Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

miniskos

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις συχνότερες κακώσεις στην άρθρωση του γόνατος. Συνήθως προκύπτει λόγω κάποιου τραυματισμού, ή σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης της άρθρωσης. Η αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου συχνά είναι ο μόνος τρόπος, για να επανέλθει ομαλά η λειτουργικότητα της άρθρωσης. Αποτελεί μια σχετικά απλή μέθοδος, ελάχιστα επεμβατική καθώς οι επιπλοκές της είναι σπάνιες, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου ουσιαστικά είναι το «σκίσιμο» στην επιφάνεια του μηνίσκου, το οποίο διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του. Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του γόνατος και την απορρόφηση κραδασμών. Η ρήξη μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Η οξεία ρήξη μηνίσκου, αφορά κατά κύριο λόγο τους νεότερους ασθενείς και προκύπτει, συνήθως, κατά την στροφική κίνηση του ποδιού στη διάρκεια της άθλησης ή μια λανθασμένης κίνησης. Η χρόνια ρήξη εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και προκύπτει λόγω της φθοράς που υφίσταται η άρθρωση με την πάροδο των χρόνων.

Υπάρχουν πολλά είδη ρήξης, που διακρίνονται ανάλογα με το σημείο που εντοπίζονται. Είναι κομβικής σημασίας ο γιατρός να γνωρίζει ακριβώς το σημείο του μηνίσκου που υπέστη ρήξη, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει στη βέλτιστη μέθοδο αντιμετώπισης. Σε μερικά περιστατικά, προτείνεται αρχικά μια απόπειρα συντηρητικής αντιμετώπισης, αλλά συχνά απαιτείται η αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου. Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (συνήθως μέσω μαγνητικής τομογραφίας).

Συμπτώματα

Ένα βασικό σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώσει ρήξη μηνίσκου είναι το ακαριαίο άκουσμα ενός ήχου σαν «σπασίματος» την ώρα κάποια στροφικής κίνησης του γόνατος. Μερικά ακόμα συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Οίδημα και δυσκαμψία στο γόνατο.
  2. Πόνος που επιδεινώνεται με το βαθύ κάθισμα ή την κίνηση του γονάτου.
  3. Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης της άρθρωσης.
  4. Αίσθημα αστάθειας.
  5. «Μάγκωμα» του γονάτου.

Οι ενδείξεις που θα οδηγήσουν τον γιατρό στο να σας προτείνει την αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου είναι οι εξής:

  • Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συντηρητική θεραπεία εντός 2-3 μηνών.
  • Στην περίπτωση που η ρήξη μηνίσκου συνοδεύεται και από άλλη κάκωση, όπως η ρήξη πρόσθιου χιαστού.
  • Αν ασχολείστε επαγγελματικά ή έστω ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό και επιβαρύνετε τα γόνατα σας.
  • Η ρήξη «μαγκώνει» το πόδι.

Η διαδικασία της αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Μέσω 2 τόμων ελασσόνων χιλιοστών, ο χειρουργός εισάγει στην άρθρωση μια μικρή κάμερα, η οποία του παρέχει ευκρινείς εικόνες από το εσωτερικό του γόνατος και τα ιατρικά εργαλεία που χρειάζονται. Ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης, αλλά και το σημείο όπου εντοπίζεται θα ακολουθηθεί μια από τις δύο παρακάτω διαδικασίες:

1ον Συρραφή

Για τους νεότερους κατά κύριο λόγο ασθενείς, που αντιμετωπίζουν ρήξη στην περιφέρεια του μηνίσκου, μπορεί να επιλεγεί η συρραφή του μηνίσκου. Η αιμάτωση στο συγκεκριμένο σημείο είναι επαρκής και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επούλωσης. Η συρραφή του μηνίσκου μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή του ασθενούς. Ο αριθμός των ραμμάτων που απαιτείται για την συρραφή εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος.

2ον Μερική μηνισκεκτομή

Σε περίπτωση που ο μηνίσκος δεν μπορεί να διασωθεί πλήρως, λόγω μη επαρκούς αιμάτωσης στην περιοχή, επιλέγεται η μερική μηνισκεκτομή. Στόχος του χειρουργού είναι η αφαίρεση μόνο του κατεστραμμένου τμήματος και η διατήρηση ακέραιου του μηνίσκου σε όσο μεγαλύτερο μέρος του είναι εφικτό.

Η αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου δεν απαιτεί ο ασθενής να παραμείνει κλινήρης ενώ μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα της επέμβασης. Ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε κατά την αρθροσκόπηση, η αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί από λίγες ημέρες έως λίγους μήνες.

Η αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου έχει αντικαταστήσει τις μεθόδους ανοιχτής χειρουργικής, καθώς δεν επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντοτε το λόγο έχει η επιστήμη και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακολουθούμε πιστά μόνο τις οδηγίες των ειδικών. Υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό και να ακολουθήσουμε τις συμβολές. Οποιαδήποτε άλλη συμβολή ή παρότρυνση που δεν προέρχεται από τους ειδικούς ιατρούς είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα