Η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου είναι μια αρκετά συχνή επέμβαση, που εντοπίζεται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο επισκέπτονται τον γιατρό τους, λόγω ρήξης του τενόντιου πετάλου (ή αλλιώς στροφικού πετάλου). Η αρθροσκόπηση ως πιο σύγχρονη επέμβαση έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους, λόγω των πλείστων πλεονεκτημάτων της.
Τι είναι η ρήξη τενόντιου πετάλου;
Για να κατανοηθεί καλύτερα η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου, πρώτα πρέπει να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα. Με τον όρο τενόντιο/στροφικό πέταλο εννοούμε τους 4 μύες του ώμου, που περιβάλλουν την περιοχή του βραχιόνιου οστού. Οι μύες αυτοί είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος και ο ελάσσων στογγύλος. Η ονομασία της περιοχής οφείλεται στο γεγονός ότι κυκλώνουν το βραχιόνιο οστό σχηματίζοντας ένα πέταλο. Η περιοχή είναι υπεύθυνη για την έσω και έξω στροφή του άνω άκρου.
Η ρήξη των τενόντων είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού, κυρίως λόγω πτώσης ή άρσης βάρους πάνω από τον ώμο. Εντοπίζεται συχνότερα, σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω πιθανής εκφύλισης, αλλά μπορεί και να συμβεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επιπλέον παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνος ρήξης είναι η απασχόληση σε επαγγέλματα που περιλαμβάνουν συχνή άρση μεγάλου βάρους και αθλημάτων υψηλής έντασης (όπως tennis, basket κ.ά.). Η ρήξη τενόντιου πετάλου χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, οι οποίες είναι:
- Μερική ρήξη: Σε αυτήν την περίπτωση ο τένοντας δεν αποσχίζεται τελείως από το κόκκαλο. Αυτές οι ρήξεις συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.
- Ολικού πάχους: Στην πλειονότητά τους, οι ρήξεις τενόντιου πετάλου εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή, ένα μέρος του τένοντα αποσπάται από το βραχιόνιο οστό. Οι περιπτώσεις αυτές απαιτούν χειρουργική επέμβαση, η οποία κατά κύριο λόγο γίνεται αρθροσκοπικά.
Συμπτώματα και διάγνωση ρήξης τενόντιου πετάλου
Τα κυριότερα συμπτώματα της κάκωσης είναι τα εξής:
- Πόνος κατά την κίνηση.
- Πόνος που ξυπνάει τον πάσχοντα.
- Δυσκαμψία ή απώλεια κινητικότητας.
- Αδυναμία στο χέρι. Ο ασθενής αρκετές φορές δυσκολεύεται να σηκώσει το χέρι του πάνω από τον ώμο.
Για να γίνει η διάγνωση της πάθησης και να αποφασίσθει, αν θα χρειαστεί αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου, ο γιατρός θα ερευνήσει το ιστορικό του ασθενούς και θα αναζητήσει τη φύση του τραυματισμού. Το σημαντικότερο εργαλείο για τη διάγνωση είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς. Η ολική ρήξη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προφανής. Μπορεί ακόμα να ζητηθεί ακτινογραφική απεικόνιση ή μαγνητική τομογραφία για την εγκυρότητα της διάγνωσης.
Αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου
Η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου αποτελεί τη θεραπεία στις πλείστες περιπτώσεις. Η αρθροσκόπηση είναι ελάχιστα επεμβατική και για αυτό επιλέγεται αντί της ανοιχτής χειρουργικής. Μέσω μιας μικρής οπής, ο γιατρός εισάγει μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) στον ώμο του πάσχοντα, η οποία προβάλει εικόνες σε μια οθόνη στην αίθουσα του χειρουργείου. Σε μικρές ρήξεις, με την αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου ο θεράπον ιατρός καθαρίζει τα ράκη των ινών της και συρράπτει τον τένοντα.
Για την αρθροσκοπική συρραφή του τένοντα ο γιατρός αφαιρεί τους ιστούς, που έχουν υποστεί εκφύλιση. Ο τένοντας ράβεται κατά συνέχεια του ιστού σε υγιή και αιμάσσοντα όρια. Αν κριθεί αναγκαίο, ο χειρουργός θα καθηλώσει τον τένοντα στο οστούν και η επούλωση του έρχεται με την πάροδο του χρόνου.
Η συρραφή κατά την αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου μπορεί να επιτευχθεί και με ράμματα άγκυρας. Τοποθετείται στο οστούν ένα εμφύτευμα, που ονομάζεται οστική άγκυρα. Τα ράμματα που εξέχουν από αυτήν οδηγούνται με ειδικά εργαλεία μέσα από τους τένοντες που έχουν αποκοπεί. Έπειτα δημιουργείται κόμπος, ο οποίος οδηγείται στον τένοντα και τον καθηλώνει.
Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται από το διάστημα που έχει παρέλθει από τον τραυματισμό μέχρι την εγχείρηση. Στις περιπτώσεις πρόσφατης κάκωσης, η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και επιτυγχάνεται η πλήρης επαναφορά της λειτουργίας του πετάλου, ακόμα και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς επιπλοκές.
Η αρθροσκόπηση για ρήξη τενόντιου πετάλου είναι μια σχετικά απλή επέμβαση, η οποία όμως είναι απαραίτητη για την πλήρη αντιμετώπιση της κάκωσης. Από την στιγμή που την προτείνει ο γιατρός, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επέμβαση ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
Η αναζήτηση ενός ειδικού και έμπειρου χειρουργού είναι υψίστης σημασίας. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι ειδικοί είναι οι μόνοι τους οποίους πρέπει να εμπιστευόμαστε και να συμβουλευόμαστε. Χωρίς τις κατάλληλες οδηγίες των ειδικών δεν θα προχωρούμε σε καμία πρακτική.