Αρθροσκόπηση για ρήξη πρόσθιου χιαστού

arthroskopisi1

Η αρθροσκόπηση για ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια αρκετά συχνή χειρουργική μέθοδος που επιλέγεται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Η ρήξη χιαστού συνδέσμου είναι ένας σοβαρότατος τραυματισμός, που συνήθως εντοπίζεται σε επαγγελματίες αθλητές υψηλού επιπέδου και αθλημάτων μεγάλης έντασης (π.χ. basket, ποδόσφαιρο, tennis). Φυσικά, μπορεί να συμβεί στον καθένα. Όσο μεγαλύτερη είναι η καταπόνηση και κακομεταχείριση του γόνατος, τόσες περισσότερες και οι πιθανότητες τραυματισμού.

Η αρθροσκόπηση επιλέγεται ως μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση αυτής της κάκωσης. Η θεραπεία της ρήξης είναι επιτακτική, λόγω της σημασίας του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου για τη σταθερότητα της άρθρωσης του γονάτου.

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικότερους συνδέσμους του γόνατος και είναι υπεύθυνος για τη στήριξη και τη σταθερότητα της άρθρωσης. Συνδέει το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργούν ένα «Χ» μαζί με τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος εμποδίζει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης.

Τι είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και τι την προκαλεί

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μια από τις συχνότερες συνδεσμικές κακώσεις του γόνατος. Στις ΗΠΑ εκτιμάται, πως ετησίως παρατηρούνται 200.000 περιστατικά ρήξης, από τα οποία τουλάχιστον τα 100.000 απαιτούν εγχείρηση. Αποτελεί έναν πολύ δυνατό σύνδεσμο που όμως αν κακομεταχειριστεί θα υποστεί ρήξη. Πολλάκις, συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις στο γόνατο, όπως είναι η ρήξη έσω μηνίσκου.

Συνήθως, οι κακώσεις του πρόσθιου χιαστού (συμπεριλαμβανομένης και της ρήξης) συμβαίνουν με 2 τρόπους:

  • Ξαφνική, απότομη κίνηση του γόνατος.
  • Απευθείας χτύπημα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, ενώ το πόδι είναι στερεωμένο στο έδαφος.

Τα συμπτώματα και η διάγνωση

Τα συχνότερα συμπτώματα της ρήξης χιαστού είναι τα εξής:

  1. Αίσθηση ότι το γόνατο είναι έτοιμο «να εγκαταλείψει».
  2. Δυσκολία στο περπάτημα.
  3. Περιορισμένο εύρος κινήσεων.
  4. Οίδημα από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τον τραυματισμό.
  5. Οξύς πόνος.
  6. Ευαισθησία στην ψηλάφηση.

Η διάγνωση της ρήξης χιαστού ξεκινάει με την κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο ορθοπεδικός ή ο αθλίατρος θα εξετάσει το πόδι του ασθενούς για πρήξιμο, αστάθεια ή άλλες ενδείξεις τραυματισμού. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ζητείται απεικονιστικός έλεγχος, για να αποκλειστεί η πιθανότητα να συνοδεύεται από κατάγματα. Η εγκυρότητα της διάγνωσης έρχεται με τη μαγνητική τομογραφία. Ανάλογα με το μέγεθος του τραυματισμού οι κακώσεις του πρόσθιου χιαστού διακρίνονται σε:

  • 1ου βαθμού: Ο σύνδεσμος έχει διατεθεί, αλλά ακόμα είναι ακέραιος και παρέχει στήριξη στο πόδι.
  • 2ου βαθμού: Ο σύνδεσμος έχει διατεθεί και υπάρχει μερική ρήξη των ινών του.
  • 3ου βαθμού: Ο σύνδεσμος παρουσιάζει πλήρη ρήξη.

Αρθροσκόπηση για ρήξη πρόσθιου χιαστού

Η διορθωτική επέμβαση που επιλέγεται είναι η αρθροσκόπηση για ρήξη πρόσθιου χιαστού με την ταυτόχρονη αρωγή της συνδεσμοπλαστικής μεθόδου. Έτσι επιδιώκεται η μέγιστη επιτυχία και ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς.

Κατά την αρθροσκόπηση, ο γιατρός δημιουργεί 2 ή 3 μικρές τομές στο γόνατο. Μέσω αυτών εισάγει μια μικρή κάμερα και τα κατάλληλα ιατρικά εργαλεία. Για την αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χρησιμοποιείται συνήθως μόσχευμα από το ίδιο το γόνατο του ασθενούς. Πιο σπάνια χρησιμοποιείται μόσχευμα από δότες.

Χρησιμοποιώντας το τμήμα των τενόντων του μοσχεύματος, ο χειρουργός δημιουργεί ένα νέο σύνδεσμο. Για να τον τοποθετήσει, δημιουργεί ένα «τούνελ» στο άνω άκρο της κνήμης και στο μηριαίο οστό. Αφού περάσει από εκεί τον νέο σύνδεσμο, τον καθηλώνει μέσω ειδικών μεταλλικών υλικών ή υλικών που δύνανται να απορροφηθούν. Η αρθροσκόπηση για ρήξη πρόσθιου χιαστού προτιμάται σαν διαδικασία, καθώς είναι λιγότερο επεμβατική, συνοδεύεται από λιγότερο πόνο και δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενούς.

Αποθεραπεία

Μετά την αρθροσκόπηση για ρήξη πρόσθιου χιαστού, ο ασθενής ενδέχεται να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα, αλλά συχνά χρειάζεται να παραμείνει κλινήρης 1 με 2 ημέρες. Η αποκατάσταση απαιτεί αρκετούς μήνες φυσιοθεραπείας. Η φυσιοθεραπεία ξεκινάει άμεσα και περιλαμβάνει τη σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης του ποδιού, την ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας. Τις πρώτες εβδομάδες ο ασθενής χρειάζεται να χρησιμοποιεί πατερίτσες.

Η αρθροσκόπηση για ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ενδεχομένως να δημιουργεί άγχος στους ασθενείς, αλλά αποτελεί μια απλή και αποδοτική μέθοδος. Τα ποσοστά επιτυχίας της είναι υψηλά και οι επιπλοκές σπάνιες. Μετά την ολοκλήρωση της αποθεραπείας ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του.

Κλείνοντας, το πιο καίριο και κρίσιμο από όλα είναι ο ασθενής να αναζητήσει με προσοχή έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό ο οποίος να κατέχει την ανάλογη εμπειρία για να αναλάβει την περίπτωσή του. Θα πρέπει πάντα η ενημέρωσή μας να προέρχεται από τους ειδικούς και όχι από αμφιβόλου εγκυρότητας πηγές.

Συμμόρφωση ιδιωτικού ιατρείου με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα