Η Ασβετοποιός Τενοντίτιδα ώμου αποτελεί μια σοβαρή και επώδυνη πάθηση που εντοπίζεται συχνά σε αρκετούς ανθρώπους, ταλαιπωρώντας τους ιδιαίτερα.
Για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης του ώμου επιλέγεται κυρίως η αρθροσκόπηση.
Η αρθροσκόπηση αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική χειρουργική μέθοδο, για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και εφαρμόζεται σε αρκετές περιοχές του σώματος.
Μια από τις περιοχές αυτές είναι η άρθρωση του ώμου, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και πιο σύνθετες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.
Τι είναι λοιπόν η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα ώμου και πως αντιμετωπίζεται με την αρθροσκόπηση;
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα ώμου
Τι είναι
Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση κατά την οποία αναπτύσσονται ενώσεις αλάτων ασβεστίου και αυτά εναποτίθενται στους τένοντες του ώμου (στροφικό πέταλο).
Το στροφικό πέταλο είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων που συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση και λειτουργία του ώμου.
Γιατί προκαλείται
Η ακριβής αιτιολογία πρόκλησης της νόσου παραμένει ακόμα άγνωστη.
Βέβαια, αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία, θεωρείται πως η τοπική ισχαιμία στους τένοντες του στροφικού πετάλου, οδηγεί στην εναπόθεση κρυστάλλων από τα χονδροκύτταρα ως συνέπεια του εκφυλισμού ή άλλων παραγόντων.
Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα προσβάλλει περισσότερο άτομα ηλικίας 30 – 50 ετών, ενώ συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 30 – 60 ετών.
Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έχουν άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό.
Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προσβάλλει όλο τον ώμο, ενώ σε ένα 25% των ασθενών μπορεί να εμφανιστούν ασβεστώσεις και στους δύο ώμους.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι ασβεστώσεις υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.
Στάδια ανάπτυξης της νόσου
Αρχικά, η συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες του ώμου δεν γίνεται αντιληπτή με κάποιο σύμπτωμα και ο οργανισμός ξεκινά να τα απορροφά.
Το ασβέστιο στην αρχική του μορφή είναι σκληρό και έπειτα μετατρέπεται σε κοκκώδη μορφή, καταλήγοντας σε ρευστή μορφή.
Σταδιακά, εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός πόνος που προκαλεί δυσφορία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Τα στάδια ανάπτυξης της Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας ώμου είναι τα εξής:
- 1ο Στάδιο: Το στάδιο πριν την Ασβεστοποίση. Πρόκειται για ανώδυνο στάδιο στο οποίο συμβαίνει η ινοχόνδρινη μεταπλασία του τένοντα.
- 2ο Στάδιο: Το στάδιο της Ασβεστοποίησης. Το στάδιο αυτό χωρίζεται σε τρεις επιμέρους φάσεις:
- Φάση Σχηματισμού.
- Φάση «Ηρεμίας».
- Φάση Απορρόφησης (επώδυνο στάδιο).
- 3ο Στάδιο: Το στάδιο μετά την Ασβεστοποίηση.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της πάθησης ξεκινούν με την ξαφνική εμφάνιση έντονου πόνου στην περιοχή του ώμου και περιορισμό των κινήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός.
Συνήθως σε αυτή τη φάση, η ένταση του πόνου δεν υποχωρεί αισθητά με τη λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κρίση της Ασβετοποιού Τενοντίτιδας διαρκεί μερικές ημέρες (συνήθως).
Μετά από κάποιες μέρες με φαρμακευτική αγωγή (έγχυση στεροειδών) ο πόνος υποχωρεί. Η πάθηση μπορεί να είναι χρόνια, παρουσιάζοντας οξείες και ηπιότερες φάσεις.
Σε ένα γενικό πλαίσιο, τα συνηθέστερα συμπτώματα της οξείας φάσης είναι:
- Ισχυρός πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου που μπορεί να αντανακλά στον αγκώνα, καθώς και στον λαιμό (αυχένα) ή στην πλάτη.
- Δυσκαμψία.
- Έντονος περιορισμός της κίνησης του χεριού.
- Οίδημα.
- Αίσθημα θερμότητας στην περιοχή.
Διάγνωση
Η διάγνωση της πάθησης προκύπτει ύστερα από τη λήψη του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης από τον ειδικό ορθοπεδικό.
Σημαντική αρωγή στη διάγνωση παρέχουν και οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική, υπερηχογράφημα ώμου).
Συντηρητική Θεραπεία
Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός πριν προχωρήσει σε μια πιο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης, προτείνει μια συντηρητική θεραπεία για τον μετριασμό της έντασης και των ενοχλήσεων των συμπτωμάτων.
Οι συνηθέστερες πρακτικές που προτείνονται είναι οι εξής:
- Ξεκούραση, τροποποίηση ή και παύση επικίνδυνων δραστηριοτήτων.
- Φαρμακευτική αγωγή με τη λήψη αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού).
- Ενέσεις κορτιζόνης σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό.
- Φυσικοθεραπεία.

Χειρουργική Θεραπεία: Αρθροσκόπηση ώμου
Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο ορθοπεδικός επιλέγει την αρθροσκόπηση ώμου, με σκοπό την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος με την αφαίρεση των αλάτων ασβεστίου.
Η αρθροσκόπηση προσφέρει άριστα και εγγυημένα αποτελέσματα. Το τεράστιο πλεονέκτημα της χειρουργική αυτής μεθόδου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική και διαθέτει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.
Ο συνδυασμός αυτός την καθιστά τη βέλτιστη επιλογή των ειδικών.
Διαδικασία
Κατά την αρθροσκόπηση ώμου δημιουργούνται 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία.
Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα υψηλής ανάλυσης, ώστε να δίνει στον χειρουργό την πλήρη εικόνα της βλάβης. Έπειτα, εισάγονται και τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία για την αποκατάστασή της.
Στόχος είναι να καθαριστούν οι φλεγμαίνοντες ιστοί και να αφαιρεθούν περιττά κομμάτια που πιέζουν τον τένοντα (ακρωμιοπλαστική). Στη συνέχεια, εντοπίζεται και αφαιρείται πλήρως η ασβέστωση.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με χορήγηση περιοχικής αναισθησίας από τον εξειδικευμένο αναισθησιολόγο.
Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της πάθησης αυτής προσφέρει μια ασφαλή και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση, φορώντας απλώς μια ανάρτηση για 3 ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και να ακολουθούμε πιστά τις δικές του συμβουλές. Οποιαδήποτε άλλη πηγή πληροφόρησης μπορεί να μας εκθέσει σε κινδύνους.
Meta tittle: Αρθροσκόπηση ώμου και Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα
Meta description: Η αρθροσκόπηση ώμου είναι η βέλτιστη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας.