Αρθροσκόπηση γόνατος σε αθλητές: Πότε είναι απαραίτητη και πώς επιτυγχάνεται μια ομαλή αποθεραπεία;

Αρθροσκόπηση γόνατος σε αθλητές Πότε είναι απαραίτητη και τι ισχύει για την αποθεραπεία;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά στην ιατρική πρακτική για τη διάγνωση και την αποθεραπεία επικονδυλίτιδων, ρήξεων χιαστού, αξιολόγησης βλαβών χόνδρων και άλλων προβλημάτων του γόνατος. Όσον αφορά τους αθλητές, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να είναι απαραίτητη και μετά από τραυματισμούς που σχετίζονται με αθλητικές δραστηριότητες.

Ένας τραυματισμός στο γόνατο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνος και περιορίζει σημαντικά την αθλητική απόδοση. Οι τραυματισμοί μπορεί να αφορούν σε διάφορες περιστάσεις, όπως σπασίματα, αρθρίτιδες και ρήξεις. Καθώς η αντοχή και η κινητικότητα του γόνατος είναι κρίσιμες για την επίτευξη ακρίβειας και ισορροπίας σε πολλά αθλήματα, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διεκπεραίωση μιας ακριβούς διαγνώσεως και αποκατάστασης.

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός φακού μέσω μιας μικρής τομής στο γόνατο. Αυτός ο φακός επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει την κατάσταση του γόνατος και να προβεί σε ανάλογες αποκαταστάσεις. Η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή μικρών σπασμένων κομματιών στο γόνατο (ελευθέρων σωμάτων), τη διόρθωση ρήξεων και άλλων βλαβών.

Με αυτή τη μέθοδο, ο ορθοπεδικός έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πολύ λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει με άλλους τρόπους. Μέσω της αρθροσκόπησης, η οποία είναι μία παρεμβατική τεχνική χωρίς σοβαρή παρενόχληση των μαλακών ιστών της περιοχής, αποφεύγονται οι μεγάλες τομές στο δέρμα και στους ιστούς του ασθενούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος και οι τραυματισμοί μετά την επέμβαση και να επέρχεται γρηγορότερα η αποκατάσταση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένας τέτοιος τρόπος προσέγγισης της χειρουργικής ορθοπεδικής είναι ιδιαιτέρως ενδεδειγμένος για σώματα τα οποία έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής ή/και ως αντικείμενο επαγγελματικής σταδιοδρομίας τον αθλητισμό, καθώς απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, όπως επίσης και η υιοθέτηση της αρχής της ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία, υπό συνθήκες, μπορεί να εξοικονομήσει σε χρόνο αποθεραπείας.

Η συνταγή της επιτυχίας για μία ομαλή αποθεραπεία

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος, η αποθεραπεία παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάρρωση του αθλητή, αλλά και κάθε άλλου προφίλ ασθενούς. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, άσκηση για την ενδυνάμωση της περιοχής του γόνατος, υποστήριξη μέσω βοηθημάτων, καθώς και άλλες τεχνικές επιδιόρθωσης κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Όπως είναι εύλογο, είναι υψίστης σημασίας να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ιατρού κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας και να μην έχουμε μια επιστροφή σε τεταμένη φυσική δραστηριότητα χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία.

Για την αποθεραπεία των αθλητών που έχουν υποστεί αρθροσκόπηση γόνατος, η φυσικοθεραπεία διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Ο φυσικοθεραπευτής θα εργαστεί με τον αθλητή για την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της κινητικότητας. Θα δώσει επίσης συμβουλές για την περαιτέρω προστασία του γόνατος και την αποφυγή νέων τραυματισμών, ενώ, ιδανικά, η συνεργασία με την προπονητική ομάδα θα ολοκληρώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Σε συνέργεια με τον ορθοπεδικό, μπορούν να προσφέρουν λειτουργικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση και την αποκατάσταση των μυών που στηρίζουν το γόνατο. Αυτό θα βοηθήσει στην ελάττωση της πίεσης που ασκείται στον αρθρικό χόνδρο και τους μαλακούς ιστούς του γόνατος, περιορίζοντας έτσι τον πόνο και τη φλεγμονή.

Παράλληλα με τη φυσικοθεραπεία, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στη σωστή φροντίδα του τραυματισμένου γόνατος. Η εφαρμογή πάγου, η συμπίεση και η ανύψωση του πόδιου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου μετά την επέμβαση – πρακτικές που συχνά έχει παρατηρηθεί ότι παραμελούνται, αφού μοιάζει πως, φαινομενικά, δεν είναι αποτελεσματικές, μιας και δεν περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμακοθεραπείας.

Συνοψίζοντας, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και αποκατάσταση τραυματισμών στο γόνατο των αθλητών. Μετά την επέμβαση, η αποθεραπεία και η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικές για την επίτευξη πλήρους ανάρρωσης. Ο αθλητής πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες του ιατρού και του φυσιοθεραπευτή για να επιστρέψει ασφαλώς στην αθλητική του δραστηριότητα.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα