7 ερωτήσεις που θέλουμε να κάνουμε σε έναν ορθοπεδικό για την αρθροσκόπηση γόνατος

arthroskopisi gonatos

Χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ταλαιπωρείται από ορθοπεδικές παθήσεις στην περιοχή του γόνατος. Η άρθρωση του γόνατος, είναι μια από τις πιο σύνθετες του ανθρώπινου σώματος και για αυτό οι όποιες βλάβες χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Η αρθροσκόπηση, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και απολύτως αποτελεσματική μέθοδο χειρουργικής θεραπείας. Η αρθροσκόπηση γόνατος επιλέγεται σε μέγιστο βαθμό για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτής της άρθρωσης.

Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν βασικές απορίες να απευθύνουν στους ειδικούς χειρουργούς.

Σε αυτό το κείμενο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις για την αρθροσκόπηση γόνατος. Φυσικά, οι απαντήσεις δίνονται ενδεικτικά και οι οριστικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τον γιατρό μας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αρθροσκόπηση γόνατος

  • Ποια είναι η διαδικασία για την αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γίνεται συνήθως χωρίς να απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Ο τύπος της νάρκωσης διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης, τη γενική κατάσταση και την ηλικία του πάσχοντος.

Ο αναισθησιολόγος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στη γενική, την επισκληρίδιο, την περιοχική ή ακόμα και την τοπική νάρκωση. Κατά το χειρουργείο, ο γιατρός δημιουργεί ελάχιστες και πολύ μικρές τομές στην πάσχουσα περιοχή, με σκοπό να εισάγει τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία, για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ανοίγονται τουλάχιστον 2 είσοδοι με τομές 4 – 5mm, μέσω των οποίων διενεργείται η αρθροσκόπηση. Σε μία από αυτές εισέρχεται η κάμερα, ενώ από την άλλη τα ιατρικά εργαλεία μέσω των οποίων γίνονται οι διορθωτικές πράξεις.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

Μερικά από τα πολύ σπουδαία πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι τα εξής:

  • Απαιτείται ηπιότερη νάρκωση ή απλώς τοπική.
  • Δεν υπάρχει σοβαρός ή και καθόλου μετεγχειρητικός πόνος.
  • Δεν είναι αιματηρό χειρουργείο.
  • Παρουσιάζει σχεδόν μηδενικό ποσοστό επιπλοκών.
  • Επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι του (την ίδια μέρα του χειρουργείου).
  • Τέλος, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το όποιο πρόβλημα.

Προϋπόθεση επιτυχίας είναι όμως η εμπειρία και η ειδική εκπαίδευση του χειρουργού, η ακριβής προεγχειρητική διάγνωση, η καλή χειρουργική τεχνική και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

  • Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση του γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος ενδείκνυται για σοβαρές ή και πιο ήπιες παθήσεις στην περιοχή του γόνατος. Μερικές από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται επιτυχώς με αρθροσκοπικές τεχνικές είναι οι εξής: ρήξη μηνίσκου, ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, αστάθεια επιγονατίδας, μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, επεμβάσεις ανακατασκευής συνδέσμων κ.ά.

  • Ποια είναι η προετοιμασία του ασθενούς για την αρθροσκόπηση;

Ο ασθενής υποβάλλεται σε έναν προεγχειρητικό έλεγχο ρουτίνας, που περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα, γενική εξέταση αίματος και βιοχημικό έλεγχο.

Αυτά μπορούν να γίνουν με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ή και νωρίτερα. Αν υπάρχουν παθήσεις όπως διαβήτης και υπέρταση λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη.

Οποιαδήποτε κλινική εικόνα φλεγμονής της άρθρωσης τοπικά, δύναται να αναβάλει την αρθροσκόπηση για αργότερα.

  • Ποια είναι η κατάσταση του ασθενούς μετά την επέμβαση;

Συνήθως μετά το χειρουργείο ο ασθενής έχει υπνηλία, ιδίως εάν έχει λάβει γενική νάρκωση. Κάποια υπαισθησία και μουδιάσματα υποχωρούν μετά από μερικές ώρες. Η επαναφορά στην κινητικότητα του ασθενούς είναι άμεση. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί και από μέγεθος της βλάβης. Ανάλογα με τη βλάβη που αποκαταστάθηκε, το πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικεύεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

  • Υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος για την αντιμετώπιση ιδίως ρήξεων μηνίσκων είναι σχεδόν ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει και να κάμψει το γόνατο σε μεγάλο βαθμό άμεσα.

  • Υπάρχουν επιπλοκές στην αρθροσκόπηση;

Επιπλοκές δυνητικά, μπορούν να παρουσιαστούν ακόμη και στην πιο απλή επέμβαση. Πρακτικά όμως, στην αρθροσκοπική χειρουργική, τέτοιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν, είτε διεγχειρητικά που αφορούν συγκεκριμένη χρήση εργαλείων, είτε μετεγχειρητικά που προκαλούν συνηθέστερα φλεγμονή ή θρομβοφλεβίτιδα, ή με το μετεγχειρητικό οίδημα.

Σε γενικές γραμμές το ποσοστό αυτών κυμαίνεται πλέον, κάτω του 1% και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Συμπερασματικά η αρθροσκόπηση αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές επεμβατικές μεθόδους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευόμαστε αποκλειστικά τους ειδικούς ορθοπεδικούς.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα