Αρθροσκόπηση γόνατος και χονδροπάθεια

xondropathia

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια από τις συχνότερες επιλογές των ειδικών ιατρών για την χειρουργική αντιμετώπιση, αλλά και τη διάγνωση παθήσεων στην περιοχή του γόνατος. Η συγκριμένη τεχνική παρέχει πολλά πλεονεκτήματα αφού αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία όμως προσφέρει επιτυχημένο αποτέλεσμα και διαθέτει πολύ χαμηλό ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που ένας ασθενής διαγνωσθεί με χονδροπάθεια η μέθοδος της αρθροσκόπησης ενδείκνυται για την αποκατάσταση του προβλήματος. Το τι είναι χονδροπάθεια στα γόνατα και πως αντιμετωπίζεται με αρθροσκόπηση θα αναλυθεί παρακάτω.

Τι είναι η χονδροπάθεια στα γόνατα

Η χονδροπάθεια στην ευρύτερη περιοχή των γονάτων είναι μια κατάσταση στην οποία έχει διαβρωθεί και θρυμματιστεί ο υπό φυσιολογικές συνθήκες λείος επιγονατιδικός χόνδρος. Η κατάσταση αυτή προκύπτει από την κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας, καθώς ολισθαίνει πάνω στο μηριαίο οστό, με αποτέλεσμα την έκθεση του υποκείμενου οστού. Οι ασθενείς με χονδροπάθεια επιγονατίδας παραπονιούνται για αίσθηση δυσφορίας και πόνου πίσω από την άρθρωση του γόνατος. Ο πόνος αυτός συνήθως επιδεινώνεται καθώς εκτελούμε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, άλματα, ανεβοκατέβασμα σκάλας, squats, αλλά και καθώς όταν παραμένουμε για αρκετή ώρα καθιστοί με τα γόνατα λυγισμένα. Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς αναφέρουν την ύπαρξη μιας αίσθησης «τριξίματος» ή «σφιξίματος» γύρω από το γόνατο, ή την αίσθηση ότι το γόνατο «κλείδωσε».

Τα συχνότερα αίτια πρόκλησης χονδροπάθειας

Η χονδροπάθεια είναι μια πάθηση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το επάγγελμα που εξασκεί κάθε άνθρωπος. Άτομα που καταπονούν έντονα τα γόνατά τους, είτε γιατί δουλεύουν σε γονατιστή ή σε καθιστή θέση για ώρες, είτε γιατί ανεβοκατεβαίνουν σκάλες έχουν περισσότερες πιθανότητες  να νοσήσουν. Επίσης άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό (π.χ. κάνουν επαναλαμβανόμενες κάμψεις) αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χονδροπάθειας. Πιο ευάλωτα είναι και τα άτομα που παρουσιάζουν εκ γενετής ανατομικές ανωμαλίες στο γόνατο ή έχουν επιπλέον βάρος.

Έτσι λοιπόν οι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν σε χονδροπάθεια είναι οι παρακάτω:

  • Κακώσεις στην περιοχή του γόνατος (όπως κάταγμα, εξάρθρωμα).
  • Μετατόπιση επιγονατίδας.
  • Παραμορφώσεις του πέλματος.
  • Υψηλή ή ασταθής επιγονατίδα.
  • Αδυναμία των τετρακέφαλων.
  • Παχυσαρκία.
  • Αυξημένη πλάγια πίεση στην επιγονατίδα.

Διάγνωση χονδροπάθειας

Η διάγνωση ξεκινά με κλινική εξέταση του ασθενή από το γιατρό. Στη συνέχεια το άτομο θα κάνει μια ακτινογραφία που θα υποδείξει ανατομικές ανωμαλίες και μια μαγνητική τομογραφία για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα του αρθρικού χόνδρου και των μηνίσκων.

Συντηρητική θεραπεία

Σε πρώτο στάδιο, οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις χονδροπάθειας θα γίνει προσπάθεια να θεραπευτούν με συντηρητική προσέγγιση. Μερικές ήπιες μορφές χονδροπάθειας μπορούν να θεραπευτούν από μόνες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες. Συστήνεται η απώλεια βάρους αν κριθεί απαραίτητο, η ανάπαυση και η αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση (π.χ. ανεβοκατέβασμα σκάλας, έντονη άσκηση). Ο γιατρός θα προτείνει και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να υποχωρήσει ο πόνος και το οίδημα.

Στην περίπτωση που τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν ή στην περίπτωση που το περιστατικό είναι σοβαρό, ο γιατρός πιθανόν να προχωρήσει σε αρθροσκοπική επεμβατική μέθοδο, δηλαδή στην αρθροσκόποηση γόνατος.

Αρθροσκόπηση γόνατος

Για να γίνουν κατανοητά τα πλεονεκτήματα αυτής της χειρουργικής μεθόδου, πρέπει να αναφερθούν τα στάδια που ακολουθούνται από τους χειρουργούς κατά τη διαδικασία της αρθροσκόπησης του γόνατος.

Αφού προηγηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος, με την πραγματοποίηση όλων των εξετάσεων του ασθενούς ο γιατρός θα προχωρήσει στην επέμβαση.

Η επέμβαση ξεκινά με τη δημιουργία δύο πολύ μικρών τομών από τον γιατρό, οι οποίες ονομάζονται πύλες. Μέσω της μίας, ο ορθοπεδικός εισάγει μια μικρή κάμερα στο γόνατο, με την οποία προβάλλεται σε ειδική οθόνη μέσα στο χειρουργείο το εσωτερικό της άρθρωσης. Με τον τρόπο αυτόν ο χειρουργός έχει την ευχέρεια με ακρίβεια να ανιχνεύσει και να επιλύσει το πρόβλημα. Από την άλλη πύλη, ο ορθοπεδικός εισάγει τα ειδικά ιατρικά εργαλεία, που απαιτούνται για την άμεση επιδιόρθωση της επιγονατίδας και την ανάπλαση του χόνδρου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ελάχιστα επεμβατική και για αυτό η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι και στην καθημερινότητά του είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων άμεση. Η αποθεραπεία συνήθως δεν διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματός μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτούμε τον κατάλληλο γιατρό. Χωρίς τις οδηγίες των ειδικών δεν πρέπει να προβαίνουμε σε καμία πράξη. Οι ειδικοί γιατροί είναι οι μόνοι που είναι αρμόδιοι να δώσουν κατευθυντήριες οδηγίες.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα