόψτε τα παυσίπονα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σας χορηγηθούν αντιπηκτικές ενέσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να καλέσετε άμεσα τον γιατρό σας;

Αν παρατηρήσετε λίγες ημέρες (ή και ώρες) μετά την αρθροσκόπηση κάτι από τα ακόλουθα απευθυνθείτε άμεσα στον θεράπων ιατρό σας. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής:

 • Απώλεια της αισθητικότητας του ποδιού.
 • Πολύ έντονος πόνος.
 • Πυρετός ή ρίγος.
 • Ερυθρότητα γύρω από τις τομές.
 • Συνεχιζόμενη έκκριση ορώδους υγρού ή αίματος από το τραύμα (μια μικρή αιμορραγία είναι φυσιολογική για τις πρώτες 24-48 ώρες).
 • Δυσκολία στην αναπνοή σας.
 • Πόνο και πρήξιμο στη γάμπα.

Γενικά, είναι φυσιολογικό το γόνατο να παραμένει πρησμένο, με μελανιές και να υπάρχει ένας σχετικός πόνος για 1 – 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Το μελάνιασμα μπορεί να είναι πιο έντονο πάνω και κάτω από το γόνατο.

Επανεξέταση

Θα πρέπει να επανεξεταστείτε σε 1 εβδομάδα για κοπή ραμμάτων και ξανά σε 2 με 3  βδομάδες από το χειρουργείο για οδηγίες φυσιοθεραπείας.

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια επέμβαση που μπορεί να προσφέρει πολλά στην αποκατάσταση της άρθρωσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι υψίστης σημασίας να ακολουθείτε ευλαβικά τις οδηγίες τους ειδικού ορθοπεδικού γιατρού σας.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα