Αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου: Τα θετικά της μεθόδου και χρήσιμες συμβουλές

a6

Καθώς μεγαλώνουμε, αλλά και όσο περισσότερο αθλούμαστε ή καταπονούμε γενικώς το σώμα μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τραυματισμούς, είτε περισσότερο είτε λιγότερο σοβαρούς. Η σημασία του να φροντίζουμε το σώμα μας, αλλά και του να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ύπαρξης κάποιας δυσλειτουργίας άμεσα, είναι μεγάλη. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις, ενώ οι ξαφνικοί τραυματισμοί είναι πάντοτε μια πιθανότητα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφερόμαστε ειδικά στη ρήξη του τενόντιου πετάλου, αλλά και σε μια ιατρική λύση που είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατά νου. Η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου συνίσταται ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις και αποτελεί την κυριότερη συμβουλή που θα σας δώσουμε εδώ, σε περίπτωση που αναζητάτε κατάλληλη θεραπεία.

Τι είναι το τενόντιο πέταλο

Το τενόντιο πέταλο είναι ένα σύνολο μυών, οι οποίοι περικλείουν την κεφαλή του βραχιονίου και σταθεροποιούν το κόκκαλο του πάνω μέρους του χεριού στην άρθρωση του ώμου. Χάρη στο τενόντιο πέταλο ο ώμος αποκτά ένα μεγάλο εύρος κίνησης και είναι από τις πιο ευλύγιστες αρθρώσεις. Οι μύες σε αυτό το σημείο του σώματος είναι συνεχώς ενεργοί και καταπονούνται ιδιαίτερα αν κάνετε συχνά και επαναλαμβανόμενα κινήσεις πάνω από το κεφάλι, είτε όσο αθλείστε είτε όσο εργάζεστε.

Γιατί είναι ωφέλιμη η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου

Η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου είναι μια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ρήξη του τενόντιου πετάλου μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων έντονο πόνο και μείωση της κινητικότητας. Ακόμη, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί είναι η αδυναμία να υψωθεί το χέρι ψηλά (πάνω από το ύψος του ώμου). Τα πιθανά συμπτώματα είναι σίγουρα αρκετά για να κατανοήσετε τη σημασία του να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού και την κατάλληλη θεραπεία, προτού το πρόβλημα επεκταθεί και γιγαντωθεί.

Ως θεραπευτική μέθοδος, η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου παρουσιάζει κάποια θετικά στοιχεία που επίσης είναι καλό να γνωρίζετε. Αυτά είναι:

 • Το γεγονός ότι είναι ελάχιστα επεμβατική
 • Δεν παρουσιάζει υψηλό ποσοστό επιπλοκών
 • Προσφέρει ακριβή διάγνωση
 • Είναι ασφαλής
 • Μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή περιοχική αναισθησία
 • Πραγματοποιείται αυθημερόν
 • Ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει άμεσα την καθημερινότητά του και να εκτελέσει τις συνηθισμένες του δραστηριότητες χωρίς πόνο

Χρήσιμες συμβουλές

 1. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα

Ειδικά αν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αγνοήσετε τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε την αιτία της δυσφορίας σας, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε. Σε ό,τι αφορά την υγεία σας το πιο ασφαλές είναι να κάνετε εξετάσεις, ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι αν είναι απολύτως απαραίτητο.

 1. Ζητήστε τη γνώμη του ειδικού

Και επειδή, φυσικά, δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τη διάγνωση για τον εαυτό σας, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη του ορθοπεδικού, ο οποίος και θα σας κατατοπίσει σωστά. Συμβουλευτείτε τον ώστε να μάθετε όλους τους σωστούς τρόπους να αντιμετωπίσετε την πάθησή σας.

 1. Αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες

Ίσως είναι προφανές, αλλά, καθώς καταλαβαίνουμε τη δυσκολία του να αλλάξει κανείς την καθημερινότητά του, αναφέρουμε εδώ το ζήτημα των δραστηριοτήτων σας. Ένα διάλειμμα από την άθληση μπορεί να είναι όχι μόνο καλό, αλλά και υποχρεωτικό προκειμένου να επανέλθει το σώμα σας. Ακόμη, ενδέχεται να είναι πολύ βοηθητικό το να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας όταν εργάζεστε στον υπολογιστή, καθώς όσο πιο σωστά κάθεστε, τόσο μειώνετε την πίεση που δέχονται οι ώμοι σας και που μπορεί να αποβεί κακή για το τενόντιο πέταλο.

 1. Προσοχή στα φάρμακα

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φάρμακα που παίρνετε. Να ακολουθείτε τις οδηγίες κατά γράμμα και, πάνω από όλα, να ρωτάτε τον γιατρό σας προτού κάνετε οποιαδήποτε επιλογή (ακόμη και αν πρόκειται για αναλγητικά).

Καταλήγοντας, σίγουρα η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα η καταλληλότερη λύση για την δική σας πάθηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την οποία καλό είναι να γνωρίζετε, αλλά την τελευταία λέξη σχετικά με το αν πρέπει να εφαρμοστεί σε εσάς θα την έχει ο γιατρός σας.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα