Αντιμετώπιση Αστάθειας – Εξαρθρήματος Επιγονατίδας με αρθροσκόπηση

astatheia

Η αστάθεια της επιγονατίδας είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός εξαρθρήματος της επιγονατίδας. Πρόκειται για μια πάθηση στην άρθρωση του γόνατος που όταν παρουσιάζεται, ταλαιπωρεί σημαντικά τους ασθενείς.

Για την οριστική αντιμετώπιση της βλάβης, χωρίς επιπλοκές και ταλαιπωρία πολύ συχνά επιλέγεται μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η αρθροσκόπηση.

Οι σύγχρονες τεχνικές της μεθόδου στοχεύουν στην ανακατασκευή των συνδέσμων και των μαλακών μορίων του γόνατος. Οι πάσχοντες ανακουφίζονται άμεσα και επανέρχονται σύντομα στη φυσιολογική τους ζωή χωρίς προβλήματα.

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες χειρουργικές μεθόδους, αφού συνδυάζει μέγιστα αποτελέσματα με εγγυημένη ασφάλεια. Η αρθροσκόπηση παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Τι είναι όμως και πως προκαλείται η αστάθεια της επιγονατίδας; Πως αντιμετωπίζεται με τη συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδο;

Αστάθεια/Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Τι είναι

Η αστάθεια επιγονατίδας όπως προαναφέρθηκε, προκύπτει ύστερα από εξάρθρημα της επιγονατίδας.  Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής βλέπει την επιγονατίδα του να μετατοπίζεται, δηλαδή να φεύγει από τη θέση της και να γλιστράει προς την έξω πλευρά του γόνατος.

Τις περισσότερες φορές συμβαίνει με το γόνατο σε θέση έκτασης ή ελαφρά λυγισμένο και πιο σπάνια σε θέση μεγάλης κάμψης.

Η μετατόπιση της επιγονατίδας προς τα έξω έχει σαν αποτέλεσμα τη ρήξη των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων από την έσω πλευρά της.

Ο έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος (MPFL), μια βασική σταθεροποιητική δομή για την επιγονατίδα, συνήθως κόβεται.

Ανατομία Επιγονατίδας

Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ χρήσιμο να γίνει μια συνοπτική αναφορά στην ανατομία της επιγονατίδας, καθώς είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Η επιγονατίδα είναι το σησαμοειδές οστό που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και συνδέει τον τένοντα του τετρακεφάλου με το άνω μέρος της κνήμης μέσω του επιγονατιδικού τένοντα.

Η λειτουργία της είναι να βελτιώνει το μοχλοβραχίονα του τετρακεφάλου, αυξάνοντας έτσι την τάση του μυός, επιτρέποντας την έκταση του γόνατος.

Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδας περιβάλλεται από αρθρικό χόνδρο και αρθρώνεται με την αύλακα του μηριαίου οστού (μηριαία τροχιλία).

Η επιγονατίδα καθώς κινείται κατά μήκος της ειδικής αύλακας – υποδοχής του μηριαίου, επιτρέπει στο άνθρωπο να περπατά, να τρέχει, να στέκεται και γενικά να κινείται με ευκολία.

Αίτια εμφάνισης πάθησης

Όταν λοιπόν η επιγονατίδα μετατοπίζεται από τη θέση της, η άρθρωση του γόνατος παύει να λειτουργεί σωστά και προκαλείται εξάρθρημα.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θεωρείται αθλητικός και νεανικός τραυματισμός (εμφανίζεται αρκετά συχνά σε εφήβους), αφού προκαλείται κυρίως σε αθλητές, χορευτές και γενικά σε όσους καταπονούν τα γόνατά τους.

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού. Από την άλλη το υπεξάρθρημα, το οποίο είναι συνέπεια ανατομικής προδιάθεσης, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.

Όταν το εξάρθρημα ή υπεξάρθρημα εξελίσσεται, τότε γίνεται λόγος για αστάθεια της επιγονατίδας.

Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος είναι εντονότερος, οι υποτροπές συχνές κι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μπορεί να εξελιχθεί μέχρι και σε οστεοαρθρίτιδα.

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα του εξαρθρήματος της επιγονατίδας είναι ο οξύς πόνος με εμφανή παραμόρφωση του γόνατος, όπου η επιγονατίδα μετατοπίζεται στην εξωτερική πλευρά.

Η έγκαιρη μεταφορά του ασθενούς στα επείγοντα είναι κομβικής σημασίας. Εκεί ο ειδικός γιατρός θα επιχειρήσει να ανατάξει το γόνατο. Κάποιες φορές ανατάσσεται αυτόματα κατά την έκταση του γόνατος.

Όταν αυτό συμβεί επανειλημμένες φορές, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο ή υποτροπιάζων εξάρθρημα της επιγονατίδας και τελικά σε αστάθεια επιγονατίδας.

Σε αυτό το στάδιο το πιθανότερο είναι να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση

Συντηρητική θεραπεία

Αν η επιγονατίδα έχει εν μέρει εξαρθρωθεί, μπορεί να αντιμετωπισθεί αρχικά συντηρητικά, με πλήρη ακινητοποίηση, ειδικούς νάρθηκες και ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.

 Οι ασκήσεις θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των μυών του μηρού, έτσι ώστε να παραμένει η επιγονατίδα ευθυγραμμισμένη.

Αν τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν, πιθανόν να επιλεχθεί η αρθροσκόπηση γόνατος.

Χειρουργική θεραπεία με αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση είναι μια από τις πιο σημαντικές χειρουργικές μεθόδους που μπορούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Βέβαια, οι χειρουργικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένες.

Ο ειδικός θεράπων ιατρός είναι εκείνος που θα αξιολογήσει το περιστατικό και θα λάβει την οριστική απόφαση.

Ανάλογα με τη διάγνωση, υπάρχει η δυνατότητα αρθροσκοπικής ανακατασκευής των συνδέσμων και των μαλακών μορίων του γόνατος. Αυτό θα γίνει συνδυαστικά με την οστική ανακατασκευή της αρχιτεκτονικής της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, όταν αυτό απαιτείται.

Μικρή κλίση της επιγονατίδας προς τα έξω χωρίς σημαντική παρεκτόπιση που συνδέεται με πόνο στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος, μπορεί να  αποκατασταθεί με αρθροσκόπηση και πλευρική απελευθέρωση (των έξω συνδέσμων της επιγονατίδας). Με αυτόν τον τρόπο, η επιγονατίδα επανατοποθετείται στο κέντρο της αύλακας.

Με τις σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές η αποκατάσταση πολλών παθήσεων έχει γίνει πιο άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ασφαλής.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση από εξειδικευμένους γιατρούς τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευόμαστε μόνο ειδικούς ορθοπεδικούς και χειρουργούς.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα