Αρθροσκόπηση γόνατος Ένας μικρός οδηγός προετοιμασίας για όλους

Αρθροσκόπηση γόνατος Ένας μικρός οδηγός προετοιμασίας για όλους

Η αρθροσκόπηση γόνατος περιλαμβάνει τη διάγνωση και τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης εντός μιας άρθρωσης χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων τομών. Ο χειρουργός ορθοπεδικός εισάγει μια μικρή κάμερα και χειρουργικά εργαλεία μέσα από μικρές τομές χιλιοστών στο γόνατο, χρησιμοποιώντας έναν φωτισμένο σωλήνα με οπτικές ίνες που ονομάζεται αρθροσκόπιο ή ενδοσκόπιο.

Τα περισσότερα άτομα παίρνουν εξιτήριο είτε την ημέρα του χειρουργείου για αρθροσκόπηση γόνατος, είτε την επόμενη ημέρα. Για λιγότερο περίπλοκους τραυματισμούς, η ανάρρωση συνήθως διαρκεία έξι εβδομάδες, αν και δυνητικά μπορεί να παραταθεί αυτό το διάστημα, εάν ήταν απαραίτητη η επισκευή ιστού. Κατά τη διαδικασία επούλωσης, η δραστηριότητα θα πρέπει να περιορίζεται και μπορεί να συνιστάται φυσιοθεραπεία για την ενίσχυση της δύναμης του γόνατος.

Η επιστροφή σε μια δουλειά γραφείου θα μπορούσε να είναι εφικτή εντός λίγων ημερών μετά τη θεραπεία για μικροτραυματισμούς. Ωστόσο, σε πόστα που περιλαμβάνουν ανύψωση, ορθοστασία ή εκτεταμένο περπάτημα, η επιστροφή μπορεί να καθυστερήσει από αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες.

Μετά το χειρουργείο και την αποκατάσταση, αναμένεται μείωση του πόνου, μαζί με αυξημένη κινητικότητα και λειτουργικότητα του γόνατος. Ενώ ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν την άρση βαρών, αναμένεται συνολική βελτίωση στη χρήση των γονάτων και των ποδιών μετά την αρθροσκόπηση γόνατος.

Πώς να προετοιμαστώ για μια αρθροσκόπηση γόνατος;

Η προετοιμασία δεν διαφέρει πολύ από ένα οποιοδήποτε άλλο χειρουργείο, ωστόσο εδώ έχουμε καταρτίσει έναν απλό οδηγό με βήματα που θα διευκολύνουν την προετοιμασία σας για την αρθροσκόπηση γόνατος.

  1. Αρχικά, ο γιατρός είναι πιθανόν να σας καθοδηγήσει να εφαρμόσετε ειδικό σαπούνι που περιέχει χλωρεξιδίνη για μπάνιο, το προηγούμενο βράδυ, όσο και το πρωί της χειρουργικής επέμβασης, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης ελαττώνοντας τα βακτήρια του δέρματος.
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει να σας συνοδεύσει κάποιος στο σπίτι, καθώς τα αποτελέσματα της αναισθησίας και του παυσίπονου μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια.
  3. Για να κατανοήσετε πλήρως, εκ των προτέρων, την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κινδύνων και εναλλακτικών επιλογών, φροντίστε να ζητήσετε από τον θεράποντα ιατρό σας λίγο χρόνο για επίλυση αποριών και προβληματισμών.
  4. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα φυσικά προϊόντα υγείας που παίρνετε μέχρι τη στιγμή του χειρουργείου για αρθροσκόπηση γόνατος, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να καλούν σε εξατομικευμένη αντιμετώπιση της αγωγής ή της αναισθησίας που θα σας χορηγηθεί. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει εάν κάποια φάρμακα πρέπει να διακοπούν πριν από τη χειρουργική επέμβαση και το χρονοδιάγραμμα για να γίνει αυτό.
  5. Εάν παίρνετε φάρμακα για την πρόληψη θρόμβων αίματος, όπως ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά του αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες να τα διακόψετε ή να συνεχίσετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε με σαφήνεια τις οδηγίες του γιατρού σας.
  6. Κατά την αρθροσκόπηση γόνατος θα χρειαστεί να αφαιρέσετε κάθε είδος ρουχισμού από την περιοχή, καθώς και κοσμημάτων. Επομένως, φροντίστε από πριν να προσέλθετε στο χειρουργείο με ελαφριά και άνετα ρούχα που «αναπνέουν», εφαρμόζουν χαλαρά στο σώμα και αφαιρούνται με ευκολία.
  7. Μια γενική οδηγία που ισχύει για κάθε χειρουργική επιχείρηση είναι η αποφυγή κατανάλωσης κάθε είδους τροφής (ακόμα και μασώμενης τσίχλας!) και υγρών τουλάχιστον 12 ώρες πριν την επέμβαση. Αυτό συμβαίνει για να μειωθεί οποιαδήποτε επιπλοκή σχετίζεται με την αναισθησία, οπότε είναι ένα μέτρο που πρέπει να τηρηθεί ευλαβικά.
  8. Μιλώντας για αναισθησία, τα είδη που χρησιμοποιούνται στην αρθροσκόπηση γόνατος είναι η ολική αναισθησία, η περιοχική και η τοπική. Κάθε μία εξ αυτών κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με το ποιό ή ποιά σημεία αναισθητοποιούν. Όπως γίνεται αντιληπτό, η γενική αναισθησία αφορά σε ολόκληρο το σώμα, ενώ οι υπόλοιπες δύο τα μέρη στα οποία εκχύεται.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες αυτές, καθώς και, κατά προτεραιότητα, τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού σας, η αρθροσκόπηση γόνατος θα διευκολυνθεί αισθητά. Μια καλή προετοιμασία συμβάλλει σε μία εύρυθμη χειρουργική διαδικασία, καθώς το σώμα και η ψυχολογία είναι …προγυμνασμένα με τον βέλτιστο τρόπο.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα